Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Investitii masive in Lotus Notes&Domino 7

24 Noiembrie 2005



Uffe Sorensen Lotus Technology Group ExecutiveDupa mai bine de un an de testare beta, IBM a lansat o noua versiune a aplicatiei de mesagerie si lucru colaborativ Lotus Notes&Domino. Versiunea 7 ofera peste 100 de noi caracteristici adresate administratorilor dar si dezvoltatorilor si utilizatorilor. Investitia masiva pe care IBM a facut-o in acest produs, peste 1 miliard de dolari, a fost de cresterile importante inregistrate in ultima perioada, cand s-a atins cifra de 120 milioane de utilizatori la nivel global. 50 de companii din Top100 utilizeaza Lotus Notes&Domino, iar statisticile pe sectoare economice sunt la fel de bune.


Pentru a se diferentia pe piata si a iesi in intampinarea cerintelor exprimate de clienti IBM lanseaza cu o frecventa stabila versiuni majore ale principalelor aplicatii. Pentru multi clienti planificarea achizitiilor este un factor critic iar o lansare predictibila de noi produse poate fi un avantaj. Uffe Sorensen, Lotus Technology Group Executive, EMEA, ne-a declarat: „IBM si-a propus sa lanseze noi versiuni al produselor sale la fiecare un an, un an si jumatate. Motivul este ca vrem sa asiguram clientilor stabilitate in achizitii si valoare pentru banii investiti. Totodata, aceasta abordare ne permite si o diferentiere fata de concurenta. Avem o filozofie specifica prin care fiecare dintre versiuni are focus diferit: utilizatori, administratori, dezvoltatori, etc.“


Aceasta strategie contribuie la aparitia, la fiecare 2-3 ani, a unor modificari semnificative pentru un anumit grup de utilizatori. Astfel Lotus Notes&Domino 6.5 a fost orientat preponderent catre client iar versiunea 7 ofera principalele beneficii in categoria administrare servere. Evident sunt noi caracteristici adaugate si pentru utilizatori si dezvoltatori, dar sunt mai putin semnificative.


Caracteristici noi pentru administratori


Noile unelte de administrare IT pot creste performanta si scalabilitatea ajutand in acelasi timp la reducerea costurilor. Ca urmare a testelor de performanta efectuate, IBM estimeaza ca aceasta editie va permite unui numar semnificativ de clienti sa ruleze cu pana la 50% mai multi clienti per server, solicitand astfel cu pana la 25% mai putin capacitatea de calcul a procesorului, pentru un numar egal de solicitari. In plus, noile utilitare autonome de monitorizare si includerea tehnologiei Tivoli Analyzer pot determina reduceri ale cheltuielilor facute de catre clienti prin alertarea automata a administratorilor asupra potentialelor probleme de performanta inainte ca erorile sa se produca, ajutand administratorii sa maximizeze utilizarea resurselor IT si sa evite costisitoarele erori ale serverelor si oprirea acestora.


„In ultimii ani am acumulat o cantitate mare de informatii tehnice despre Domino si am inteles foarte bine ce probleme pot aparea si cum pot fi eliminate in dezvoltarile ulterioare ale produsului. Am inceput cu introducerea unor instrumente automate de diagnostic pentru a minimiza functionarile defectuoase ale sistemului si pentru colectarea de informatii asupra defectiunilor. Am adunat cele mai bune practici si am dezvoltat un instrument numit Domino Diagnosis Monitor ce poate prognostica probleme potentiale, atat ca nivel de incarcare a serverelor cat si de functionare a sistemului. Aplicatia sugereaza automat ce masuri trebuie adoptate si pe unele dintre aceste le si pune in practica automat; in cele mai numeroase situatii este evident nevoie de interventia adminstratorului dar aplicatia ii spune ceea ce trebuie facut si de ce“ afirma Uffe Sorensen.


TCO redus


Deoarece prin noua versiune se poate previziona o situatie de criza iar raspunsul este mai rapid ca de altfel si rezolvarea crizei, se optimizeaza timpul de functionare al aplicatiei. Aceasta influenteaza pozitiv scaderea costului total de detinere al aplicatiei. Studiile arata ca TCO aferent noii versiuni este cu 8.5% mai mic fata de versiunea 6 si cu 22% fata de 5, ceea ce inseamna o diferenta mare de profitabilitate. Oficialii IBM se astepta ca un numar mare de clienti sa migreze la noua versiune. Dupa lansarea versiunii 6 (inclusiv 6.5) peste 90% dintre clienti au migrat de la versiunea 5 in aproximativ 2 ani. A fost cea mai rapida adoptare a unei noi versiuni la nivel de industrie. Oricum o serie de clienti importanti din intreaga lume sunt implicati, consultativ, in procesul de dezvoltare al aplicatiei si din partea acestora exista semnale clare de trecere la noua versiune.


”Cand vorbim de notorietate, atat banii cat si liniile de cod vorbesc. IBM a inregistrat pentru al patrulea trimestru consecutiv cresteri de 2 cifre ( 11%, 17% etc ) pe o piata care creste cu o singura cifra, in medie 6%, ceea e inseamna castig de marketshare. Cat despre cod, IBM lanseaza un produs nou la fiecare un an si jumatate, adica suntem capabili sa dezvoltam produsele si mai ales clientii sunt interesati sa le cumpere, ceea ce este o alta dovada ca suntem peste competitie in piata de software de colaborare. IBM a investit peste 1 miliard USD in ultimii trei ani in Lotus Domino&Notes iar rezultatele sunt vizibile“ ne-a mai declarat Uffe Sorensen.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite