Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

12 ani. Saga MCTI/MCSI

16 Aprilie 2012




Odată cu plecarea la Bruxelles ca europarlamentar a luiIuliu Winkler, este numit în funcţia de ministru MCTI, Károly Borbély.

Károly Borbély, decembrie 2007 – decembrie 2008
1999 – Facultatea de Management Turistic şi Comercial Cluj-Napoca din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti

Mandatul lui Károly Borbély, ultimul din seria miniştrilor UDMR la MCTI, a debutat cu o procedură de infringement declanşată de CE. Procedura a avut ca obiect localizarea apelantului în Sistemul 112, MCTI fiind responsabil cu implementarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU).

La scurt timp după preluarea funcţiei de către Borbely, în decembrie 2007, MCTI emite un comunicat prin care pasează sarcina informării publicului despre SNUAU 112 către ANRCTI. În ianuarie 2008, Guvernul aprobă măsurile pentru asigurarea localizării apelantului la SNUAU 112, iar ministrul
Borbély susţine necesitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă privind organizarea şi funcţionarea SNUAU.

Două luni mai târziu are loc prima vizită oficială în România a unui Comisar European în domeniul Societăţii Informaţionale şi Media. Ministrul Borbély se întâlneşte cu Comisarul European Viviane Reding, printre subiectele discutate numărându-se atât SNUAU 112, cât şi statutul ANRCTI.
Urmarea: la o săptămână de la acest eveniment Guvernul aprobă (pe 28.03.2008) o Ordonanţă de Urgenţă privind SNUAU 112. Care însă nu reuşeşte să acopere întru-totul cerinţele Comisiei, CE emiţând în aprilie un aviz motivat referitor la nerespectarea prevederilor comunitare în ceea ce
priveşte localizarea apelurilor de urgenţă în cadrul Serviciului 112. Iar saga procedurilor de infringement continuă, în mandatul următor…

Din mandatul lui Karoly Borbely mai sunt de menţionat: proiectul, nefinalizat nici până acum, al vânzării părţilor deţinute de stat la Romtelecom, şi înfiinţarea Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, cu atribuţii în gestionarea fondurilor structurale şi implementarea măsurilor Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“.

Gabriel Sandu, decembrie 2008 – septembrie 2010
1989– Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ


Gabriel Sandu este primul ministru al Comunicaţiilor din Cabinetul Boc, dar şi primul titular al noului MCSI. Şi asta pentru că, din ianuarie 2009, MCTI devine MCSI, în urma HG nr. 12 din 16.01.2009 şi a unor argumente ce ţin de semantica CE.

Ca şi predecesorul său, mandatul lui Gabriel Sandu debutează cu o procedură de infringement, deschisă de CE pentru încălcarea independenţei ANRCTI de către Guvernul Tăriceanu. În consecinţă, în aprilie, Guvernul emite OUG 22/2009, urmare a negocierilor desfăşurate de către MCSI cu CE.
Dar saga continuă, pentru că ordonanţa se blochează la Senat – în februarie 2010, MCSI ajunsese la a treia scrisoare către Senat. În martie, urmează o întâlnire cu Neelie Kroes, Comisar European pentru Agenda Digitală, temele abordate fiind cazul de infringement pe subiectul independenţei ANCOM (fosta ANRCTI) şi cazul de infringement privind separarea funcţiei de reglementare a MCSI de cea de proprietate şi control asupra operatorilor care furnizează reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice. În aprilie, MCSI trimisese cea de-a 6-a scrisoare către Senat...

Mandatul ministrului Gabriel Sandu nu se rezumă însă doar la atât. În perioada 2009-2010, MCSI are o serie de strategii ambiţioase. Astfel, în aprilie 2009, Executivul adoptă Strategia guvernamentală de dezvoltare a comunicaţiilor electronice de bandă pentru perioada 2009-2015. Urmează Strategia România on-line, care cuprinde conceptul e-România. Iar pe 10 iulie 2009, Guvernul Boc aprobă strategia de implementare a 345 de hot-spoturi la nivel naţional. În martie 2010, Guvernul decide implementarea în regim prioritar a strategiei eRomânia. Suma necesară, estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, a impus precizări din partea ministrului Sandu: „Strategia eRomânia implică mai mult decât un simplu site sau portal, aşa cum s-a speculat. Este vorba despre interconectarea întregii administraţii publice din România, atât centrală, cât şi locală, astfel încât să intrăm în rândul lumii din punctul acesta de vedere.“

Revenim însă în 2009, anul de conştientizare a crizei economice în România. În august, ministrul Sandu anunţă restructurarea aparatului central al ministerului, desfiinţarea ASSI şi comasarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică Bucureşti cu Institutul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii.

Un ultim anunţ demn de menţionat datează din noiembrie 2009, când ministrul Sandu declara că privatizarea Poştei Române nu este oportună, MCSI hotărând, împreună cu CA al Poştei, continuarea programului companiei de consultanţă Roland Berger. În februarie 2012, noul ministru MCSI, Răzvan Şerban Mustea, anunţa ca prioritate privatizarea Poştei Române până la sfârşitul lui iunie a.c.

Valerian Vreme, septembrie 2010 – februarie 2012
1987 – Facultatea de Electrotehnică, Secţia Automatizări şi Calculatoare Iaşi



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite