Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rezultatele ICPE-CA din 2011 proiectează imaginea unui institut de CD modern

20 Februarie 2012




Laboratorul de microscopie electronica, prezentând un detaliu al microscopului electronic prin transmisie cu rezolutie înalta (HRTEM)


Recapitulând momentele importante care ne-au marcat instituţia anul trecut, constatăm cu satisfacţie că în 2011 am reuşit să efectuăm câţiva paşi hotărâtori în transformarea ICPE-CA într-un institut de CD modern, actual şi pregătit pentru satisfacerea exigenţelor în faţa cărora se află acum întregul sistem de CDI din România.

Cu încredere privim dezvoltarea resursei noastre umane, mai ales prin angajarea în 2011 a zece tineri absolvenţi, care dovedesc interes şi talent în cercetare şi cărora, ca de altfel întregii noastre resurse umane, le oferim, prin tematica noastră de cercetare, atmosfera creatoare din laboratoare şi, prin condiţii de lucru bune şi foarte bune, posibilitatea dezvoltării unei cariere în cercetare-dezvoltare. Sistemul nostru de dezvoltare şi evaluare a performanţelor, conform cu Ordinul MECTS 3860/10.03.2011, realizează la sfârşitul fiecărui an o analiză obiectivă individuală şi garantează această dezvoltare a carierei fiecărui angajat.

Cu toate că cercetarea aplicativă este de multe ori dificilă, mai ales în ceea ce priveşte orientarea acestui vector, Institutul a reuşit să găsească în 2011 direcţia şi sensul corecte, în concordanţă cu priorităţile României şi în deplin consens cu capabilitaţile noastre. După un an de la reorganizarea internă din 2010, constatăm că am reuşit să transferăm în industrie la SC Atelierele CFR Griviţa SA un sistem de analiză a uzurii roţilor de tren şi un stand computerizat pentru diagnoza amortizoarelor de cale ferată, la Societatea Agricolă PRODLACTOSERV licenţa pentru fermentatorul de biogaz pentru uz gospodăresc, iar la SC ROSEAL SA Odorheiu Secuiesc o centrală de 5kW cu celule de combustie pentru generare de electricitate şi căldură. În cursul anului trecut, am primit confirmarea acceptului unui transfer tehnologic care va permite livrarea unor electromagneţi şi surse de putere pentru acceleratoare de particule ale FAIR, în valoare de circa 4 milioane de Euro. Aceasta sperăm să fie doar începutul unei noi specializări a Institutului. Decernarea în 2011 de către Preşedintele AGIR a două premii, în domeniul “Inginerie Electrică”, pentru asimilarea industrială a două produse, respectiv tehnologii, a răsplătit eforturile noastre de transfer de cunoştinţe în industrie.

Investiţia în echipamente performante, garanţia dezvoltării continue

Tot în 2011, am reuşit prin proiectul nostru “Promit”, finanţat în cadrul POS-CCE, să completăm dotarea cu echipamente performante de caracterizare, dar şi tehnologice. Din prima categorie se remarcă aparatura deosebită în microscopie, prin achiziţionarea unui microscop FESEM-FIB, cu rezoluţie de 1,9nm la numai 1kV, cu mărire de 106 ori, a unui microscop electronic de baleiaj cu tunelare pentru studiul suprafeţelor tip SPM Ntegra Aura NT - MDT, cu posibilităţi de lucru în mediul ambient, lichid sau vid în profilometrie de suprafaţă de înaltă rezoluţie, în evaluarea structurii de domenii magnetice prin mapare (cu posibilitatea aplicării unui câmp magnetic extern), proprietăţi de elasticitate, studiul topologic al proprietăţilor electrice ale suprafeţei şi a unui microscop HRTEM, cu tensiunea de accelerare maximă de 200kV, rezoluţie de 0,2 nm, cu moduri de operare imagistică EFTEM, difracţie TEM, analiză TEM, împreună cu un laborator complet de preparare a epruvetelor. Dintre dotările tehnologice se remarcă o instalaţie SPS, un sistem de turnare pe tambur rotitor, presă izostatică 2000 atm până la 2000oC, sistemul de creştere de nanotuburi de C. Aceste două categorii de echipamente sunt alimentate printr-un sistem centralizat de gaze protectoare/tehnologice, nouă la număr, dintre care nu lipsesc H2, He sau N2.

Am intrat în 2012 cu optimism, an în care am dori să valorificăm unele rezultate ştiinţifice ale celui trecut şi să-i pregătim pe cei care urmează.

Prof. Dr. Wilhelm Kappel,
director general ICPE-CA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite