Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romania–Intre sansa integrarii si oportunitatea unei amanari

25 Noiembrie 2005



Victor Kevehazi Senior Partner al KPMG RomaniaIn cadrul unei conferinte de presa organizata de compania de consultanta KPMG Romania in luna noiembrie, Victor Kevehazi, directorul reprezentantei, a lansat ideea ca sansa integrarii este o realitate, dar oportunitatea unei amanari ne poate ajuta sa constientizam dificultatile pe care le putem intampina.


Majoritatea dintre noi stim ca atunci cand Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 companiile care activeaza aici vor trebui sa respecte legislatia Uniunii.


Intrucat 90% dintre firmele care activeaza pe piata romaneasca sunt de tipul intreprinderilor mici si mijlocii, respectarea conditiilor pietei europene le va aduce pe multe dintre acestea la o varianta intermediara de a se reuni sub diferite forme, vor evolua prin eforturi substantiale pentru a ramane pe piata, insa unele firme de acest tip pot fi chiar eliminate de pe piata. Cu cat vor constientiza mai curand conditiile dure pe care le impune piata, cu atat mai repede se pot pregati.


Compania de consultanta financiara KPMG este implicata in etapa evolutiei de la o afacere mica la o afacere corporativa. „Suntem gata sa oferim recomandari practice societatilor romanesti folosindu-ne de experienta acumulata in alte tari care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004“, a mentionat Victor Kevehazi, Senior Partner al KPMG in Romania. Apar noi reglementari in domeniul fiscal, al protectiei mediului inconjurator si legislativ care vor trebui respectate de firmele care doresc sa ramana competitive si din momentul integrarii.


Raportarile sunt tot mai mult standardizate la nivel international datorita faptului ca tot mai mult companiile au investitori straini. Odata cu interesul pentru gasirea unor noi surse de finantare necesitatea de auditare a firmelor a crescut. Pentru ca Romania sa aiba un mediu cat mai sigur si stabil trebuie redusa implicarea guvernului in planul de afaceri al firmei.


Extinderea pietei unice si a uniunii vamale este un aspect din care companiile romanesti vor putea beneficia cu conditia de a implementa corect normele europene deja existente. Romania este acum in centrul atentiei si numeroase companii vin si vor sa faca afaceri aici, fapt care se reflecta si in evolutia pozitiva inregistrata de KPMG (crestere de 30%) in ultima perioada de timp.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite