Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Valori de referinta pentru PMI: etica si responsabilitatea profesionala

24 Noiembrie 2005



Greg Balestrero - CEO PMI alaturi de Augustin Purnus - Presedinte PMI Romania Chapter si Mihai MIhaiManagementul de proiect este o profesie a carei importanta este recunoscuta la nivel mondial, dar care este inca insuficient dezvoltata in Romania; acest aspect este destul de des mentionat in ultima vreme si este cu siguranta corelat cu rata de succes destul de scazuta a proiectelor derulate aici. Odata insa cu cresterea numarului de proiecte ce se vor desfasura in aceasta regiune, proiecte ocazionate si de procesul de dezvoltare in care Romania este implicata odata cu aderarea la Uniunea Europeana, cu siguranta presiunea cererii de specialisti in acest domeniu va duce si la cresterea si maturizarea comunitatii locale de profesionisti in management de proiect. Cand spunem “specialisti” ne referim in principiu la persoane care au acumulat si folosesc in practica de zi cu zi tehnici si instrumente specifice managementului de proiect. Trecerea la stadiul de profesionist se poate face prin intermediul unei certificari profesionale in domeniu, certificare ce poate da siguranta tuturor celor implicati intr-un proiect (beneficiar, executant, angajator, project manager, etc.) ca aceste tehnici si instrumente sunt folosite corect si eficient in scopul (favorabil tuturor partilor) incheierii cu succes a acelui proiect. In viziunea PMI®, pe langa aceste aspecte tehnice extrem de necesare in procesul de certificare, foarte importante sunt totodata etica si responsabilitatea profesionala in exercitarea meseriei de manager de proiect. Acesti factori constituie poate piatra de temelie si totodata liantul si atractia comunitatii de profesionisti in management de proiect asa cum este ea promovata de PMI®.


Ce este PMI


Project Management Institute este o asociatie a profesionistilor din domeniul managementului de proiect, cu headquarter-ul in Statele Unite, avand actualmente (dupa date statistice din august 2005) un numar de peste 205.000 de membri activi din 152 de tari, cu o crestere exploziva de aproape 50% in ultimul an. Numarul persoanelor certificate PMP® se ridica la nivel global la aproximativ 130.000, in crestere cu aproximativ 50% fata de anul anterior. Aceste rate de crestere (sustinute in aceeasi masura si de comunitatea din Romania) arata gradul de penetrare si de acceptare a conceptelor promovate de PMI® si cu siguranta aici un rol extrem de important il are valoarea unanim acceptata a Codului de Conduita Profesionala. O persoana care a obtinut certificarea profesionala de la PMI a aderat in prealabil la acest Cod si in procesul de evaluare a demonstrat ca si-a insusit unele concepte si obligatii fundamentale: respectarea legilor locale si a adevarului (in raportari, evaluari, etc., chiar daca datele prezentate nu ii sunt favorabile managerului de proiect), anuntarea si evitarea unor posibile conflicte de interese (mai ales atunci cand acestea pot aduce atingere intereselor beneficiarului), respectarea drepturilor de proprietate intelectuala si a confidentialitatii datelor la care, prin natura proiectului, a avut acces, neacceptarea de foloase necuvenite care contravin legilor in vigoare din tara unde serviciile sunt prestate, etc. Datorita faptului ca, prin acelasi Cod de conduita profesionala, intreaga comunitate care a aderat la el este obligata sa vegheze la respectarea acestor norme si chiar sa sustina si sa intervina in identificarea oricaror abateri de la ele savarsite de colegi, este foarte putin probabil ca cineva sa fie dispus sa-si pericliteze acest statut obtinut cu multa munca si eventual sa puna sub semnul intrebarii o cariera de succes. Toate acestea impreuna cu obligativitatea de perfectionare continua in aceasta profesie dau o si mai mare incredere celor implicati (executant, beneficiar) in legatura cu probabilitatea de succes si de desfasurare in cele mai bune conditii a proiectului condus de o persoana atestata, incredere intr-o interactiune profesionala si cooperanta, si adauga o valoare foarte mare comunitatii si statutului de persoana certificata profesional.


Calitatea de membru PMI ofera si alte numeroase avantaje, acces la foarte multe informatii precum si posibilitatea de inscriere in diverse grupuri SIGs (Specific Interest Groups) organizate pe diverse domenii: Aerospace&Defense, Consulting, Government, Healthcare, IT&C, Oil, Pharmaceutical, Risk Management, etc.


Standardele PMI


Standardul PMI (PMBOK® Guide - Project Management Body of Knowledge) este un standard recunoscut global pentru managementul de proiect. In acest standard sunt identificate in total 44 de procese organizate in cinci grupuri si tratate din perspectiva a noua Domenii de Cunostinte (Knowledge Areas) pe care Project Managerul trebuie sa le stapaneasca: integrare, scop, timp, cost, calitate, resurse umane, comunicare, risc si achizitii. Desigur, pentru fiecare industrie in parte, in practica numai o parte din aceste procese sunt folosite mai mult, standardul PMI fiind totusi adaptabil oricarei industrii sau activitati care necesita management de proiect. Ce este important de mentionat aici este faptul ca responsabilitatea profesionala, desi are practic implicatii in intreaga activitate (gasindu-se referiri la ea pe tot parcursul PMBoK-ului), nu este tratata direct in aceasta abordare sistemica, ci se leaga doar indirect de grupuri si domenii, neavand intrari, iesiri sau unelte specifice asa cum intalnim la procese; sunt indicate documente adiacente pentru abordarea acestor aspecte: PMI Member Ethical Standards, PMI Member Ethics Case Procedures, PMP Code of Professional Conduct, etc., documente din care reies responsabilitatile managerului de proiect fata de PMI, fata de el insusi, fata de profesie si fata de organizatia in care-si desfasoara activitatea.


Certificari profesionale


Certificarile profesionale promovate de PMI sunt PMP® (Project Management Professional, certificare adresata persoanelor cu experienta in domeniu) si CAPM® (Certified Associate in Project Management, certificare destinata persoanelor aflate la inceput de drum in aceasta cariera, in mod special tinerilor absolventi determinati sa abordeze aceasta profesie, care doresc o certificare in acest sens, dar care nu au inca acumulata experienta necesara pentru inscrierea la examenul PMP®). Principalele beneficii pe care le aduce certificarea profesionala PMI sunt credibilitatea profesionala si oportunitatile de cariera. Procesul de certificare PMI® este organizat direct de catre PMI® SUA, ceea ce asigura o unitate in ceea ce priveste criteriile de acordare a acesteia; diplomele se obtin dupa inscrierea pe site-ul oficial al organizatiei si in urma promovarii unui examen on-line, prin intermediul unui centru Thomson-Prometric.


Cei care doresc sa obtina certificarea PMI provin din toate domeniile de activitate: constructii, inginerie, consultanta, servicii financiare, tehnologia informatiei, telecomunicatii, industria farmaceutica, sanatate, resurse umane, etc. Dintre organizatiile cu peste 200 de membri PMI la nivel mondial putem aminti: ABB, AT&T, Boeing, Ernst & Young, General Electric, General Motors, Ericcson, IBM, KPMG, Lockheed Martin, Lucent Technologies, Microsoft, NCR, Nortel, Pricewaterhouse Coopers, Samsung, Shell, Siemens, US Army. La nivel global managementul de proiect este cel mai bine reprezentat de domeniul IT&C (cu aproximativ 25% din membrii activi), iar aceasta constatare este valabila si pentru Romania unde insa procentul de reprezentare este mult mai ridicat (aproximativ 40%).


Daca ar fi sa folosim niste date statistice privind distributia globala a membrilor PMI® si a persoanelor certificate PMP®/ CAPM® (60%-70% America de Nord, 15%-25% Asia Pacific, 9%-10% EMEA, 2,5%-4% America Latina, etc.) probabil am putea face o corelatie intre aceste date si numarul de proiecte in derulare, deci o corelatie cu gradul si dinamica de dezvoltare in regiune. Dezvoltare fara proiecte nu exista, iar proiecte de succes care sa nu fie conduse de profesionisti sunt greu daca nu chiar imposibil de imaginat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite