Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Obligatiile financiare ale unei persoane, pe Internet, prin AEGRM

24 Noiembrie 2005



Diana Lupulescu, presedinte al Corpului Operatorilor in AEGRMSituatia creditelor neperformante care au atras dupa sine falimentul unor banci cu nume sonore la inceputul anilor ’90, a impus gasirea unor instrumente cu ajutorul carora sa se evite asemenea situatii, instrumente printre care se numara si Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM). Primii beneficiari ai serviciilor asigurate de arhiva sunt creditorii pentru ca legea le acorda o protectie in ceea ce priveste recuperarea creantelor garantate. Ordinea satisfacerii acestor creante este data de inscrierea in arhiva. De remarcat este faptul ca, mecanismul prin care se stabileste prioritatea si se recupereaza creantele functioneaza si este respectat de catre cei carora le revin aceste responsabilitati. Sunt numeroase cazurile in care instantele de judecata au aplicat legea si s-a acordat prioritate in functie de ordinea inscrierii in arhiva.


Arhiva are doua categorii de beneficiari: directi si cei de conjunctura, ca beneficiari indirecti. „Un principal beneficiar indirect este economia, intrucat acest mecanism a impulsionat creditele, dar si relatiile contractuale bazate pe satisfacerea unor obligatii, stiindu-se ca undeva exista o condica unde se inregistreaza toate obligatiile” sustine Diana Lupulescu, presedinte al Corpului Operatorilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.


In AEGRM pot fi regasite obligatiile persoanelor fizice sau juridice rezultate in urma contractarii de imprumuturi, precum si toate datoriile neonorate catre bugetul consolidat al statului si catre bugetele locale. Prin inscrierea in arhiva, intr-un singur loc vor fi cuprinse toate datoriile care vizeaza bunurile mobile ale unei persoane fizice sau juridice.


Din 2000 pana acum a existat o crestere permanenta a bazei de date a arhivei, deci si nevoia de capacitate a crescut. Dupa cinci ani de la inscriere, datele nemaifiind utilizate direct nu vor mai fi pastrate in arhiva, ci vor fi disponibile doar in istoric. Astfel pot beneficia si cei care fac verificari in istoricul inregistrarilor pentru a se asigura de buna credinta a clientilor cu care vor sa intre in relatii de business. Arhiva ofera un desfasurator pe modul in care te comporti, cum te achiti de contracte etc.


Banci externe folosesc serviciile arhivei


Fiind accesibila pe Internet doar cu restrictii de limba, AEGRM este folosita foarte mult de banci externe care au relatii cu persoane juridice din Romania. „Chiar mai mult, sunt realizate inregistrari ale persoanelor juridice straine care garanteaza cu valori mobiliare din Romania, cum ar fi parti sociale intr-o firma romaneasca”, a exemplificat Diana Lupulescu.


In mediile de specialitate, AEGRM este cunoscuta, iar extinderea folosirii arhivei se va produce in momentul in care oamenii vor constientiza felul in care ii ajuta acest instrument in prevenirea si rezolvarea anumitor probleme. Printre noii utilizatori se pot numara producatorii de bunuri de larg consum care pot incheia contracte de garantie, accesorii contractelor de distributie.


O alta categorie de creditori care au in vedere inscrierea in arhiva sunt furnizorii de utilitati. Si aici inscrierile sunt sporadice, apar in momentul in care persoana juridica are datorii foarte mari, indeosebi marii consumatori si datornici, cu o perioada lunga de neplata.


Un nou sistem informatic a imbunatatit serviciile oferite prin AEGRM


Programul software initial care sustinea AEGRM a dovedit ca nu mai poate face fata cerintelor de pe piata romaneasca. De asemenea, cautarea in arhiva a devenit o problema pentru public intrucat apareau circa 90% erori. Acesta a fost unul dintre motivele care au condus la introducerea unui nou program care sa deserveasca arhiva. Profitand de trecerea la leul greu, la sfarsitul lunii iunie, moment in care bancile nu au avut program de lucru cu publicul, s-a facut trecerea la noul software.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite