Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Virtual Desktop Infrastructure în 2012. Securitatea, motor al creşterii pieţei

20 Februarie 2012



Creşterea gradului de mobilitate al utilizatorilor finali şi diversificarea tipurilor de de-vice-uri pe care aceştia le utilizează în mediul enterprise reprezintă o provocare majoră din punct de vedere al securităţii. Tehnologiile şi proiectele de tipul Virtual Desktop Infrastructure reprezintă o soluţie eficientă în soluţionarea acestor provocări şi generează o serie de beneficii suplimentare importante.

Proiectele de tip Virtual Desktop Infrastructure (VDI) reprezintă, la nivelul anului 2012, o oportunitate reală pentru îmbunătăţirea performanţei companiilor, potrivit specialiştilor. Motivele sunt numeroase, bine argumentate şi, mai ales, demonstrate în practică, beneficiile survenind pe trei paliere: la nivelul utilizatorilor finali, al departamentului IT, precum şi al întregii companii, respectiv al business-ului.

Percepţia pozitivă asupra proiectelor de tip VDI este probată şi de studiile de piaţă, ierarhia principalelor cinci beneficii urmărite şi atinse prin acest tip de iniţiative fiind, conform unui sondaj realizat de Intel şi Virtual Computer pe un eşantion de 200 de CIO din 16 ţări, următoarea:

- îmbunătăţirea vitezei de reacţie, atât la solicitările interne, cât şi la cele externe (73%);
- reducerea cheltuielilor operaţionale (68%);
- consolidarea managementului desktop-urilor (55%);
- reducerea investiţiilor de capital (52%);
- scăderea consumului de energie (44%); şi includerea proiectelor VDI în cadrul „iniţiativelor verzi“ (30%).

Atractivitatea conceptului virtual desktop este confirmată şi de studiul IDG Research Services, realizat în 2011: 52% din cei 1.326 de subiecţi care au participat la sondaj au declarat că proiectele de tipul VDI reprezintă o prioritate de business pentru companiile pe care le reprezintă.

Securitatea, o provocare majoră

Importanţa proiectelor de tipul VDI a devenit din ce în ce mai evidentă în ultimii doi ani, o dată cu creşterea rapidă, la nivel mondial, a numărului de utilizatori mobili. Curentul Bring-Your-Own-De-vice (BYOD) a căpătat o vizibilitate sporită în mediul enterprise, având din ce în ce mai mulţi susţinători.
Punerea în aplicare a iniţiativelor de tip BYOD în cadrul companiilor ridică, însă, o serie de probleme importante departamentelor IT, principala provocare fiind cea reprezentată de securitate. Şi aceasta pentru că incidentele de securitate perturbă drastic continuitatea proceselor de afaceri, revenirea la stadiul dinaintea acestora necesitând un efort important - identificarea problemei, diagnosticarea incidentului/vulnerabilităţii, remedierea acesteia, evaluarea pagubei, identificarea soluţiilor de compensare etc.

În condiţiile creşterii gradului de mobilitate a utilizatorilor şi a numărului de device-uri pe care aceştia le utilizează
– atât în scop personal, cât şi profesional
– a dezvoltării rapide a serviciilor de tip Cloud Computing, a creşterii numărului de aplicaţii partajate între companii, parteneri, furnizori de servicii şi clienţi finali, precum şi a înmulţirii reglementărilor care vizează colectarea şi utilizarea datelor, controlul persoanelor şi al modului în care acestea
accesează informaţiile a căpătat o importanţă critică.

Condiţiile enumerate mai sus fac ca metodele tradiţionale de securitate, utilizate în modelul PC-centric, să nu mai poată reprezenta o garanţie reală a siguranţei. Mai ales pe fundalul creşterii constante a volumului de breşe şi vulnerabilităţi informatice, care au crescut anual cu 24%, din 2001 până în 2010, potrivit IBM 2010 X-Force Trend and Risk Report. Şi valoarea pagubelor generate de aceste vulnerabilităţi creşte constant, specialiştii de la CSO 2011 Global State of Information Security Survey demonstrând că impactul financiar şi al daunelor de imagine generat de breşele de securitate în cadrul companilor a crescut în ultimii patru ani cu aproximativ 233%.

„În următorii doi ani, numărul proiectelor de tip Virtual Desktop Infrastructure va creşte de la 27% la 46%, conform Forrester Consulting“



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite