Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Seamless Mobility prin Convergent Network

24 Noiembrie 2005



Daca in urma cu cativa ani era o zona pe care doar vizionarii puteau sa o imagineze, conceptul 3G a devenit astazi o realitate si pentru Romania, o realitate de succes si in plina expansiune. Astazi, insa, viziunea merge mai departe, cautand modalitati de a depasi limitele mobilitatii sub forma „Seamless Mobility” sau prin conceptul deja celebru de „Convergent Network” pentru depasirea limitarilor date de infrastructura.


Lumea mobilitatii fara limite presupune acces universal si neintrerupt la informatie, entertainment, comunicare, monitorizare si control. Am considerat important astfel sa prezint conceptul de seamless mobility care presupune un nou nivel de conectivitate la birou sau acasa ca o experienta individuala a utilizatorului final.


Daca pentru anumite momente este suficienta conexiunea prin retele locale si hot spot-uri, suntem tot mai obisnuiti cu tehnologiile de acces wireless, posibilitatea de a ramane in retea mergand pe strada, la volanul masinii, in parc sau chiar plutind intr-o barca pe mijlocul unui lac.


Riscul: dependenta de retea si de securitate


Seamless Mobility presupune si faptul ca dispozitivele electronice si retelele ne vor intelege mai bine. Cu solutii potrivite, noile dispozitive vor sti care ne sunt preferintele, ne pot ajuta sa simtim lumea din jurul nostru si vor folosi aceste cunostinte pentru a ne face viata mai usoara. Mai simplu spus, e o problema de interconectare a retelelor: cablul TV, reteaua fixa de Internet de acasa, retelele de telefonie mobila (GSM, CDMA, 3G), LAN-ul wireless de la birou, pozitionarea globala prin satelit s.a.m.d. Aceste retele exista, dispozitivele prin care oamenii interactioneaza cu aceste retele exista, trebuie construite doar aplicatiile care sa „imprieteneasca“ toate aceste elemente. Riscul cu care ne putem confrunta in acel moment este dependenta de retea.


Unul dintre cele mai importante aspecte este securitatea comunicatiilor prin tehnologii private, sigure si securizate asigurand astfel integritatea afacerilor si protectia drepturilor creatorilor de continut.


Trendul in comunicatii: servicii integrate


In acest moment al evolutiei telecomunicatiilor, terminalele au acces specific pentru fiecare conexiune, serviciile detin acces diferit pentru fiecare retea in parte si implica foarte multe cabluri sau adaptari.


Prin convergenta, aceleasi servicii vor fi platite pe o singura factura, iar accesul tinde sa devina autodetectabil. Orice operator va fi tentat sa integreze toate serviciile, intre diferite oferte ma astept ca diferentierile sa depinda de calitate. Si operatorul de cablu UPC urmareste sa prinda trendul pentru a furniza servicii de tip „four play”, in acest moment servicii de tip triple play (telefonie, Internet, TV) fiind in curs de implementare de majoritatea operatorilor.


Motorola prinde trendul mobilitatii fara limite



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite