Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Financiar-Bancar >> Stiri si comunicate

36 de administratii locale au introdus sistemul de plata cu cardul online

24 Ianuarie 2012



In primavara anului trecut, VISA a initiat o campanie de plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale, al carei obiectiv a fost cresterea numarului de primarii care accepta plata taxelor si a impozitelor cu cardul, educarea consumatorilor asupra beneficiilor cardurilor. Rezultatele campaniei au fost remarcabile: 145 de localitati accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul la POS si 36 de administratii locale au introdus sistemul de plata cu cardul online. In 2009, doar 30 de localitati acceptau plata prin card a taxelor si impozitelor.
Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul aproape s-a dublat in primele 11 luni din 2011 fata de aceeasi perioada a anului 2010, la 69,4 milioane RON. Valoarea medie a unei tranzactii este de 300 de lei.
In judetul Teleorman nici o localitate nu accepta plata cu cardul a taxelor si impozitelor. Un alt exemplu negativ este municipiul Iasi, care nu accepta plata cu cardul a taxelor si impozitelor.


Numarul tranzactiilor la POS cu carduri Visa a crescut cu peste 30% in 2011, reprezentand aproximativ 37% din totalul tranzactiilor pe carduri Visa, in crestere de la 32% in 2010, potrivit datelor pe Romania publicate de Visa Europe.


Valoarea tranzactionata la POS pe carduri Visa de credit si de business in Romania a crescut cu peste 40% in 2011.
Sumele cheltuite la POS pe carduri Visa au crescut cu 29,2%, reprezentand 16,5% din totalul cheltuielilor pe carduri Visa. In acelasi timp, valoarea medie a tranzactiei la POS a continuat sa scada, la 38,1 euro, confirmand tendinta de utilizare a cardurilor Visa pentru plati cotidiene, mai mici ca valoare.


Reteaua de locatii comerciale care accepta carduri este de 88.006, insa acest numar este mic. Reprezentantii VISA spun ca problema in cresterea acestui numar o reprezinta acceptarea cardului la plata de catre magazinele medii si mici.


In ceea ce priveste cardurile de credit, cifrele arata ca posesorii de carduri de credit s-au limitat preponderent la a cumpara produse de baza. Valoarea medie a tranzactiei pe cardurile de credit la POS a scazut cu 6,6%, indicand ca romanii au redus cheltuielile de mare valoare, in timp ce valoarea totala tranzactionata la POS a crescut cu peste 44%.
De asemenea, segmentul cardurilor de business a inregistrat o crestere pozitiva pe toti indicatorii. Astfel, au fost emise mai multe carduri Visa business (+19,4%), volumul tranzactionat pe aceste carduri a fost mai mare atat ca total (+50%) cat si doar la POS (+48,5%), iar numarul trazactiilor la comercianti a fost in crestere (+38.7%), ceea ce ne arata preferinta tot mai mare a companiilor pentru utilizarea cardurilor.


„Piata cardurilor a continuat sa se dezvolte rapid in ultimii ani in pofida conditiilor economice dificile. Am observat ca tot mai multi romani au inceput sa inteleaga mai bine multiplele avantaje ale cardurilor, folosindu-le tot mai des si pentru cumparaturi de valoare din ce in ce mai mica. Cardurile de credit si de business au raportat cresteri de doua cifre pentru toti indicatorii, de remarcat fiind majorarea numarului de tranzactii la POS cu carduri de credit de aproape 55%”, a declarat Catalin Cretu, Director General Romania, Visa Europe.


Numarul de carduri Visa a crescut cu 4,5%, la 6,85 milioane de carduri Visa in Romania. Cardurile de debit reprezinta cea mai mare parte a portofoliului, aproape 80% din totalul cheltuielilor reprezentand tranzactii cu carduri de debit.


In 2012, Visa va incuraja si mai mult utilizarea cardului la comercianti, prin campanii de comunicare, promotii, lansari de produse si servicii inovatoare si va continua sa extinda reteaua de acceptare, inclusiv in randul autoritatilor publice locale si centrale pentru plata taxelor si impozitelor prin card.
Printre prioritatile ale acestui an se numara: inlocuirea numerarului cu cardul pentru platile la comercianti si catre autoritatile publice; extinderea retelei de acceptare, cu focus pe IMM-uri si autoritatile publice locale; introducerea unor produse inovatoare pentru a raspunde nevoilor specifice clientilor – carduri contactless, tehnologia NFC pentru plata cu telefonul mobil, plati de la persoana la persoana (P2P), programul international de fidelizare desfasurat la comercianti, cashback si alte produse care vor fi anuntate ulterior.


„Cardul contactless va castiga teren tot mai mult in 2012. In afara de BCR, BRD, Citibank si alte banci mari vor intra pe aceasta zona in acest an, dezvoltandu-se astfel reteaua de acceptare contacless. Pot urma proiecte pentru plati contactless cu telefonul mobil. Suntem increzatori ca serviciul cashback va fi lansat in Romania in acest an, la comercianti mari. Dorim ca romanii sa beneficieze de sisteme de fidelizare si discount-uri la plata cu cardul si in strainatate”, a mai spus Catalin Cretu.


Serviciul cashback inseamna posibilitatea de a primi cash de la comercianti, in loc de ATM, dupa efectuarea unei tranzactii cu cardul, in limita a 150 de lei.



1 euro din fiecare 7 euro cheltuiţi în Europa este pe un card Visa
Cheltuielile efectuate cu carduri Visa în Europa au crescut cu 14% în 2011, totalizând 1.160 miliarde euro, potrivit rezultatelor anunţate de Visa Europe. Această creştere înseamnă că 1 euro din fiecare 7 euro cheltuiţi în Europa este pe un card Visa, raportul îmbunătăţindu-se de la 1 euro din fiecare 8 euro în 2010 şi 1 euro din 18 euro în anul 2000.


Cardurile de debit, metoda de plată preferată a europenilor, au continuat să înregistreze o creştere anuală rapidă, de 16%, atât ca număr cât şi ca valoare a tranzacţiilor realizate la POS. Aproape 80% din cheltuielile consumatorilor pe carduri Visa la comercianţi în Europa reprezintă tranzacţii cu carduri de debit.
„În pofida provocărilor economice continue, cheltuielile realizate cu carduri Visa de europeni au crescut cu 14% în 2011 întrucât mulţi consumatori şi retaileri au înţeles avantajele, securitatea şi eficienţa plăţilor electronice. Cea mai rapidă creştere a fost înregistrată din nou de cardurile de debit. Anticipăm că dezvoltarea plăţilor electronice va continua în cursul anului 2012, când vom lansa serviciile de plăţi mobile şi portofel electronic. Aceste servicii noi, care reprezintă un element cheie pentru strategia noastră privind viitorul plăţilor, vor revoluţiona cumpărăturile zilnice făcute de consumatori astfel încât estimăm că până în 2020 peste jumătate dintre tranzacţiile Visa din Europa vor fi realizate cu un dispozitiv mobil”, a declarat Peter Ayliffe, director executiv al Visa Europe.


Frauda a atins un nivel minim istoric in 2011
Pierderile cauzate de fraudă pe cardurile Visa din Europa au atins un nivel minim istoric în 2011, în condiţiile în care raportul dintre fraudă şi vânzări a scăzut cu 27%, la 0,038%. Cu alte cuvinte, frauda reprezintă în prezent mai puţin de 4 cenţi la fiecare 100 de euro cheltuiţi. O mare parte din această tendinţă descrescătoare a fraudei pentru tranzacţiile la POS se datorează succesului tehnologiei EMV, în condiţiile în care peste 75% din toate cardurile Visa au în prezent cip. Mai mult, adoptarea pe scară tot mai largă a serviciului Verified by Visa de către emitenţii de carduri şi comercianţi, împreună cu monitorizarea riscului în timp real inclusă în capacitatea de procesare a Visa Europe, contribuie la reducerea fraudei în comerţul electronic.


Visa Europe a făcut în 2011 progrese semnificative privind inovaţia în domeniul plăţilor, prin atingerea pragului de 30 de milioane de carduri contactless emise şi lansarea în luna octombrie a primelor servicii de plăţi mobile, respectiv plăţile mobile de la persoană la persoană (P2P) şi alerte SMS. De asemenea, Visa Europe a realizat investiţii strategice în companiile Monitise şi Beyond Analysis pentru a sprijini realizarea strategiei privind viitorul plăţilor.
Visa Europe estimează că în 2012 numărul cardurilor contactless existente în circulaţie în Europa va ajunge la 50 de milioane şi vor fi lansate primele telefoane mobile prin care se pot realiza tranzacţii la POS.
In a doua jumătate a acestui an, Visa Europe va lansa noul serviciu de portofel electronic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite