Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing şi electricitate

17 Martie 2012



Sintagma „utility computing“ apare tot mai des în industrie, pe fondul demersului de transformare a IT-ului într-un serviciu standardizat, plătibil prin abonament şi cu adresabilitate universală. Prin urmare, comparaţiile dintre Cloud Com-puting şi electricitate sunt la fel de frecvente.

Comparaţiile sunt pertinente, mai ales dacă avem în vedere evoluţia istorică a distribuţiei de energie electrică, de la generatoare mici aflate în apropierea consumatorilor, la centrale electrice gigant, accesibile prin reţele de înaltă tensiune. Păstrând proporţiile, prin emergenţa modelului Cloud Computing, care implică existenţa unor centre de date mari şi reţele intercontinentale de fibră optică, industria IT trece prin aceleaşi transformări parcurse de distribuţia de electricitate la sfârşitul secolului XX.

Asocierea dintre Cloud Computing şi electricitate implică însă mai multe aspecte. Primul ar fi acela al costurilor şi are o conotaţie pozitivă. La modul general vorbind, energia electrică este ieftină şi accesibilă oricui. Comparaţia, din acest punct de vedere, tinde să devină realitate, mai ales după anunţurile recente făcute de companii precum Microsoft şi Amazon, doi dintre cei mai cunoscuţi furnizori de servicii Cloud. Un server virtual mediu (2 nuclee, 3,5 GB) închiriat pe Microsoft Windows Azure costă 0,24 USD/oră - 0,79 RON, adică ceva mai puţin decât costă în România 1KWh de electricitate. Mai mult, cel mai mic server virtual pe Azure costă doar 0,02 USD/oră, un cost care probabil ar fi mai mic decât factura de energie electrică pentru consumul unui server similar păstrat fizic la sediul unei companii.

Electricitatea este un serviciu simplu şi accesibil, iar nivelul critic este la fel de ridicat ca în IT, fără să existe însă un Departament Electric sau un Manager Electricitate în orice companie. Dacă modelul Cloud Computing ar împrumuta acelaşi nivel de simplitate şi accesibilitate, progresul ar fi unul major. Apar, însă, în comparaţie şi aspecte care ţin de inovaţie, interoperabilitate şi securitate. Electricitatea nu pare să fi evoluat prea mult în ultimii 50 de ani, în timp ce IT-ul se schimbă cu o viteză fantastică, iar interoperabilitatea şi securitatea sunt elemente de maximă importanţă. Prin urmare, pentru impunerea unei utilităţi de tip Cloud Computing, industria IT va avea nevoie de inventarea şi măsurarea unui număr mai mare de parametri şi indicatori de calitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite