Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniu >> Categorie >> Tip Continut

IFA īntre valorile trecutului şi speranţele viitorului

06 Februarie 2012



  • 55 de ani de spirit şi prestigiu ştiinţific deschid noi perspective Fizicii Româneşti


Pentru Institutul de Fizică Atomică (IFA) de pe Platforma Măgurele, anul 2011 s-a încheiat într-o notă festivă marcată de două manifestări: desfăşurarea unui atelier de creaţie tehnico-ştiinţifică destinat elevilor şi simpozionul „IFA 2011”.

Voi expune pe scurt aceste evenimente care, prin amprenta lor profesională şi emotională, au contribuit semnificativ la întărirea încrederii (personale) în potenţialul uriaş pe care îl prezintă Fizică Românească atât prin seniorii săi cât mai ales prin cei care îi urmează.

IFA, în colaborare cu Facultatea de Fizică, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei şi Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, a organizat în data de 19 decembrie 2011 un atelier de creaţie tehnico-ştiinţifică la care au participat elevi din clasele a VI-a, a X-a şi a XI-a de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Bucureşti.

Iniţierea şi organizarea unor ateliere de creaţie îşi are sorgintea în încercarea IFA de a apropia tinerii de dorinţa de a învăţa, de a şti, de a înţelege cât mai multe din tot ceea ce există, din ceea ce ne înconjoară, de a le descoperi abilităţile şi de a le stimula capacităţile creatoare. Pe parcursul desfăşurării acestor scurte peripluri în fascinantul univers al fizicii, IFA şi-a propus să ofere tinerilor atât o completare a cunoştinţelor dobândite în şcoală în acest domeniu, cât mai ales un prilej de cultivare a unei atitudini deschise faţă de nou. Aportul pe care lumea ştiinţifică, institutele de cercetare în particular, îl poate avea (este chiar datoare să îl aibă) în formarea profesională şi morală a tinerei generaţii, a celor care constituie viitorul intelectual al acestei ţări este, în opinia mea, evident.


IFA în lumina realizărilor prezente

Simpozionul „IFA 2011”, desfăşurat în data de 21 decembrie 2011, a marcat 55 de ani de la înfiinţarea Institutului de Fizică Atomică (IFA, la şase ani după înfiinţarea Institutului de Fizică al Academiei – primul institut de cercetare ştiinţifică din ţară!), ultimii trei ani reprezentând o perioadă de reconstrucţie şi întărire a capacităţii IFA de a contribui la creşterea potenţialului cercetării de fizică din România. La eveniment au participat şi personalităţi din comunităţile ştiinţifice, academice, industriale şi guvernamentale, de la noi şi chiar din străinătate. Programul simpozionului a inclus prezentarea principalelor activităţi şi rezultate ale institutului în anul curent, perspective pentru perioada următoare, precum şi acordarea distincţiilor IFA pentru anul 2011 - Medalia IFA pentru contribuţii la dezvoltarea şi promovarea domeniului şi Premiul IFA pentru rezultate deosebite la olimpiadele internaţionale de fizică.

Ca şi în anii anteriori, principala activitate a institutului în anul 2011 a fost conducerea de programe de cercetare prin care se finanţeză participarea instituţiilor româneşti la mari colaborări internaţionale în domeniul fizicii: EURATOM-Fuziune – programul european în domeniul fuziunii termonucleare controlate pentru energie, IFA asigurând, începând cu 1999, şi managementul Unităţii de Cercetare a Asociaţiei EURATOM-MEdC; „Fuziune pentru Energie” (F4E) – programul Uniunii Europene de participare, alături de alte 6 state, la construcţia reactorului termonuclear experimental ITER de la Cadarache, Franţa (activitate la IFA începând cu 2010); CERN – Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare de la Geneva, Elveţia, de la al cărei accelerator de particule LHC se aşteaptă răspunsuri la întrebări fundamentale asupra structurii materiei şi apariţiei Universului (activitate la IFA începând cu 2011); Comisariatul pentru Energie Atomică şi Energii Alternative (CEA) din Franţa, cooperarea desfăşurându-se în baza acordului încheiat cu IFA în anul 2009.

Pe lângă activitatea de management al programelor europene de cercetare menţionate mai sus, IFA a coordonat şi a participat alături de alte 16 instituţii de cercetare şi învăţământ din ţară la realizarea proiectului „Evaluarea potenţialului românesc de cercetare în domeniul fizicii şi elaborarea strategiei naţionale de cooperare internaţională” (ESFRO/2009-2011). Rezultatele proiectului ESFRO, rapoartele şi baza de date realizată, constituie repere extrem de importante pentru o dezvoltare armonioasă a domeniului care sperăm să se regăsească şi în viitoarea strategie naţională a cercetării.



Tags: Cercetare, IFA, fizica

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite