Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetarea de excelenţă īn mecatronică şi integronică, domeniu prioritar şi decident - provocări şi oportunităţi

20 Februarie 2012




Astfel, pentru asigurarea surselor de finanţare, INCDMTM apelează la fondurile europene, prin participare cu proiecte de cercetare în cadrul Programelor Europene (FP7, Fonduri Structurale şi în viitor Programul Cadru ORIZONT 2020), la fondurile internaţionale, prin colaborări şi parteneriate bilaterale, la fondurile private, prin participare cu proiecte de cercetare şi execuţie pe baza contractelor cu terţii (agenţi economici, IMM-uri etc.) şi la fondurile bugetare prin participarea cu proiecte de cercetare în cadrul Planului Naţional CDI-II şi Programelor Sectoriale în limita finanţării (mult diminuate faţă de nivelul 2008), toate acestea necesare pentru obţinerea performanţei în cercetare.

În prezent, INCDMTM foloseşte autofinanţarea în următoarele procente: fonduri europene, cca 38,5%, fonduri private (cu terţi), cca 34,5%; fonduri bugetare (prin competiţii naţionale), cca 27%;

INCDMTM, ca şi celelalte institute, chiar dacă a avut o perioadă destul de lungă de subfinanţare cronică, şi-a sporit responsabilitatea, în sensul eficientizării banilor şi a creşterii celorlalte resurse financiare - precum fondurile europene şi fondurile private, astfel încât să obţină efecte în planul dezvoltării activităţii de cercetare şi în planul dezvoltării economice şi sociale la nivel naţional.

Sunt cunoscute colaborările INCDMTM cu parteneri din sectorul privat, precum Renault - Dacia Piteşti. Care sunt cele mai reprezentative proiecte derulate cu mediul privat?

Colaborarea INCDMTM cu partenerii din sectorul privat a fost încununată, la nivelul anului 2011, de premiul “Cel mai consistent transfer tehnologic”, oferit de ANCS, motivaţia fiind chiar volumul mare al rezultatelor cercetării transferate şi integrate în procesele de fabricaţie ale SC Automobile Renault-Dacia SA, Piteşti, an de an, ajungând chiar la un procent de circa 38% din cifra de afaceri.

Dar nu numai cu acest partener a dezvoltat transferul tehnologic, ci şi cu alte companii private precum: SC Renault Mecanique Roumanie; SC Transgaz - Mediaş SA; SC Elemente de Comandă Auto - Topoloveni; Renault Technologie Roumanie - Titu; SC CACIA - Portugalia; SC ACI - Franţa; SC East Electric - Bucureşti etc.

Toate echipamentele mecatronice inteligente pe care le-am dezvoltat pentru aceşti parteneri au fost concepute, realizate, certificate şi integrate in-situ în procesele de fabricaţie automatizată, ce caracterizează brand-ul institutului: «MECATRON - Competitivitate, performanţă şi înaltă calitate prin produse mecatronice high-tech».



Anul trecut aţi obţinut 2 medalii la Congresul de la Geneva. Ce deschidere aveţi pe piaţa externă şi care sunt planurile pentru viitor?

INCDMTM a participat în anul 2011 la „Salonul Internaţional de Inventică” - de la Geneva, Elveţia şi la „Salonul Internaţional de Inventică” - de la Varşovia, Polonia, cu două brevete, obţinând două medalii de aur pentru: Dispozitiv pentru montarea în alezaje a elementelor elastice tip siguranţă - autori: Hacman M., Ioniţă Gh., Stoica E., Arabagian I. - şi Sisteme mecatronice pentru măsurarea deplasărilor unghiulare - autori: Gh. Ion Gheorghe, Beca P., Mocanu N., Ancuţa P., Olaru M., Ilie I. Aceste brevete evidenţiază interesul institutului de a proteja ideile şi soluţiile originale, acordând o mare atenţie dreptului de proprietate intelectuală ce revine cercetătorului şi susţinând financiar costurile aferente brevetării şi menţinerii brevetului. De altfel, aceste brevete sunt aplicate în echipamente mecatronice realizate de INCDMTM pentru SC Renault -Dacia, Piteşti şi SC Quatro Prod.Com.SRL Bucureşti.

Este bine de ştiut însă că, în perioada 2003-2011, INCDMTM a obţinut în medie anuală, câte 2 medalii de Aur şi 1-2 medalii de Argint şi Bronz pentru participarea cu brevete şi cereri de brevete la principalele Saloane Internaţionale de Inventică.

Pe plan naţional, INCDMTM se preocupă pentru valorizarea brevetelor, prin utilizarea lor la multiplicarea industrială sau la crearea şi organizarea de start-up sau spin-off, cu asigurarea dezvoltării acestora pe bază de brevet. Mai mult, INCDMTM stimulează financiar creativitatea cercetătorilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite