Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prof. univ. dr. ing. Ion Vişa: „Sperăm să transferăm cât mai multe produse mediului economic”

20 Martie 2012




Prof. univ. dr. ing. Ion Visa
Directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare PRO-DD


După ce a păstorit Universitatea Transilvania în calitate de rector, prof. univ. dr. ing. Ion Vişa este acum directorul tânărului Institut de Cercetare Dezvoltare al Universităţii:„Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă - PRO-DD”. Am reuşit să dialogăm cu ocazia inaugurării şi să aflăm care sunt principalele planuri de viitor.

Aţi creat infrastructura. Cum staţi cu resursa umană?

Prioritatea următoare este resursa umană. Am angajat deja zece cercetători de la care aştept să contribuie activ la proiectele actuale, să propună proiecte noi şi să atragă bani, să dezvolte oferta de cercetare pentru firme şi companii din domeniul lor. Vreau ca cei zece să formeze noi colective de cercetare, să aducă în Institut mult mai mult decât banii pe care îi primesc. Pentru început, fondurile pentru desfăşurarea activităţii din Institut vin de la Universitate.

Cât de importantă este cercetarea pentru Universitatea Transilvania?

O universitate înseamnă educaţie şi cercetare în sistem integrat. Formăm resursele umane, acestea fac cercetare, rezultatele cercetării sunt fie vândute, fie implementate în educaţie. Cercetarea este obligatorie pentru o universitate care vrea să fie vizibilă în mediul academic. Apoi, cercetarea ştiinţifică este cea care realizează legătura eficientă cu mediul economic-social-cultural şi creşte competitivitatea economică a zonei. Cercetarea stă la baza evoluţiei şi evaluării cadrelor didactice, formează priceperea acestora. Nu în ultimul rând, cercetarea recomandă o universitate ca parte-ner în diferite reţele europene şi clustere.

Cu ce instituţii colaboraţi?

Avem parteneriate puternice cu universităţile din România, dar şi cu institutele de cercetare, cele naţionale sau cele ale Academiei Române. Facem parte şi din 3 clustere: ETREC; Pro Wood; Green Energy.

Cum staţi cu transferul tehnologic? Aveţi deja produse ajunse pe piaţă?

Avem produse rezultate din cercetare pregătite de transfer tehnologic. Sunt deja brevetate şi realizate ca prototip în cadrul Centrului de Tehnologii, Inventică şi Business (CTIB) - S.A. (cu acţionar majoritar Universitatea Transilvania). Avem şi un incubator de afaceri unde tinerii dezvoltă rezultatele cercetării în produse pe care apoi le pot integra în companii proprii (brevetele rămân Institutului).

Cum veţi finanţa activitatea noului Institut?

Vom atrage fonduri prin contracte de cercetare, prin participări la competiţii naţionale, locale, internaţionale. Aştept finalizarea unor cercetări care vor aduce venituri pentru a putea creşte şi numărul de proiecte şi realizările Institutului.

Veţi pune accentul pe un domeniu anume în cercetările viitoare?

Majoritatea cercetărilor din cadrul complexului trebuie să se încadreze în domeniul tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, aflat în prim-planul cercetării europene şi avantajat când vine vorba de finanţarea proiectelor de cercetare.

Câteva vorbe despre infrastructura de cercetare actuală...

Avem echipamente de cercetare de înaltă performanţă. Sperăm să le folosim intensiv, iar prin cercetătorii angajaţi, prin masteranzi, doctoranzi şi împreună cu cadrele didactice din universitate să dezvoltăm multe proiecte de cercetare, să creştem vizibilitatea universităţii braşovene şi să transferăm cât mai multe produse în mediului economic. Avem deja o serie de produse în faza de prototip.

Aveţi prototipuri existente transformate în produse vandabile?

Avem colectoare solare, panouri fotovoltaice orientabile (cu eficienţă mai mare cu până la 50% faţă de panourile fixe) gata testate şi numai bune de pus la vânzare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite