Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Instalaţie de comprimare gaz natural pentru alimentarea Staţiei Cogenerative Suplacu de Barcău

17 Martie 2012




Vedere de ansamblu Instalatia de compresoare Booster


Implementarea unei instalaţii de comprimare a gazelor naturale cu ajutorul compresoarelor cu şurub este unul dintre proiectele complexe pe care Institutul Naţional de Cercetare dezvoltare Turbomotoare COMOTI l-a finalizat pentru a deservi Staţia cogenerativă Suplacu de Barcău.

În 2004, la Suplacu de Barcău a fost dată în exploatare o staţie experimentală de cogenerare, menită să producă simultan energie electrică şi termică, sub formă de abur supraîncălzit. Aburul supraîncălzit era necesar procesului tehnologic de extracţie a ţiţeiului vâscos din zăcământ. Energia electrică era debitată în reţeaua electrică de 6,3 kV a Schelei de extracţie, pentru a alimenta numeroşii consumatori.

În prezent, cele două linii cogenerative funcţionează în continuare, însumând peste 72.000 de ore de funcţionare, aducând profit beneficiarului OMV Petrom S.A prin costuri scăzute a energiei electrice şi termice generate în Staţia de Cogenerare.

În decursul celor 8 ani de exploatare a Staţiei cogenerative, s-a constatat că variaţiile presiunii de alimentare cu gaz natural din cauza problemelor din reţeaua de alimentare cu gaz , în special în sezoanele reci, când consumul de gaze creşte, au condus la pierderi importante din punct de vedere al cantităţii de energie furnizată de Staţie. Staţia cogenerativă este cu regim de funcţionare continuă şi, pentru a asigura funcţionarea liniilor cogenerative constant la regimul nominal, s-a construit o instalaţie de comprimare a gazului natural, denumită şi Instalaţie de Compresoare Booster.

Proiectarea, execuţia şi punerea în funcţiune a Instalaţiei de compresoare Booster au fost realizate în 2010 de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI.

Aplicaţia

Venind în întâmpinarea problemelor beneficiarului şi având experienţa în domeniul compresoarelor cu şurub, INCDT COMOTI, a conceput, proiectat şi rea-lizat o Instalaţie de Compresoare Booster bazată pe compresoare cu şurub executate sub licenţă GHH-RAND.

Beneficiarul a solicitat realizarea unei Instalaţii de Compresoare Booster care să asigure debitul şi presiunea de gaz necesare pentru funcţionarea turbinelor la orice regim de funcţionare şi în orice condiţii de mediu.

Instalaţia trebuie să aibă o funcţionare optimă şi sigură, defectarea instalaţiei de compresoare Booster putând conduce la oprirea liniilor turbogeneratoare, deci la pierderi financiare ale Beneficiarului.

Prin construirea Instalaţiei de compresoare Booster amplasată lângă Staţia cogenerativă s-a realizat şi descărcarea reţelei de alimentare cu gaze din zonă, deoarece ceilalţi consumatori de gaz na-tural din Schela de extracţie nu au nevoie de presiune de gaz mai mare de 5-5,5 Bar.

Instalaţia de compresoare Booster

În rol de contractor principal şi pro-iectant general, INCD Turbomotoare COMOTI a coordonat lucrările de pro-iectare, execuţie şi punere în funcţiune a Instalaţiei de Compresoare booster.



Tags: Cercetare, COMOTI

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite