Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Provocarea IPTV-speranta companiilor telecom

24 Noiembrie 2005



Hiperfactorul de crestere a veniturilor pentru serviciile de telecomunicatii vine in acest moment de la IPTV. Justificarea vine din faptul ca broadbandul video aduce o cale noua pentru companiile de telecomunicatii de a vinde servicii catre clientii existenti sau noi. Problemele vin din faptul ca IPTV reprezinta a cincea platforma in ordinea livrarii de servicii homeuserilor, dupa broadcast, televiziunea digitala terestra, cablu si satelit.
Piata de servicii IT, in contrast cu lumea dura si inalt concurentiala a serviciilor de content, e mai putin stralucitoare. Si dincolo de cateva incercari cu transmisii din fotbal, celelalte cai controleaza mult din contentul digital. In acest context Alcatel si Microsoft s-au aliat pentru a oferi o platforma IPTV performanta.


Intr-o lume unde primul pe piata inseamna sa dai jucatorilor un avantaj de pole-position, telecomurile au intrat in cursa tarziu. Deja se formase o piata de gros pentru premium content. Nu este o scuza abandonarea intrarii in cursa. Companiile de telefonie trebuie sa actioneze insa cu prudenta. Doar o mica parte din camine-10% in Marea Britanie si Franta si 5% in Italia-pot receptiona suficienta banda IPTV pentru a se potrivi platformelor existente de distributie video. In plus, conform Goldman Sachs, pachetele premium fac majoritatea veniturilor pentru operatorii payTV, ceea ce duce la o scumpire a contentului, deoarece incepe concurenta pe acesta in paralel cu atragerea de advertising. TV ca parte din pachetul triple play este inca o strategie sensibila. Este de asemenea greu de inteles de comentatori referitor la modelul de business din telecomunicatii, de ce aplicatiile devin centrate pe retea. Oportunitatile comerciale pentru telecom cer mutarea spre furnizarea de solutii avand in centru reteaua.


Astazi doar o minoritate din camine pot receptiona suficienta banda pentru serviciul IPTV pentru a concura cu platformele video existente. Dar iata situatia completa a celor mai vechi membri UE plus Elvetia: TeleKom Austria va lansa TVoverDSL in trim. 4 al anului curent, Belgacom a lansat serviciul in mai 2005, in Danemarca 40% din camine vor avea posibilitatea de a receptiona prin TDC, France Telecom a lansat MaLIgne TV over DSL din 2004 si acopera 5,5 milioane case, Deutche Telecom face teste prin T-Online, Telecom Italia lanseaza in aceasta toamna avand in plan acoperirea a 4 milioane camine, KPN din Olanda va lansa solutia in trim. IV al acestui an, Telefonica din Spania a lansat inca din 2004 Imagenio TVoDSL care acopera curent 24% din locuinte, Telia din Suedia are in plan o acoperire a gospodariilor de pana la 70% pana la sfarsitul lui 2005, Swisscom are TVoDSL in teste si il lanseaza in aceasta toamna, iar in Marea Britanie British Telecom planuieste sa introduca IPTV ca supliment la Freeview service.


Solutie comuna Alcatel / Microsoft


Platformele IPTV constituie o parte importanta a propunerii privind serviciul triple-play. Includ sisteme video terminale, reteaua de baza, suita de aplicatii, reteaua utilizatorului si interfata end–user. Sistemele IPTV au evoluat considerabil de la componente soft middleware disparate de cele hard spre acelea care ofereau o platforma unificata de solutii IPTV.


Aceasta platforma trebuie sa furnizeze mai mult decat functii mostenite–limitate in furnizarea de aplicatii bazate pe TV. Este nevoie de capabilitati care sa suporte, integreze si dezvolte alte servicii triple-play.


Conform Alcatel, cateva consideratii strategice in construirea sistemelor IPTV sunt urmatoarele:

  • Experienta diferentiata a utilizatorilor- platformele trebuie sa satisfaca cererile consumatorilor si sa aiba o interfata atragatoare si servicii inovatoare
  • Suita de aplicatii IPTV este un pachet de servicii care integreaza aplicatii mobile, comunicatii si bazate pe web in context IPTV
  • Sisteme end-to-end IPTV: acest sistem trebuie de asemenea sa furnizeze un set integrat de software si hardware, componente care livreaza content, ii asigura managementul, protectia si sunt legate intr-un sistem de biling si abonamente
  • Scalabilitate IPTV si sistemele video sunt destinate mass-market
  • Arhitectura distribuita de servicii pentru sistemele video care suporta VoD, schimbarea rapida de canal, un managemet eficient, o arhitectura distribuita cu puncte de prezenta regionale si nationale este esentiala.


    Solutia Alcatel/Microsoft este o solutie complexa pentru ca suita de aplicatii IPTV este compusa din multe aplicatii. Dupa prima generatie o a doua este disponibila. Sistemele s-au unit si sunt centrate pe parteneriatul strategic dintre Alcatel si Microsoft. Aceasta solutie comuna schimba fundamental modul in care lucrurile sunt livrate si cum retelele sunt proiectate si construite. Ele chiar revolutioneaza termenii traditionali ca statie terestra satelit, oficiu de interconectare cu super terminal, video hub office si video service office.


    Alcatel si Microsoft si-au unit fortele pentru a livra cea mai completa solutie IPTV disponibila. Aceasta solutie este descrisa mai jos in contextul specific Alcatel End-to-End Triple Play Solution si aduce o topologie noua. Ea integreaza Microsoft TV IPTV Edition cu reteaua Alcatel, cu aplicatii si capabilitati de integrare si proiectare. Astfel exista:

  • super head office care este punctul de start pentru orice serviciu video,
  • video hub office,
  • video service office (joaca un rol important deoarece aici este locul unde se gasesc serverele Microsoft VoD si D-Servers).


    Oferind urmatoarea generatie IPTV, solutia comuna Alcatel /Microsoft aduce userului o experienta placuta, datorita interfetei extrem de intuitive. In final, parteneriatul ofera service providerilor aplicatii diferentiate, cu valoare adaugata datorate platformei Microsoft TV IPTV. Aplicatiile cresc valoarea furnizata abonatului, si il ajuta sa beneficieze de un pachet de multi servicii telecom care ofera un triple play mixat. Un exemplu ar fi stabilirea unui PVR de la distanta printr-un PDA wireless sau telefon mobil.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite