Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Valoarea tranzacţiilor cu cardul online a crescut de şapte ori

17 Martie 2012



Dacă în primăvara anului trecut erau înrolate în sistemul naţional de plăţi electronice cu cardul – ghiseul.ro – doar trei primării, în prezent numărul lor a ajuns la 29. Conform informaţiilor furnizate de MCSI, din 30 martie 2011 până în prezent s-au efectuat 9.300 de plăţi prin acest sistem, în valoare de 1,7 milioane de lei, iar conform statisticilor, site-ul www.ghiseul.ro a fost accesat de un număr de 165.000 de vizitatori unici.

Dacă unele primării din România se laudă cu oferirea unor servicii electronice moderne în beneficiul cetăţenilor, există încă localităţi în care nu numai că nu sunt acceptate plăţile online cu cardul ale taxelor şi impozitelor, ci nici măcar plăţile cu cardul la POS. În judeţul Teleorman nicio localitate nu acceptă plata cu cardul a taxelor şi impozitelor. Un alt exemplu negativ este municipiul Iaşi, care nu acceptă plata cu cardul a taxelor şi impozitelor.

În primăvara anului trecut, VISA a iniţiat o campanie de plată cu cardul a taxelor şi impozitelor locale, al cărei obiectiv a fost creşterea numărului de primării care acceptă plata taxelor şi a impozitelor cu cardul şi educarea consumatorilor asupra beneficiilor cardurilor. Rezultatele campaniei au fost remarcabile: 145 de localităţi acceptă plata taxelor şi impozitelor cu cardul la POS şi 36 de administraţii locale au introdus sistemul de plată cu cardul online. În 2009, doar 30 de localităţi acceptau plata prin card a taxelor şi impozitelor.

„Am dezvoltat şi promovat campanii pentru a sprijini extinderea numărului administraţiilor locale care acceptă plata cu cardul a taxelor şi impozitelor şi pentru informarea românilor privind acest serviciu, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Suntem bucuroşi că românii au primit extrem de bine posibilitatea de a plăti cu cardul taxele şi impozitele şi au realizat, în primele 11 luni din 2011, aproape 204.000 tranzacţii de plată cu cardul a taxelor şi impozitelor, de 1,7 ori mai mult decât în anul precedent”, a declarat Cătălin Creţu, General Manager România Visa Europe.

Valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul aproape s-a dublat în primele 11 luni din 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, la 69,4 milioane de lei. Valoarea medie a unei tranzacţii este de 300 de lei.

„Am observat că segmentul plăţilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic, numărul şi valoarea tranzacţiilor crescând de peste şapte ori. Sperăm că numărul primăriilor care acceptă plata taxelor şi impozitelor cu cardul online, fără comision, va creşte semnificativ, pentru ca astfel să se evite cozile interminabile de la ghişeu şi cetăţenii să poată plăti oricând, de oriunde s-ar afla, în ţară sau în străinătate”, a continuat Cătălin Creţu.

Locuitorii din Târgu Mureş au primit parola pentru Ghiseul.ro

Primăria Târgu Mureş este prima administraţie publică locală din România care a început distribuirea către populaţie a datelor de utilizator şi parolei necesare pentru accesarea portalului Ghiseul.ro, prin care vor putea plăti online taxele şi impozitele. Locuitorii au primit, de asemenea, şi instrucţiunile de utilizare a serviciului de plată online.

Peste 35.000 de locuitori din Târgu Mureş, din totalul celor 60.000 de contribuabili, au primit acasă plicurile conţinând datele de utilizator şi parola pentru portalul Ghiseul.ro. Potrivit Oficiului Judeţean de Poştă Mureş au existat unele probleme cu livrarea plicurilor către aproximativ 4.000 de contribuabili, care fie erau plecaţi în străinătate, fie nu mai locuiau la adresele înscrise în cărţile de identitate.

„Este un mare câştig pentru cetăţenii oraşului nostru, fie că ei activează în Târgu Mureş sau se află plecaţi la muncă în străinătate sau, pur şi simplu, în vacanţă. (...) Imaginaţi-vă că ruda care se află la lucru în Spania, spre exemplu, amână plata obligaţiilor până la momentul sosirii sale în ţară, expunându-se la majorări semnificative. Sau, în cazul cel mai bun, îşi roagă familia sau prietenii să se deplaseze la Administraţia financiară şi să stea la cozi interminabile. De-acum, poate plăti taxele din fotoliul aflat în faţa televizorului, în timp ce urmăreşte postul local din Valencia”, a declarat Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş.

Potrivit municipalităţii, în momentul de faţă mulţi locuitori ai oraşului Târgu Mureş au locuri de muncă în străinătate, iar pentru ei dar şi pentru toţi cei care vor folosi sistemul de plată a taxelor şi impozitelor online, Primăria Târgu Mureş va plăti comisioanele de tranzacţionare, cetăţeanul nesuportând nici un cost suplimentar.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite