Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Project manager in-house sau extern?

20 Februarie 2012




Project managerii externi sunt, de regulă, mai eficienţi decât cei interni, din simplul motiv că, dacă nu sunt buni, sunt daţi afară pe loc, iar compania caută alţii în locul lor.

De obicei, consultanţii sunt plătiţi mult mai bine decât project managerii interni, pentru că nu beneficiază de toate avantajele pe care le au project managerii interni (vacanţe, asigurare de sănătate, training etc.).

Project managerii externi se distanţează de politica companiei, nu intră în conflicte cu alţi manageri şi nu se angajează în conversaţii mărunte sau bârfe cu angajaţii companiei. Acest lucru nu e valabil pentru project managerii interni.

Project managerii externi creează în interiorul echipei de proiect o stare de nelinişte, pentru că membrii echipei acceptă foarte greu trasarea de sarcini din partea cuiva care nu lucreză de fapt în companie şi care poate pleca oricând, fiind înlocuit de altcineva. Este greu pentru managerii de proiect
externi să câştige încrederea membrilor echipei şi să se impună în faţa acestora; ei pot reuşi acest lucru doar dacă lucrează împreună cu ei pe o perioadă mai lungă de timp (cel puţin şase luni).

Unii specialişti în project management au declarat că, deşi din experienţa lor consultanţii în project management sunt mai buni şi mai eficienţi decât managerii de proiect interni, îi preferă pe aceştia din urmă primilor, deoarece nu se mută de la o companie la alta şi sunt loiali companiei pentru care lucrează.

Externalizarea pro şi contra

Argumente pro

- Project managerii externi au un punct de vedere proaspăt asupra planificării, controlului, programării şi urmăririi proiectului.
- Consultanţii se asigură că sunt urmate cele mai bune practici. Lucrul îndeaproape cu furnizorul asigură un rezultat şi un ROI mai bune decât dacă proiectul este executat in-house.
- Companiile se pot confrunta cu probleme serioase dacă aleargă după câştiguri de productivitate: profesioniştii în project management vor face analize specifice ale sectorului şi vor aborda cele mai noi metode.
- Clienţii se pot concentra asupra competenţelor lor de bază.
- Organizaţiile îşi asigură astfel un nivel mai bun de pregătire pentru gestionarea unor proiecte similare în viitor.

Argumente contra

- Trebuie să apelaţi şi la resursele interne, chiar dacă sunt folosite resurse externe.
- Dacă nu gestionaţi relaţia de colaborare în mod corect, e posibil să nu vă puteţi dezvolta niciodată abilităţile de project management de care aveţi nevoie in-house.
- Resursele nu vă aparţin. De exemplu, fără o investiţie în resurse umane, oamenii pot renunţa să lucreze cu dumneavoastră.
- Banii sunt cheltuiţi foarte uşor dacă există neînţelegeri şi un management slab la începutul proiectului.
- Riscul de a fi compromise date sensibile pentru companie este foarte ridicat, în funcţie de natura proiectului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite