Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Anton Anton, presedinte ANCS: "Cercetarea romaneasca este un roi de albine in cautarea unui stup"

24 Noiembrie 2005



19 noiembrie este o zi cu semnificatii multiple pentru cercetarea romaneasca. Este ziua de nastere a lui George Palade, considerat cel mai mare cercetator roman, si totodata Ziua Cercetatorului. Un eveniment la care nu va mai fi deplansa situatia dezastruoasa a cercetarii, ca in anii precedenti. Potrivit Presedintelui Secretar de Stat in MEC, Anton Anton, 2005 este primul an in care cercetarea romaneasca a luat-o in sus.

Un prim argument este suma alocata cercetarii. Anul trecut a fost de 3000 de unitati, in acest an de 5300 de unitati, iar in 2006 vor fi aproape 10000 de unitati. Din punct de vedere al PIB-ului, am avut 0,27 din PIB in 2005, spre deosebire de 0,22% din 2004. Probabil ca in 2006 cercetarea va avea cel putin 0,40 din PIB. Ne-am invartit mai bine de 10 ani in jurul acestui procent, de 0,20%. Este prima data cand se simte efectiv saltul catre 3% (1% fonduri publice si 2% fonduri din mediul economic) din PIB pe care il vom atinge in 2010“, afirma Anton Anton.

Cercetatorul resimte aceasta crestere?

Cu siguranta. In acest an am avut Programul «Cercetare de Excelenta», care a adus elemente de absoluta noutate: 1) A coagulat colectivele de cercetare din Romania cu activitati similare sau complementare. 2) S-au dat ca bani de proiect sume mult mai mari, de la 1-2 miliarde de lei pana la 15 miliarde. 3) Este prima data cand proiectele castigatoare au primit resursele solicitate, in conditiile in care 1/3 din proiectele prezentate au fost aprobate.

Scopul proiectului de Cercetare de Excelenta a fost sa pregatim cercetarea romaneasca pentru Programul Cadru 7. In PC6 cercetatorii romani au stat si s-au uitat pana s-au aprobat documentele la Bruxelles. Dupa aceea au inceput sa citeasca sute de pagini pentru a le intelege, timp in care cercetatorii din alte tari depuneau proiectele spre evaluare si finantare. In consecinta, cercetatorii nostri s-au trezit la sfarsitul PC6 ca vor sa participe la competitia care tocmai se incheia. PC7 incepe in ianuarie 2007, dar acum cercetatorii sunt pregatiti din timp. In momentul in care se vor stabili consortii internationale dorim ca romanii sa nu mai fie o parte exotica a cercetarii. Foarte putini cercetatori au fost nucleul proiectelor de cercetare, mai mult s-au situat pe la margine, fiind respinsi din proiecte in momentul negocierii.

Saraca Romanie a finantat bogata Europa?

Programul Cadru European e cofinantat de statele membre si de cele candidate, fiecare contribuind cu o cota parte din PIB. Din cota parte a Romaniei, contractele incheiate pana la 1 iulie 2005 demonstreaza ca am reusit sa readucem in tara 19% din cat am depus. Diferenta a ajuns bineinteles la alte tari.

Invatamantul romanesc se afla sub media invatamantului UE. Cum se situeaza cercetarea romaneasca?

Cercetarea, probabil, se afla in aceeasi situatie, fiind invatata autarhic. Pana in 1989 cercetarea s-a facut ca intr-un castel feudal. Trebuia sa producem tot si nu ne-am comparat cu nimeni, decat cu noi. Cercetatorul se uita in oglinda si intreba cine e cel mai destept. Raspunsul era evident in favoarea sa. In momentul in care am intrat in contact cu lumea, cei care faceau cercetare buna s-au racordat imediat. Unii faceau niste lucruri care se cercetasera si nu s-au mai racordat deloc. Altii pretindeau ca fac cercetare, dar de fapt copiau niste echipamente si au disparut. Dar avem grupe si domenii de cercetare extrem de valoroase, aflate in topul mondial, tot asa cum in alte domenii suntem in coada cozilor. Intotdeauna am excelat in matematica, in fizica si in IT, unde au existat intotdeauna capete, oameni valorosi. In IT exista si norocul ca este foarte scurt ciclul de la cercetare la productie.

De la idee pana la incasarea contravalorii produselor este o succesiune de 18 pasi. Orice oprire mai inainte inseamna nevalorificarea economica a ideii respective. Putine dintre proiectele cercetarii au ajuns in economie…



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite