Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Silicon Mountain în România? Un Institut high-tech modern încearcă să impună Braşovul în cercetarea de top

17 Martie 2012




L1 - Sinteza Materialelor
L2 - Caracterizarea Materialelor
L3 - Produse Mecatronice şi Roboţi
L4 - Sisteme Electrice şi Electronice
L5 - Tehnologii Avansate de Fabricaţie
L6 - Sisteme de Energii Regenerabile
L7 - Tehnologii şi Produse din Lemn
L8 - Resurse Forestiere, Reconstrucţie Ecologică şi Biotehnologii
L9 - Produse Mecanice
L10 - Sisteme Software şi Tehnologii Multimedia
L11 - Calitatea Vieţii şi Performanţa Umană



Cercetători formaţi in-house

Cercetătorii Institutului vin din cadrul Universităţii Transilvania, din rândul doctoranzilor şi al celor cu postdoctorat în curs. “Momentan avem numai 10 cercetători angajaţi, care trebuie să atragă bani din proiecte pentru susţinerea propriei activităţi şi pentru dezvoltarea institutului. Avem însă nevoie de proiecte de succes care să aducă fonduri pentru dezvoltarea ulterioară. Masteranzii din Universitate vor face şi ei experimente în noul centru, celor mai buni dintre ei urmând ca o parte din activitate să le fie luată în calcul în cadrul doctoratului”, arată noul rector, prof. dr. ing. Ioan Abrudan.

Cea mai mare infrastructură de cercetare pe bani europeni

Institutul Universităţii Transilvania din Braşov este 95% gata (construcţii şi echipamente) şi a ajuns la valoarea totală deja achitată de 102 milioane de lei, adică aproximativ 25 de milioane de euro, în luna 36 de desfăşurare a proiectului.

Cu o cofinanţare de 26 milioane de lei din sursele proprii ale Universităţii, PRO-DD ajunge la o valoare totală de 102 milioane de lei, cu TVA in-clus. Suma include finanţarea din fonduri structurale de 60 de milioane de lei (din care 17% vin de la bugetul de stat şi 83% din fonduri europene prin
Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) - în cadrul programului Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice). Clădirile au costat puţin peste 40 de milioane de lei din bani europeni. De restul s-au achiziţionat 68 de linii complete de echipamente care să permită dezvoltarea infrastructurii de cercetare. Achiziţiile de echipamente şi cheltuielile eligibile pentru clădiri sunt finalizate peste 90%. Se spera ca în octombrie să existe toate echipamentele necesare pentru ca aceste centre de cercetare să fie complet funcţionale. Toate fondurile realizate din proiectele de cercetare se vor reinvesti în dezvoltarea Institutului.

„Sperăm să transferăm cât mai multe produse mediului economic”

După ce a păstorit Universitatea Transilvania în calitate de rector, prof. univ. dr. ing. Ion Vişa este acum directorul tânărului Institut de Cercetare Dezvoltare al Universităţii:„Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă - PRO-DD”. Am reuşit să dialogăm cu ocazia inaugurării şi să aflăm care sunt principalele planuri de viitor.



Prof. univ. dr. ing, Ion Visa, Directorul

Institutului de Cercetare Dezvoltare PRO-DD



Aţi creat infrastructura. Cum staţi cu resursa umană?

Prioritatea următoare este resursa umană. Am angajat deja zece cercetători de la care aştept să contribuie activ la proiectele actuale, să propună proiecte noi şi să atragă bani, să dezvolte oferta de cercetare pentru firme şi companii din domeniul lor. Vreau ca cei zece să formeze noi colective de cercetare, să aducă în Institut mult mai mult decât banii pe care îi primesc. Pentru început, fondurile pentru desfăşurarea activităţii din Institut vin de la Universitate.

Cât de importantă este cercetarea pentru Universitatea Transilvania?

O universitate înseamnă educaţie şi cercetare în sistem integrat. Formăm resursele umane, acestea fac cercetare, rezultatele cercetării sunt fie vândute, fie implementate în educaţie. Cercetarea este obligatorie pentru o universitate care vrea să fie vizibilă în mediul academic. Apoi, cercetarea ştiinţifică este cea care realizează legătura eficientă cu mediul economic-social-cultural şi creşte competitivitatea economică a zonei. Cercetarea stă la baza evoluţiei şi evaluării cadrelor didactice, formează priceperea acestora. Nu în ultimul rând, cercetarea recomandă o universitate ca partener în diferite reţele europene şi clustere.

Cu ce instituţii colaboraţi?

Avem parteneriate puternice cu universităţile din România, dar şi cu institutele de cercetare, cele naţionale sau cele ale Academiei Române. Facem parte şi din 3 clustere: ETREC; Pro Wood; Green Energy.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite