Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Silicon Mountain în România? Un Institut high-tech modern încearcă să impună Braşovul în cercetarea de top

17 Martie 2012




Cum staţi cu transferul tehnologic? Aveţi deja produse ajunse pe piaţă?

Avem produse rezultate din cercetare pregătite de transfer tehnologic. Sunt deja brevetate şi realizate ca prototip în cadrul Centrului de Tehnologii, Inventică şi Business (CTIB) - S.A. (cu acţionar majoritar Universitatea Transilvania). Avem şi un incubator de afaceri unde tinerii dezvoltă rezultatele cercetării în produse pe care apoi le pot integra în companii proprii (brevetele rămân Institutului).

Cum veţi finanţa activitatea noului Institut?

Vom atrage fonduri prin contracte de cercetare, prin participări la competiţii naţionale, locale, internaţionale. Aştept finalizarea unor cercetări care vor aduce venituri pentru a putea creşte şi numărul de proiecte şi realizările Institutului.

Veţi pune accentul pe un domeniu anume în cercetările viitoare?

Majoritatea cercetărilor din cadrul complexului trebuie să se încadreze în domeniul tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, aflat în prim-planul cercetării europene şi avantajat când vine vorba de finanţarea proiectelor de cercetare.

Câteva vorbe despre infrastructura de cercetare actuală...

Avem echipamente de cercetare de înaltă performanţă. Sperăm să le folosim intensiv, iar prin cercetătorii angajaţi, prin masteranzi, doctoranzi şi împreună cu cadrele didactice din universitate să dezvoltăm multe proiecte de cercetare, să creştem vizibilitatea universităţii braşovene şi să transferăm cât mai multe produse în mediului economic. Avem deja o serie de produse în faza de prototip.

Aveţi prototipuri existente transformate în produse vandabile?

Avem colectoare solare, panouri fotovoltaice orientabile (cu eficienţă mai mare cu până la 50% faţă de panourile fixe) gata testate şi numai bune de pus la vânzare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite