Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Tinerele trebuie să accepte orice provocare profesională, dacă îşi doresc cariere de succes”

20 Februarie 2012




Mădălina Suceveanu, CTO Orange România


Anul trecut, în martie, Orange România anunţa numirea unei femei într-un post cheie pentru o companie de telecomunicaţii: Chief Technology Officer (CTO). Succesele pe care le-a avut Mădălina Suceveanu, iniţial în Dialog şi apoi în Orange - introducerea soluţiilor de date fixe pentru clienţii corporate, lansările EDGE, WIMAX, extinderea şi densificarea reţelei de voce şi date mobile, precum şi echipele de experţi şi manageri pe care le-a construit, - au recomandat-o pentru un post care consideră că i se potriveşte cu pregătirea profesională, cu personalitatea, precum şi cu dorinţa ei de continuă dezvoltare profesională.

De ce aţi ales o carieră în domeniul IT&C?

Pentru mine, acest domeniu este o continuare firească a pregătirii mele profesionale, a şcolii pe care am absolvit-o: Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. M-am îndreptat către această facultate din două motive. În primul rând, am urmat recomandarea tatălui meu, care, pentru mine, reprezintă şi a reprezentat un exemplu, atât în plan profesional, cât şi personal. Nu în ultimul rând, nivelul de cunoştinţe dobândit la Liceul de Matematică şi Fizică Nr. 4 din Bucureşti/Măgurele mi-a permis să mă îndrept către facultatea care oferea, la momentul respectiv, deschidere maximă către cele mai noi şi mai interesante domenii de tehnologie.

Aş mai adăuga că experienţele bune pe care le-am avut la primele joburi m-au convins şi m-au ajutat să rămân fidelă domeniului pentru care m-am pregătit. Temele de IT&C pe care le-am abordat cu ocazia primelor activităţi profesionale au fost interesante şi motivante. În plus, colectivul cu care am lucrat m-a ajutat şi canalizat foarte mult.

V-aţi angajat din timpul facultăţii?

În perioada în care eram studentă nu prea exista posibilitatea să ai un job în paralel. De cele mai multe ori motivul era că nu aveai unde. În plus, eu nu aveam prea mult timp liber, deoarece cursurile de zi ale facultăţii mă ţineau ocupată tot timpul. Din păcate, nu puteai, aşa cum este posibil acum, să fii student la Electronică şi să-ţi mai găseşti un job într-un call center din zona IT&C sau să lucrezi pe un proiect de cercetare pentru o companie interesată să angajeze oameni tineri fără experienţă, dar talentaţi şi cu dorinţa de a învăţa.

„Am intrat în Orange pe un post care mi s-a potrivit perfect“

Care a fost primul job?

Primul job a fost la Centrul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Telecomunicaţii. Acolo am avut parte de un mediu impecabil de lucru şi de dezvoltare pentru un tânăr inginer şi, în general, pentru orice om interesat să înveţe şi să progreseze. După trei ani, nu am mai putut rezista tentaţiei de a aplica pentru un job la una dintre firmele de telefonie mobilă care tocmai ajunseseră în România. Auzisem de la unul dintre colegii de la institut că firmele de comunicaţii mobile angajează, aşa că am venit la recepţia firmei, mi-am depus CV-ul, am fost chemată la interviu, am dat un examen şi, în final, am fost acceptată la Orange, Dialog pe vremea aceea. Prima poziţie a fost de Network Planning Expert. Aveam misiunea de a propune arhitectura şi structura reţelei de telecom pentru următorii ani, bazându-mă pe informaţii şi previziuni primite de la departamentele de Marketing, Vânzări şi Financiar. Am intrat în Orange pe un post care s-a potrivit perfect, nu numai cu pregătirea mea, ci şi cu personalitatea şi cu dorinţa de evoluţie profesională.

Care a fost parcursul către numirea ca CTO?

Până la numirea mea ca CTO a fost un drum lung, dar absolut deloc monoton. M-am implicat foarte mult în jobul de Network Planning Expert şi am evoluat constant din punct de vedere profesional. După trei ani de activitate, France Telecom a considerat că experienţa mea ar putea să ajute la rezolvarea unor cerinţe urgente într-o altă filială şi, prin urmare, am fost trimisă într-o misiune de o lună şi jumătate în Egipt, la Cairo.

Acolo am lucrat la planificarea evoluţiei reţelei din Mobinil şi m-am întors cu referinţe foarte bune. În acelaşi timp, în Orange România s-a creat oportunitatea de a aplica pentru un job de manager. Mi-a plăcut acest lucru. Interacţionam deja foarte mult cu colegii mei, iar această colaborare strânsă avea şi rezultate pe măsură, aşa că evoluţia mea către zona de management era oarecum firească. Aşadar, am aplicat în Orange pentru postul de manager al departamentului de noi tehnologii când aveam 28 de ani. L-am obţinut şi, astfel, am devenit responsabilă de evaluarea şi de introducerea noilor tehnologii în Orange România. După trei ani, am decis că vreau să fac ceva nou, să ies în afara zonei pe care o cunoşteam foarte bine. Pe de altă parte, eram foarte interesată să le ofer şi oamenilor cu care lucram posibilitatea să evolueze şi ei. Aşa că am promovat şi am contribuit cu tărie la crearea business-ului de date fixe în Orange România pentru clienţii corporate. Am început cu un mic departament format din şase colegi. După doi ani, am schimbat scala, evoluând de la un business de nişă la unul foarte mare şi anume preluarea managementului departamentului de dezvoltare şi implementare a reţelei mobile. Pasul următor a fost poziţia de CTO, pe care o deţin în prezent.

Ce sfaturi aţi da tinerelor, în ceea ce priveşte alegerea unei cariere în domeniul IT&C?

Să facă ceea ce le place, în primul rând. Ar fi ideal să urmeze domeniul pentru care s-au pregătit în şcoală, pentru că acest lucru le va da încredere, echilibru şi o bază solidă de pornire.

De asemenea, ar trebui să se gândească şi să îşi definească de la început rolul pe care vor să îl joace într-o organizaţie, să îşi aleagă atent nu numai poziţia care se potriveşte temperamentului lor, dar şi compania care le reprezintă cel mai bine valorile profesionale. Foarte pragmatic vorbind, le-aş recomanda să se îndrepte către domenii în care diferenţa dintre ceea ce numim tehnic şi IT (în telecom, de exemplu) să nu se mai facă printr-o linie groasă de demarcaţie. Acesta este viitorul, din punctul meu de vedere, domeniile clasice devin convergente, iar spectrul de cunoaştere şi dezvoltare profesională este maxim. Nu în ultimul rând, ar trebui să ştie că, dacă îşi doresc cariere de succes, trebuie să accepte orice provocare, pentru a-şi demonstra motivarea şi entuziasmul, să caute şi să accepte responsabilitatea fără a se teme de riscuri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite