Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Silicon Mountain în România? Un Institut high-tech modern încearcă să impună Braşovul în cercetarea de top

17 Martie 2012



Universitatea Transilvania a inaugurat, într-o zonă nouă a Braşovului, Institutul de Cercetare Dezvoltare „Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă - PRO-DD.“ Infrastructura complexă, alcătuită din 11 clădiri de laboratoare şi o clădire destinată spaţiilor de educaţie, formează cel mai modern institut pe domeniul energiilor regenerabile din sud-estul Europei, complexul fiind total independent energetic, datorită echipamentelor de ultimă generaţie pentru producerea de energie electrică şi termică.



Clădirile Institutului de Cercetare Dezvoltare Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă

Noul centru de cercetare, care va găzdui toate laboratoarele facultăţilor Universităţii Transilvania, este nucleul viitorului campus universitar din Braşov - GENIUS – Green Energy Independent University Campus. Viitorul campus se va desfăşura pe o suprafaţă totală de 30.000 de metri pătraţi de teren şi va mai cuprinde: spaţii de educaţie pentru formarea resurselor umane înalt calificate, spaţii de rezidenţă pentru studenţi, un parc solar, un herbarium (colecţie de plante conservate), o zonă de cooperare cu mediul economic (deschisă pentru realizarea în comun cu firmele de entităţi de transfer tehnologic şi valorificare a rezultatelor cercetării) şi un parc sportiv. Toate acestea se vor realiza în proiecte viitoare, în funcţie de fondurile disponibile.

Până în prezent, s-au încheiat lucrările la cele 12 clădiri ale Institutului PRO-DD, complet utilate şi funcţionale fiind doar două laboratoare. “Suntem într-o fază de început şi numai laboratoarele 3 şi 7 sunt gata. Restul sunt fie în curs de mutare din sediile facultăţilor Universităţii Transilvania (unde sunt folosite în experimente în desfăşurare), fie în procesul de amenajare cu aparatură specifică nouă, deja achitată şi în curs de livrare,” ne-a informat noul rector al Universităţii Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Abrudan.

Independenţa energetică totală

PRO-DD a fost realizat de Universitatea „Transilvania” în decursul a trei ani (începând cu 2009) şi îmbină concepte avansate de eficienţă energetică, economie de energie şi sisteme de conversie a energiei regenerabile. Câteva dintre soluţiile implementate integral în Institut sunt noi la nivel european (sisteme de vitrare pentru controlul schimbului termic al clădirilor cu mediul exterior, implementarea de soluţii de valorificare a iluminatului natural, sisteme de eficientizare a energiei şi de reducere a consumului energetic al clădirilor, utilizarea de sisteme IT cu consum foarte redus de energie).

Mai mult, clădirile au un consum energetic redus, iar zona este gândită să fie independentă energetic. În acest sens, sunt folosite deja pompele de căldură (una deja funcţională în clădirea 1, cu patru foraje la adâncimea de 100 de metri) şi panourile solare mobile pentru generarea energiei electrice necesare laboratoarelor (cu până la 50% mai eficiente datorită tehnologiei proprietare de urmărire a soarelui).

Institutul este construit pe o suprafaţă de 4,5 hectare din cele 30 de hectare destinate viitorului Campus Universitar care va creşte treptat, în funcţie de fondurile atrase prin proiecte.

Deja finalizat, Institutul de cercetare PRO-DD cuprinde 12 clădiri cu trei nivele fiecare, unite printr-o zonă centrală de acces, acoperită. Dintre acestea, una este construită din fondurile Universităţii Transilvania, iar restul de 11 din bani de la ANCS şi de la UE, în cadrul unui proiect pe fonduri structurale
în valoare de 60 de milioane de lei.

Fiecare clădire are trei nivele (demisol, parter şi etaj) a câte 450 m2. Ultimul nivel este destinat doctoranzilor din clădire, iar celelalte două sunt destinate laboratoarelor în care aceştia îşi desfăşoară experimentele. Complexul are 27 de centre de cercetare pe diferite domenii de dezvoltare durabilă. În total, fiecare clădire are 1.350 de metri pătraţi. Toate cele 12 clădiri ajung la o suprafaţă totală de 16.000 de m2.


Imagini dintr-unul din cele doua laboratoare functionale în prezent


Laboratoare



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite