Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţiile de videoconferinţă, o piaţă de 3 milioane de euro

17 Martie 2012





Conform unui studiu recent realizat de Cisco, în 2012 videoconferinţele susţinute prin intermediul telefonului mobil vor deveni o rutină. Şi în România se prefigurează această tendinţă, însă cu siguranţă nu pentru acest an, mai ales că în România încă nu putem vorbi de o cerere pentru soluţii de videoconferinţă.

În România există un apetit ridicat pentru comunicarea prin intermediul smartphone-urilor şi, mai nou, a tabletelor. Rata de penetrare a acestor terminale pe piaţa din România este destul de ridicată, iar trendul crescător se menţine.

Soluţia de videoconferinţă susţinută prin intermediul telefonului mobil este pregătită pentru a înregistra o creştere explozivă, determinată de cererea de comunicare vizuală, creşterea forţei de muncă „remote” (de la distanţă) şi convergenţa progreselor tehnice.

„Conform informaţiilor furnizate de Polycom, posibilitatea de a asigura servicii de tip Cloud înregistrează, de asemenea, o creştere – piaţa de astăzi de aproximativ 41 de miliarde de dolari va ajunge la aproximativ 240 de miliarde în 2020 (şi, în timp, videoconferinţa va fi oferită ca un serviciu adiţional celor de tip Cloud). Vânzările smartphone-urilor şi tabletelor echipate cu o cameră video înregistrează o creştere – este de aşteptat ca piaţa tabletelor să crească de cinci ori până în 2015, la 326 de milioane de unităţi vândute anual, la nivel global. Tot până în 2015 este de aşteptat ca numărul persoanelor care vor participa la videoconferinţe să crească de 14 ori, ajungând la peste 140 de milioane”, precizează Iulian Petru Toma, Product Manager – Soluţii Audio/Video Polycom Qualified Representative Quartz Matrix.

Toţi producătorii de sisteme de videoconferinţă au în oferta lor soluţii pentru comunicare video cu ajutorul telefonului mobil şi încurajează această tendinţă a utilizatorilor.

„Putem afirma că există premisele pentru dezvoltare în ţara noastră a acestui segment al pieţei de videoconferinţă, iar Avitech este oricând la dispoziţia clienţilor săi pentru a oferi nu numai sisteme performante, de la producători de top, dar şi servicii complete de consultanţă de specialitate, instruire, service şi mentenanţă”, spune Ana-Maria Palade, Marketing Director Avitech.

Cine foloseşte videoconferinţa în România?

Principalii utilizatori de soluţii de videoconferinţă din România sunt instituţiile şi companiile cu un număr mare de puncte de lucru: administraţiile publice, companiile multinaţionale, instituţii din domeniul sănătăţii, siguranţei publice, justiţie, armată, învăţământ, instituţii financiar-bancare, companii din zona retail, a serviciilor, producţiei industriale şi tehnologiei.

„Profilul utilizatorului de servicii de videoconferinţă din România are ca principală caracteristică schimbul frecvent de informaţii intra şi inter-departamentale, în scopul armonizării activităţii şi luării deciziilor. Această necesitate este cu atât mai mare cu cât organizaţia are mai multe locaţii în care îşi desfăşoară activitatea, aflate la distanţe geografice mari. Ca pondere a numărului de soluţii instalate în 2011, pe primul loc se află soluţiile pentru administraţie (37%), urmate de companiile din zona producţiei şi tehnologiei, serviciilor şi îngrijirii sănătăţii care, împreună, constituie un grup comparativ cu cel administrativ (35%), urmând celelalte domenii cu valori relativ egale”, spune Iulian Petru Toma.

Economii prin videoconferinţă

Un procent exact de reducere a costurilor este dificil de dat, întrucât diferă de la o instituţie la alta, în funcţie de numărul locaţiilor legate la sistemul de videoconferinţă, de frecvenţa cu care se fac întâlniri, training-uri în cadrul fiecărei companii şi de ponderea acestor cheltuieli (cheltuieli de transport, cazare, diurnă etc.) în cheltuielile totale ale organizaţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite