Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dominaţie duală pe piaţa globală de servere

17 Martie 2012



2011 a fost un an atipic pentru piaţa globală de servere, care a înregistrat o evoluţie sinusoidală. Chiar dacă rezultatele ultimului trimestru au arătat o reducere a veniturilor cu 5,4%, pe fondul creşterii livrărilor cu 4,5%, la nivel de an piaţa de profil a ieşit pe plus din toate punctele de vedere.

În mod evident, piaţa de servere este dominată de IBM şi HP, ambele companii asumându-şi rolul de lider, în funcţie de perspectiva analizelor. Dacă IBM obţine cele mai mari venituri din vânzările de servere, 16 miliarde de dolari faţă de 15,3 miliarde cât obţine HP, din perspectiva volumului HP se plasează pe prima poziţie cu 2,8 milioane de servere vândute în 2011. Dincolo de topuri, mai relevantă este evoluţia pieţei în sine, care la nivelul anului 2011 a crescut cu 7,9% ca venituri şi 7% ca livrări, în ciuda lipsei acute de HDD-uri cauzată de inundaţiile din Thailanda sau a creşterii pieţei de IaaS (Infrastructure as a Service), care presupune închirierea resurselor de calcul şi nu cumpărarea acestora.



Final de an atipic

Trimestrul patru a ieşit din tipare, toţi vendorii relevanţi înre-gistrând scăderi faţă de perioada similară din 2010, cu excepţia Dell, care a obţinut o spectaculoasă creştere de 10% la nivel de venituri. Din această perspectivă, IBM a ocupat prima poziţie a topului, cu vânzări de 4,682 miliarde (33,7% cotă de piaţă), fiind urmat de HP cu 3,74 miliarde de dolari (26,9%) şi Dell cu 2 miliarde (14,8%), singura companie din Top 5 cu rezultate pozitive.



La nivel geografic, piaţa a crescut în întregime, cu excepţia Europei de Vest, care a înregistrat o scădere de 3,1% pe finalul anului 2011. EMEA, regiunea din care face parte şi România, a înregistrat vânzări de peste 700.000 de unităţi în trimestrul 4, cu valori diferite pentru sub-regiunile componente. În România, numărul total de servere livrate în 2011 la nivelul întregii pieţe a fost de 11.764, faţă de 9.856 în 2010.

La nivel de unităţi vândute, în trimestrul 4 din 2011, HP rămâne pe prima poziţie cu 28,1% cotă de piaţă, însă cu livrări în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. Din top 5 vendori, doar Lenovo şi Dell au obţinut rezultate pozitive, în cazul Lenovo creşterea atingând un procent de 50% (faţă de trimestrul 4 din 2010), însă la un volum de 49.000 de unităţi faţă de peste 700.000 în cazul HP. Creşterea a fost generată de cererea mare de servere x86, 5% plus faţă de 2010. (Continuare în pagina 26)



Rezultate consolidate la nivel de an

Conform Gartner, în 2011 piaţa a fost susţinută, în principal, de vânzările de servere x86, utilizate în cadrul unor centre de date mari din America de Nord şi Asia Pacific, pe fondul creşterii volumului de conţinut web accesat din Cloud-uri Publice de către utilizatorii de smartphone-uri şi tablete. Vânzările de servere blade au crescut cu 14,5% în termeni de venituri şi 4,2% ca număr de unităţi vândute. HP a dominat acest segment cu 44% cotă de piaţă, fiind secondat de IBM cu 21% din vânzări. Cisco a obţinut o cotă de piaţă de 8% şi a ocupat locul 4, după Dell cu 9,3%. La nivelul platformelor RISC/Itanium vânzările au înregistrat rezultate negative, cu o scădere de 3,9% în trimestrul 4. HP a avut rezultate mai slabe, însă IBM a profitat de dificultăţile altor vendori şi a reuşit să capitalizeze o creştere de 21,4% la nivelul trimestrului 4 şi o cotă de piaţă de 48,3% pe acest segment.



Prognoză locală şi internaţională pe 2012

Previziunile Gartner sunt pozitive şi pentru 2012, cererea pentru servere x86 va creşte pe fondul proiectelor de consolidare şi virtualizare, iar apariţia unor noi familii de procesoare, atât Intel, cât şi AMD, va determina schimbarea unor maşini mai vechi. Mai mult, din perspectiva ciclului de schimbare a echipamentelor, 2012 va fi anul în care numeroase companii au planificate astfel de achiziţii. Conform oficialilor HP România, pe piaţa locală perioada medie de schimbare a unui server este de 4 ani, iar pentru domenii ca telecomunicaţii şi financiar-bancar de numai 3 ani. Investiţiile în crearea sau extinderea unor centre de date locale, precum şi creşterea proiectelor de Private Cloud, care implică o primă etapă de consolidare şi virtualizare, vor avea un efect pozitiv asupra pieţei locale de servere şi în 2012, principalii jucători din piaţă previzio-nând vânzări în creştere pe toate segmentele pieţei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite