Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WiMAX Forum cauta noi spectre pentru utilizare globala

24 Noiembrie 2005



WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access)-Interoperabilitate la nivel mondial pentru Acces cu Microunde este tehnologia wireless care asigura conectivitate wireless broadband last-mile de inalta viteza pentru utilizatori rezidentiali, companii sau retele wireless mai mici. Wimax (standardul IEEE 802.16) ar permite prin utilizarea unui spectru unic promovarea interoperabilitatii si scaderea costurilor acestei tehnologii broadband. Proiectat original pentru a fi capabil sa opereze in orice banda a spectrului, lipsa unui spectru de banda unificat la nivel global pentru varianta mobila a lui WiMAX este vazuta ca o piedica in calea succesului tehnologiei. Spectrul unificat ar aduce interoperabilitate si obtinerea economiilor de scara.


De aceea, WiMAX Forum, care cauta sa incurajeze implementarea standardelor IEEE 802.16 (2004)–WiMAX fix, si 802.16e (WiMAX Mobil) prin asigurarea interoperabilitatii si pretului efectiv pentru toate produsele, stabileste banda de 2,5 GHz ca disponibila in intregime pentru WiMAX mobil.


Oricum, desi 2,5 GHz este in mod curent disponibila in USA, ea este problematica pentru piata europeana fiind rezervata guvernamental pentru tehnologiile care apartin familiei de standarde IMT 2000 pentru comunicatii mobile din generatia a treia. A. Klein, vice-presedinte al SR Telecom Canada, membru de marca al Wimax Forum (W.F), isi exprima increderea ca 2,5 GHz va deveni disponibil in UE si crede ca aceasta se va intampla in 2007, momentul cand W.F. crede ca WIMAX mobil va lua startul.


WiMAX Forum are o abordare cu benzi diferite pentru 802.16e cu 2,5 GHz, propus pentru SUA sau Asia Pacific si 3,5 GHz, propus pentru Europa. Dar 3,5 GHz are probleme proprii deoarece a fost rezervat in multe tari pentru servicii wireless fixe.


Banda de 2,5 GHz nu este considerata ideala pentru WiMAX. Ideal ar fi ca spectrul pentru mobilitate universala sa fie sub 2 GHz, unii specialisti considerand ca 700MHz ar fi optim la nivel global.


Pentru WiMAX fix (se numeste asa pentru ca utilizeaza o antena fixata), acum un standard complet, s-au stabilit, proiectat si testat produse in banda de 3,5 GHz si vor incepe in banda de 5,8 GHz in 2006.


Dar cu WiMAX mobil trebuie sa furnizezi ubicuitate la acoperire, adica o proiectare a retelei foarte diferita. „Va fi un salt tot atat de important ca si saltul la 3G“, aprecia Klein.


Acelasi specialist isi exprima opinia ca standardul pentru WiMAX mobil va fi complet pana la sfarsitul acestui an, testele de certificare vor fi incheiate pana la sfarsitul lui 2006, iar primele produse vor aparea pe piata in 2007.


Standardul IEEE 802.16e constituie un amendament la specificatiile 802.16-2004 si are in vedere piata mobilelor prin adaugarea portabilitatii si a abilitatii clientilor mobili ce poseda adaptori IEEE 802.16e sa se conecteze direct la reteaua WiMAX. Standardul 802.16 2004 aduce imbunatatiri majore in reteaua de acces privind:

  • interferenta multicai
  • imprastierea intarzierilor
  • robustetea


    Caracteristici ale standardului 802.16-2004:

  • in standardul 802.16–2004 nu se admit coliziuni ale datelor, fapt ce permite o utilizare mai eficienta a benzii;
  • deoarece banda alocata canalului este flexibila, clientii cu debite mici nu irosesc banda ca la standardul 802.11 unde este fixata la 20MHz;
  • asigura QoS pentru clientii care o solicita (poate garanta o banda larga pentru clientii de business, sau latenta redusa pentru aplicatiile de voce si video);
  • de la inceput standardul 802.16-2004 a fost proiectat sa asigure servicii WMAN. Suporta deci mai multi utilizatori si ofera rate de date mai ridicate si la distante mai mari decat implementarile ce au la baza standardul 802.11g;
  • standardul a fost conceput pentru lucrul class-carrier. La cresterea numarului de utilizatori debitele efective scad liniar dar intr-o masura mult mai redusa decat cea corespunzatoare standardului 802.11, 802.



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite