Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Un nou record malware: 26 de milioane de exemplare in 2011

06 Februarie 2012PandaLabs, laboratorul antimalware al Panda Security, si-a lansat Raportul de Securitate Anual, care dezvaluie detalii extrem de interesante despre acest an in care furtul de date, atacul retelelor de socializare si razboiul cibernetic au cote maxime. Conform raportului, creearea de malware a batut un nou record in materie cu o valoare de 26 de milioane de noi mostre puse in circulatie, adica aproape o treime din totalul de malware existent si detectat de catre companii (88 de milioane).
Aceste cifre arată capacitatea criminalilor cibernetici de a automatiza crearea de noi variante de malware, evidenţiate de numărul mediu de noi ameninţări create şi lansate în fiecare zi, crescând de la 63000 la 73000 anul trecut. Panda Security prin intermediul Collective Intelligence, un sistem propriu bazat pe cloud, care detectează automat, analizeaza si clasifica 99.4 la sută din totalul de malware primit, lăsând doar 0,6 la sută, să fie tratate in sistem manual.
În noiembrie 2011, PandaLabs a anunţat că datorita Collective Intelligence s-a ajuns la un punct de reper istoric de 200 milioane de fisiere prelucrate iar acest număr a crescut deja la 210 milioane in prezent.
Malware
În 2011, troieni au dominat peisajul amenintarilor mai mult decât oricând înainte. Întrucât în 2009, troieni totalizau pana la 60 la suta din totalul malware-ului, procentul a scăzut la 56 la sută în 2010. Cu toate acestea, anul trecut procentul a sarit pana la 73 la sută, astfel că trei din fiecare patru tulpini de malware nou creat au fost troieni, urmate de viruşi (14.24 la sută) şi viermi (8.13 la sută).
Ţările ce conduc in lista cu cele mai multe infectari sunt din nou Thailanda, China şi Taiwan, cu 60, 56 si respectiv 52 la suta computere infectate. Acestea sunt de fapt singurele ţări care depăşesc media de 38.49 % la nivel mondial.
2011: Anul atacurilor cibernetice, social media si al razboiului cibernetic
Raportul oferă o vedere generală asupra celor mai importante evenimente în domeniul securităţii informatice din 2011. Sony a suferit atac masiv, ceea ce a dus la furtul datelor personale a peste 100 de milioane de utilizatori. Aceasta este, probabil, cea mai mare bresa de securitatea a Internetului inregistrata vreodata, în timp ce jocul video, folosit de 35 milioane de oameni, a fost, de asemenea, compromis de către hackeri.
Site-urile de reţele de socializare, în special Facebook şi Twitter, joacă un rol vital în viaţa utilizatorilor de internet şi sunt pe larg incluse în raport. In anul 2011 am asistat la lansarea unui serviciu social nou in mass-media în încercarea de a rivaliza cu Facebook: Google+. În ciuda creşterii rapide a numarului de utilizatori ai acestuia, cu mai mult de 25 de milioane inregistrati in doar cateva saptamani, Google + este încă departe de concurentul său direct, Facebook, ceea ce îl face mai puţin vizat de catre infractorii cibernetici.
De asemenea, razboiul cibernetic a crescut in intensitate pe parcursul anului 2011. Numărul de atacuri cibernetice s-a înmulţit peste tot în lume, fapt ce afectează atat guvernele cat şi partenerii acestora, cum ar fi de exemplu producatorii de armament. Pe langa aceasta privire de ansamblu a cele mai importante evenimente în domeniul securităţii informatice, Raportul de Securitate anual 2011, dezvaluie de asemenea prognozele si tendinţele de viitor pentru 2012.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite