Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Pod IT medical intre Romania si Republica Moldova

25 Noiembrie 2005



  • Info World a inceput informatizarea spitalelor de peste Prut


    Peste 70 de unitati sanitare din Romania folosesc solutiile informatice Info Word, implementate cu succes si pe plan international. Devenise clar doar o problema de timp pana cand sistemul informatic integrat Hospital Manager al companiei Info World sa convinga, prin numarul mare de implementari si exemplele de buna practica, si specialistii din Republica Moldova. La sfarsitul lunii trecute, la Chisinau, a avut loc lansarea oficiala a proiectului pilot privind implementarea Hospital Manager la Centrul Stiintifico – Practic de Neurologie si Neurochirurgie (CSPNN) al Ministerului Sanatatii din Republica Moldova. Implementat de compania INFO WORLD, lider pe piata romaneasca in informatizarea domeniului medical, proiectul pilot reprezinta primul pas in directia informatizarii sistemului medical din Republica Moldova si consolideaza totodata viitorul relatiilor socio-economice si politice cu Romania.


    Implementarea Hospital Manager ca proiect pilot in Republica Moldova, genereaza importante beneficii specialistilor si pacientilor din cadrul spitalului prin accesul rapid si usor la istoricul medical, prin imbunatatirea accesului la informatie, accesand dosarul electronic al pacientului pe website-ul spitalului, prin reducerea costurilor spitalicesti, toate acestea contribuind la perfectionarea actului medical. Acestea au fost primele concluzii la care au ajuns si oficialitatile prezente la evenimentul de la Chisinau: Valerian Cristea, Viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova, Valerian Revenco, Ministrul Sanatatii si Protectiei Sociale al Republicii Moldova, Vladimir Molojen, Ministrul Dezvoltarii Informationale al Republicii Moldova, Ozea Rusu, Director general CSPNN, Victor Vovc, Sef Sectie Relatii Internationale USMF ,,N.Testemiteanu’’ si Ioana Pertache, director adj. CCSSDM–MSF Romania.


    Proiectul pilot este alcatuit dintr-o retea de 30 de statii de lucru si un server ce acopera intreaga activitate a centrului medical. Hospital Manager este un sistem informatic integrat care asigura suportul decizional necesar managementului unitatii sanitare si profesionistilor in domeniul medical, oferind posibilitatea comunicarii si integrarii cu alte sisteme informatice intr-un mod simplu si securizat.


    Infrastructura Hospital Manager acopera toate departamentele unui spital modern: de la prezentare sau internare, sectii, bloc operator, ATI, farmacie, laboratoare, radiologie, imagistica, banci de sange, pana la departamentul financiar-contabil. Acesta este un sistem avansat de administrare executiva a informatiei, care ofera in orice moment directorilor de spital informatia exacta asupra starii si a costurilor unei ingrijiri profesionale a pacientilor.


    Hospital Manager urmareste pas cu pas pacientul pe tot parcursul prezentei sale in spital, oferind un act medical de inalta calitate, la standard international.


    Modulele Hospital Manager acopera toate functiile spitalului crescand productivitatea prin asigurarea unui sistem complet de administrare a informatiei despre pacienti

  • Administreaza dosarul electronic al pacientului intr-un format scalabil, cu acces simplu, imediat si securizat de oriunde din cadrul spitalului, dar si cu posibilitatea de accesare la distanta
  • Controleaza intregul flux de munca din spital oferind informatii exacte si usor de accesat din aceeasi aplicatie
  • Ofera acces rapid la teste si rezultate de laborator, imagini, medicatie, proceduri si documentatie clinica
  • Cuprinde facturarea pacientilor, date despre productivitatea angajatilor si controleaza fluxul de lichiditati
  • Identifica, corecteaza si elimina dublurile fiselor pentru a imbunatati identificarea pacientilor.


    Componenta de extensie a solutiei Hospital Manager ABC-NET, permite utilizatorilor din exteriorul spitalului, pe baza de parola, in sistem partajat, accesarea dosarului electronic al pacientului. Astfel, pacientii si medicii de familie/trimitatori pot accesa din sistemul Hospital Manager dosarul electronic al pacientului. Totodata, ABC NET reprezinta un instrument decizional pentru utilizatorii Hospital Manager, facilitand comunicarea intre medicii interni ai spitalului si alti medici specialisti din exteriorul spitalului, totul pe sisteme de securizare bine definite.


    Proiectarea modulara a sistemului faciliteaza introducerea datelor specifice, emiterea rapoartelor statistice necesare, precum si listarea notelor de plata aferente serviciilor prestate atat la nivel departamental, cat si sintetizat la nivelul intregii unitati sanitare. Securitatea si confidentialitatea sunt asigurate prin folosirea unor conexiuni securizate si a unui acces pe baza de utilizator, parola si cod de acces.


    Centrul Stiintifico-Practic de Neurologie si Neurochirurgie din Republica Moldova



    Parerea ta conteaza:

    (0/5, 0 voturi)

    Lasa un comentariu



    trimite