Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Traficul de date mobile va creste de 18 ori in urmatorii cinci ani

20 Februarie 2012Conform previziunilor indicelui Cisco Visual Networking (VNI) privind traficul global de date mobile pentru perioada 2011 - 2016, traficul de date mobile la nivel mondial va creste de 18 ori in urmatorii cinci ani, ajungand la 10,8 exabytes pe luna – adica o rata de rulare anuala de 130 exabytes – pana in 2016. Cresterea puternica preconizata pentru traficul mobil se datoreaza, in parte, unei cresteri anticipate a numarului de dispozitive mobile conectate la internet care va depasi numarul locuitorilor Pamantului (conform estimarilor, populatia lumii va ajunge la cifra de 7,3 miliarde in 2016; sursa: Organizatia Natiunilor Unite). In perioada 2011−2016, Cisco estimeaza o crestere a traficului global de date mobile de trei ori mai mare decat cea a traficului global de date fixe.

Previziunile indica o rata de rulare anuala de 130 exabytes a traficului de date mobile, echivalenta cu: 33 de miliarde de DVD-uri; 4,3 cvadrilioane de fisiere MP3, 813 cvadrilioane de mesaje text.
Aceasta crestere a traficului de date mobile reprezinta o rata anuala compusa de crestere (CAGR) de 78% pe intreaga perioada previzionata. Cantitatea incrementala de trafic care se adauga internetului mobil doar intre 2015 si 2016 este de aproximativ trei ori mai mare decat dimensiunea estimata a intregului internet in 2012.
Iata tendintele care determina aceste cresteri semnificative:

1.Mai mult continut transmis: Avand in vedere asteptarile consumatorilor care solicita tot mai mult continut la cerere sau transmis, nu doar simpla descarcare a continutului, traficul mobil din cloud va creste de 28 de ori in perioada 2011 – 2016, la o rata CAGR de 95%.

2.Mai multe conexiuni mobile: In 2016 vor exista peste 10 miliarde de dispozitive mobile conectate la internet, inclusiv module masina-la-masina (M2M) – depasind populatia lumii estimata pentru momentul respectiv la aproximativ 7,3 miliarde. (O aplicatie M2M inseamna folosirea retelelor wireless pentru actualizarea panoului digital. Acest lucru permite agentiilor publicitare sa afiseze mesaje diferite in functie de momentul zilei sau ziua saptamanii, precum si introducerea rapida a modificarilor mesajelor la nivel global, cum ar fi modificarile pretului carburantilor).

3.Dispozitive cu putere de calcul mai mare: Dispozitivele mobile au o putere tot mai mare, fiind astfel capabile sa consume si sa genereze un trafic de date mai mare. Tabletele sunt principalul exemplu al acestei tendinte de generare a unor niveluri de trafic care va creste de 62 de ori in perioada 2011 – 2016 – cea mai mare rata de crestere dintre toate categoriile de dispozitive urmarite in prognoza. Cantitatea de trafic de date mobile generata de tablete in 2016 (1 exabyte pe luna) va fi de patru ori mai mare decat cantitatea totala a traficului global de date mobile din 2010 (237 petabytes pe luna).

4.Viteze mai mari pentru dispozitive mobile: Viteza conexiunii de retea mobila este un factor cheie pentru stimularea cresterii traficului de date mobile. O viteza mai mare inseamna un consum mai mare, iar Cisco estimeaza o crestere de noua ori a vitezelor dispozitivelor mobile (inclusiv pe retele 2G, 3G si 4G) in perioada 2011 – 2016.
5.Mai mult continut video pe dispozitive mobile: Utilizatorii mobili isi doresc cele mai bune experiente posibile, insemnand de regula video mobil, care va cuprinde 71% din intregul trafic de date mobile in 2016.

De asemenea, studiul Cisco estimeaza ca 71% dintre toate smartphone-urile si tabletele (1,6 miliarde) ar putea avea capacitatea de a se conecta la o retea mobila de IPv6 pana in 2016. Dintr-o perspectiva mai generala, 39% dintre toate dispozitivele mobile la nivel global (peste 4 miliarde) ar putea avea capacitatea de a se conecta la IPv6 pana in 2016.


Impactul dispozitivelor/conexiunilor mobile

- Principalul factor de stimulare a cresterii traficului este numarul tot mai mare al dispozitivelor si nodurilor wireless care acceseaza retelele mobile la nivel mondial. In 2016 vor exista peste opt miliarde de dispozitive portabile sau personale cu capacitati mobile si aproape doua miliarde de conexiuni masina-la-masina, cum ar fi sisteme GPS in masini, sisteme de urmarire a bunurilor in sectoarele de expediere si productie, precum si aplicatii medicale care sa faciliteze accesul la fisele medicale ale pacientilor.
- Smartphone-urile, laptop-urile si alte dispozitive portabile vor determina aproximativ 90% din traficul global de date mobile pana in 2016.
- Traficul M2M va reprezenta 5% din traficul global de date mobile din 2016, in timp ce portile de acces mobil in banda larga din zonele rezidentiale vor reprezenta celelalte 5% din traficul global de date mobile.


Impactul transferului de trafic de pe retelele mobile pe retelele fixe
- Pentru a face fata cresterii cererii de internet mobil, furnizorii de servicii se concentreaza tot mai mult pe transferul de trafic catre retelele fixe/Wi-Fi.
- In 2011 a fost transferat 11%, adica 72 petabytes pe luna din traficul total de date mobile. Pana in 2016, se va transfera 22%, adica 3,1 exabytes pe luna din traficul total de date mobile.
- Fara transfer, rata CAGR a traficului global de date mobile ar fi 84%, in loc de 78%.
- Daca se iau in considerare toate aspectele mobilitatii, cum ar fi traficul celular, traficul transferat din retelele celulare si traficul fix/Wi-Fi generat de pe dispozitivele portabile, cantitatea totala de trafic de mobilitate ar fi de peste patru ori mai mare decat nivelul traficului celular estimat de indicele Cisco VNI mobil pentru 2016.
- In 2011, traficul celular, traficul de transfer celular si traficul fix/Wi-Fi de la dispozitivele mobile au insumat in total 11,5 exabytes pe luna
- In 2015, traficul fix/Wi-Fi va fi de peste cinci ori mai mare decat traficul celular.


Trenduri regionale in Europa Centrala si de Est:
- In Europa Centrala si de Est (ECE), intre 2011 si 2016, traficul de date mobile va creste de doua ori mai repede decat traficul de pe IP-uri fixe;
- Traficul de date mobile in 2016 va fi echivalentul a de 11 ori volumul de date mobile din toata regiunea ECE din 2005;
- In Europa Centrala si de Est traficul video de date mobile va creste de 32 de ori intre 2011 si 2016, un CAGR de 101%;
- In 2016 traficul video va reprezenta 67% din traficul de date mobile, comparat cu 45% la finalul lui 2011;
- Aplicatiile de cloud computing vor avea o pondere de 69% din totalul de trafic de date mobile, comparativ cu 36% la finalul lui 2011.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite