Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tinerii vin si raman in Institutul National de Microtehnologie

24 Noiembrie 2005



Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Microtehnologie (INCD – Microtehnologie sau IMT) a fost infiintat ca atare in 1996 si este coordonat de catre ANCS, Ministerul Educatiei si Cercetarii. Multi dintre tinerii care s-au angajat aici intre timp au si ramas. Ei sunt implicati in proiecte finantate din programe nationale si internationale.

O adevarata sansa pentru institut a fost participarea cu proiecte de micro - si nanotehnologie la programul de cercetare de excelenta CEEX, 2005. Institutul de Microtehnologie (IMT) a obtinut finantare pentru 12 proiecte complexe (din 16 propuneri), avand o rata de succes sensibil mai mare decat media competitiei.

Tematica acestor proiecte este foarte interesanta pentru evolutia preocuparilor institutului. Doua dintre ele sunt din domeniul componentelor de microunde, cu aplicatii in comunicatiile radio. Alte doua sunt legate de domeniul optoelectronicii, cu aplicatii in comunicatii optice si respectiv, in celule solare. In schimb, doua proiecte arata evolutia cercetarii din institut spre domeniul biomedical: ele sunt destinate unor microsisteme de tip „biochip“. Este interesant ca o alta pereche de proiecte abordeaza domeniul nanomaterialelor, in timp ce altele se refera la monitorizarea sistemelor de foraj si respectiv, la microrobotica. In fine, ultimele doua proiecte sunt de tip „retea stiintifica si tehnologica”, vizand o retea de servicii in domeniul nanostructurarii si nanocaracterizarii si respectiv, o retea pentru integrarea in platforma tehnologica europeana de nanomedicina. O parte din fondurile corespunzatoare acestor proiecte, in valoare totala de aproape 5 mil. de euro merg la parteneri, care sunt alte unitati de cercetare, universitati sau firme. La randul lui, IMT este partener in numeroase alte proiecte. Prin aceasta finantare, se continua campania de dotare a institutului cu echipamente la nivel mondial.

Participarea institutului la competitia CEEX, pe tematica programului care va fi lansat anul viitor in Uniunea Europeana, a reprezentat o continuare logica a succeselor de pana acum. Intr-adevar, evolutia institutului in programul national MATNANTECH (Materiale noi, micro si nanotehnologii), singurul program national corelat cu cele europene prin schema ERA-NET, si-a spus cuvantul prin implicarea ulterioara a institutului in nu mai putin de 15 proiecte de toate categoriile in actualul program cadru al UE (PC6).

Anul 2005 a adus institutului atat participarea la proiectul integrat INTEGRAM+, cu parteneri de marca din strainatate, cat si implicarea in alte doua proiecte destinate unor biochip-uri cu aplicatii medicale. De fapt, IMT a devenit o punte de acces la facilitatile si competentele in micro-nanotehnologii din Europa de vest (inclusiv din firme private care actioneaza in domeniu). Acest acces deschide noi posibilitati pentru mai stransa cooperare cu alte unitati de cercetare in transferul de tehnologie si o interactiune mai puternica cu firmele din tara. La aceasta deschidere contribuie si Centrul de Transfer Tehnologic in Microinginerie (CTT-Baneasa) din IMT, precum si Parcul Stiintific si Tehnologic de Micro si Nanotehnologii (MINATECH-RO) care va fi inaugurat in curand.

Caracteristica acestui Parc Stiintific (la care participa si Politehnica din Bucuresti) va fi activitatea comuna a colectivelor de cercetare si a firmelor, care vor avea acces la aceleasi utilaje si tehnologii, marind considerabil sansa realizarii de produse noi prin transfer tehnologic. Conform celor mai bune modele europene, principalii actori ai parcului sunt centrele de excelenta, laboratoarele cele mai active care sunt recunoscute nu numai pe plan national, ci si prin participarea la retelele de excelenta europene. In aceasta activitate febrila cu zeci si zeci de contracte, inclusiv cu firmele comerciale, tinerii isi au deja rolul lor, asa cum arata gama de fotografii care ilustreaza aceasta prezentare. Ei coopereaza direct cu colective din Europa de vest sau se specializeaza in strainatate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite