Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Charisma Medical Software īn administrarea spitalului Victor Babeş

25 Martie 2004



Dr. Petre CalistruAplicaţiile medicale dezvoltate de TotalSoft, Charisma Medical Software, sunt destinate informatizării unui centru medical cuprinzând investigaţii clinice şi de laborator. Pacientul este urmărit din momentul intrării în centrul medical şi până la obţinerea rezultatelor clinice şi de laborator şi stabilirea diagnosticului. Utilizatorul poate avea acces în orice moment la fişele medicale ale pacienţilor precum şi la implicaţiile financiare ale fiecărei investigaţii. Sunt stocate informaţii de interes medical (pacienţi, analize, consultaţii, doctori, departamente, rezultate de laborator) dar şi contabile (înregistrare şi anulare de facturi, situaţii financiare etc).


Una dintre instituţiile medicale care beneficiază de Charisma Medical Software este spitalul bucureştean Victor Babeş. Domnul doctor Petre Calistru, directorul spitalului şi al Centrului de Tratament omonim, ne-a expus avantajele aduse de un sistem informatic în activitatea cotidiană a spitalului şi a medicilor:
„În orice domeniu a fi în top înseamnă a oferi informaţii. Spitalul Victor Babeş şi-a propus să fie in top şi cum pentru mine
calculatorul şi informatica reprezintă modalitatea principală de a primi şi oferi informaţii am recurs la un sistem informatic. Am avut şansa să colaborez cu o echipă de specialişti din compania TotalSoft care mi-a plăcut mult, specialişti din categoria celor care nu cunosc termenul «nu se poate» şi pentru care aprofundarea oricărei problematici trebuie să aducă o soluţie. Astfel s-a ajuns ca în spitalul Victor Babeş parcursul unui pacient să fie complet informatizat. Pacientul ajunge la camera de gardă unde îi sunt introduse în aplicaţie şi stocate datele personale şi cele legate de simptomatologie.


Toate investigaţiile făcute unui pacient se regăsesc în fişa electronică. Avem în contabilitate valorile tuturor investigaţiilor şi coroborând datele gestionăm mai bine costurile. Farmacia spitalului este de asemenea informatizată, astfel că la recomandarea tratamentului se ştie ce medicamente sunt disponibile, în ce cantităţi şi la ce preţuri. Medicamentele trebuie sa părăsească farmacia exact în cantităţile prescrise. Noi avem şi laboratoarele legate în sistem şi analizele ajung în format electronic la dispoziţia medicului fără să se mai deplaseze cineva. Din format electronic rezultatele sunt primite şi introduse în fişa de observaţie pentru că legislaţia privitoare la documentele medico-legale, prevede ca acestea să fie pe suport de hârtie.


Meritul companiei TotalSoft este că a încercat să se adapteze la tot ceea ce ceream noi, la particularităţilor unui Spital de Boli Infecţioase şi Tropicale, precum şi structurii pavilionare a spitalului. Specialiştii de la TotalSoft s-au ocupat şi de pregătirea tuturor utilizatorilor. Este cunoscut faptul că medicii sunt o categorie profesională conservatoare, schimbările pentru a fi acceptate trebuie să treacă proba timpului. Nu a fost uşor de schimbat o astfel de concepţie, mai ales că mulţi dintre colegi nu mai erau la vârsta la care utilizarea unui calculator să fie la îndemână. În momentul de faţă tot personalul, medici şi asistente, lucrează pe calculator. Staţiile de lucru sunt protejate, sunt definite niveluri de acces, este verificat traficul Internet etc. Avem persoane care se ocupă de reţea, iar atunci când complexitatea problemei ne depăşeşte primim ajutor rapid de la TotalSoft.


Avantajele unui sistem integrat de evidenţă a pacienţilor sunt atât administrative cât şi ştiinţifice. Se pot face studii diverse, foarte utile în activitatea noastră medicală. Putem defini multiple criterii de selectare a datelor pentru a avea o înţelegere cât mai exactă a evoluţiei unor cazuri. Cercetările, referatele, lucrările de diplomă, frecvente în activitatea unui medic, se pot face acum mult mai repede pentru că accesul la date şi sistematizarea acestora este extrem de facilă. Dincolo de aspectele ştiinţifice, munca mea ca director de spital este mult uşurată. Dispun de numeroase moduri de raportare a activităţilor din cadrul spitalului. Am o evidenţă exactă a internărilor pe secţii, saloane, medici şi pot aloca resursele mai eficient. Pot afla costurile pe fiecare secţie în parte şi avea o diagramă completă şi complexă a analizelor de laborator pentru a administrare corectă a consumabilelor. Am toate calculele financiare în timp record pentru fiecare bolnav în parte. Prin asociere cu licitaţia electronică activitatea administrativă a spitalului s-a simplificat. De asemenea raportarea statisticilor către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face electronic.


TotalSoft deţine o experienţă de peste 8 ani în domeniul aplicaţiilor medicale şi dovadă fiind numărul de clienţi de marcă din domeniul medical, centre medicale
private şi de stat din România şi din străinătate care au apelat la serviciile companiei TotalSoft.
Printre realizările de excepţie se numără derularea unor proiecte impresionante, cum ar fi implementarea sistemului Charisma Medical Software în clinicile cele mai importante din Bucureşti: Medicover Rombel, Centrul Medical Romar, Centrul Medical Terra Aster, Servicii Medicale Simona, Toddy Laboratories şi a sistemului integrat pentru managementul spitalelor la Spitalul Victor Babeş.


De-a lungul anilor, compania şi-a îmbunătăţit continuu performantele în acest domeniu prin dezvoltarea mai multor aplicaţii specifice, atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export.
Rezultatele aplicaţiilor pot fi cuantificate prin eficienţa reală obţinută, pe pieţele internaţionale, de companiile unde au fost implementate: MEDICOVER Polonia, Ungaria, Cehia şi Estonia, Clinicient PT-USA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
jojo
Ar fi bine daca ati prezenta situatia reala a acrstor clienti mari, enumerati mai sus deoarece multi dintre acestia schimba la momentul actual softu cu unul de la alte firme it mult mai serioase si mai flexibile.
14 Iulie 2006, 04:35:57
marin corina
am tema de licenta axata pe domeniul asta asa ca am nevoie de un suport informational.multumesc! :)
23 Februarie 2009, 11:59:40
VALY
BINE AR FI CA REZULTATELE ANALIZELOR SA FIE AFISATE PE PAGINA SPITALULUI PT PACIENTII DIN PROVINCIE PRECUM SI RECOMANDARI E.T.C.
10 Martie 2009, 02:22:49
mutu daniel
dr popescu de la victor babesi din capitala nu la ajutat pe vilceanu 41 ani la lasat sa moara spunand ca e mai bine daca dansa a vazut ca nu poate face fata trebuia sa il transfere la un spital cu medici specialisti profesori cum ar fi filaret sau cel de la tunari nu i-a dat nici o sansa pacat de tineretea lui se ruga sa traieasca o-sa il aibe pe constinta o platesca in fata lui d-zeu vreau sa va intreb de ce nu l-ati ajutat ?
03 Iunie 2009, 11:24:08
ene mihai
absolvent postliceala farmacie doresc a fasce un stagiu de pregatire in farmacia spitalului va multumesc
15 Septembrie 2012, 07:26:35