Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Private Cloud >> Stiri si comunicate

Ce beneficii poate genera Virtual Desktop Infrastructure?

27 Martie 2012




Virtual Desktop Infrastructure reuşeşte să înlăture din start astfel de probleme, prin faptul că permite managementul centralizat al tuturor PC-urilor din cadrul unei companii, fie că este vorba de desktop-uri sau notebook-uri. Ba, mai mult, VDI reprezintă soluţia optimă şi pentru gestiunea noii generaţii de dispozitive mobile reprezentate de tablete şi chiar smartphone-uri. Reducerea timpului alocat operaţiunilor de mentenanţă, atât de cronofage în modelul clasic, se traduce direct într-o reducere de costuri. Ba mai mult, personalul IT astfel degrevat de operaţiunile rutiniere poate fi alocat altor proiecte, rezultând alte posibile surse de câştig.

Argumentul securităţii

Avantajele VDI devin şi mai clare atunci când se ia în calcul componenta de securitate. O infrastructură de desktop-uri virtuale permite nu numai actualizarea facilă şi rapidă a tuturor PC-urilor, ci şi respectarea mult mai precisă a regulilor de securitate din cadrul unei companii. Argument cu greutate atunci când vine vorba de un audit sau de conformitatea cu anumite reglementări specifice unui domeniu de activitate.

Prin intermediul VDI se pot atribui roluri clare fiecărei ca-tegorii de utilizatori din cadrul unei companii, cu drepturile aferente, fapt care permite controlul mult mai exact al modului în care pot fi accesate şi utilizate datele critice. În plus, prin definirea de roluri, IT-ul acţionează mai rapid atunci când este vorba de definirea unui nou utilizator – o dată încadrat într-o categorie, acestuia i se aplică automat setările standard preconfigurate.

În plus, prin faptul că informaţia nu mai este stocată pe PC-ul utilizatorului final, ci centralizat, pe serverele companiei, se diminuează semnificativ riscurile aferente pierderii unui notebook sau al distrugerii acestuia. (Pagubele generate de pierderea unui laptop sunt departe de a fi nesemnificative, daunele de imagine fiind considerabile, mai ales atunci când este vorba de date critice.)

Şi, pentru că tot este vorba de distrugeri sau pierderi irecuperabile, sistemul VDI mai oferă un avantaj pe care puţine companii îl iau în calcul şi anume că poate realiza în mod automat backup-uri ale datelor stocate pe respectivul device mobil, indiferent de locaţia în care se află utilizatorul final.

Utilizatori finali mai eficienţi

Nu în ultimul rând, VDI contribuie la creşterea eficienţei utilizatorilor finali. Şi aceasta pentru că, prin intermediul VDI, fiecare utilizator beneficiază de un mediu de lucru complet, standardizat, dar care poate fi şi personalizat în funcţie de necesităţile sale, şi care poate fi accesat de oriunde şi de pe orice PC. Argumentul capătă greutate mai ales în cazul companiilor care au un număr mare de angajaţi mobili, care pot astfel lucra indiferent de locaţia în care se află – în birou, pe drum, la client, de acasă etc.

Faptul că un manager, de exemplu, poate acţiona eficient din afara biroului şi nu va mai trebui să se aştepte luarea unei decizii până la revenirea acestuia în incinta companiei reprezintă unul dintre elementele care justifică încadrarea VDI în categoria factorilor care contribuie la creşterea agilităţii de business.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite