Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

CE anunta dezvoltarea Ghiseului unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronica

16 Ianuarie 2012



Pentru respectarea transfrontaliera a legislatiei in materie de TVA, Comisia Europeana anunta infiintarea, incepand cu 1 ianuarie 2015, a unui minighiseu unic pentru furnizorii de servicii, de comert electronic, radiodifuziune sau televiziune si de telecomunicatii, catre clientii din UE. In prezent, ghiseul este limitat la furnizorii de servicii electronice din afara UE.


Sub forma unui portal web, ghiseul unic va permite intreprinderilor sa declare si sa plateasca TVA-ul in locul in care este stabilit clientul si nu in locul in care este stabilit comerciantul. In viitor se intentioneaza sa se extinda Ghiseul unic la si mai multe activitati, inclusiv la livrarile de bunuri.


Desfasurarea activitatii comerciale in mai multe state membre presupune deseori interactiunea cu mai multe administratii fiscale in diferite limbi. Respectarea mai multor obligatii privind TVA-ul poate fi un exercitiu foarte greoi si costisitor pentru societati. Propunerea adoptata in 13 ianuarie de Comisie este un prim pas catre un Ghiseu unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronica.
Demersul referitor la Ghiseul unic pentru comertul transfrontalier din cadrul UE va viza, intr-o prima faza, doar serviciile de comert electronic, de radiodifuziune sau televiziune si de telecomunicatii. In viitor, Comisia va incerca sa extinda treptat Ghiseul unic la alte bunuri si servicii.


„Complexitatea sistemului actual de TVA al UE este un obstacol in calea desfasurarii activitatii comerciale pe piata unica. Ghiseului unic va facilita semnificativ dezvoltarea transfrontaliera a societatilor europene nou-infiintate. Acest lucru va contribui la stimularea cresterii economice si la crearea de locuri de munca”, a declarat Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.


Propunerea din 13 ianuarie a.c. se refera la aspecte precum domeniul de aplicare al sistemului, obligatiile in materie de raportare, declaratiile TVA, moneda, platile, evidenta si alte aspecte pentru care sunt necesare norme comune. Comisia invita toate statele membre sa isi exprime acordul fata de aceste masuri in 2012. O abordare comuna este esentiala pentru a proiecta sistemele IT care vor asigura schimbul de informatii necesar intre autoritatile fiscale din cele 27 de state membre si pentru a asigura punerea integrala in aplicare a acestuia pana in 2015.


Din iulie 2003 exista un sistem de Ghiseu unic avand ca scop simplificarea obligatiilor privind TVA-ul ale furnizorilor din afara UE de servicii electronice oferite consumatorilor din UE. Sistemul a functionat bine, permitand comerciantilor din afara UE care au obligatia de a plati TVA-ul in UE sa isi aleaga un singur loc pentru respectarea obligatiilor de plata a TVA-ului. Prin intermediul acestui portal electronic unic, se efectueaza o singura declaratie de TVA si o singura plata a TVA-ului. Pe baza informatiilor furnizate, aceasta plata se aloca automat diferitelor state membre carora li se datoreaza TVA-ul.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite