Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICSI Rm. Vâlcea, în avangarda implementării şi dezvoltării tehnologice a energiilor regenerabile

17 Aprilie 2012




Atragerea fondurilor europene este o prioritate pentru toate institutele de cercetare din România. În cazul programelor structurale, o componentă importantă o reprezintă chiar dezvoltarea de soluţii de producere de energie „verde”. În ce fel s-a implicat Institutul în această activitate?

Institutul nostru este implicat în diferite forme, de la consultanţă şi până la proiectare, în elaborarea sau implementarea unor proiecte diverse, finanţate din fonduri structurale, dar nu numai, şi având ca finalitate crearea de soluţii energetice bazate pe surse de energie regenerabile. De altfel, cred că în momentul de faţă acesta este locul ideal în care putem aplica „know-how-ul” existent în acest domeniu şi în care putem reprezenta suportul ştiinţific necesar pentru dezvoltarea de noi proiecte. Plecând de la proiectarea şi elaborarea de studii de fezabilitate pentru câmpuri de panouri fotovoltaice, sau de la valorificarea biomasei pentru producerea de energie şi până la proiectarea şi realizarea de sisteme de iluminat tip LED cu panouri fotovoltaice, grupul nostru de cercetători s-a implicat în diverse activităţi având ca substrat găsirea de soluţii energetice sustenabile. Pentru toate aceste activităţi cooperăm activ cu partenerii noştri tradiţionali din mediul universitar, precum şi cu IMM-uri active în acest domeniu.


Instalaţie experimentală pentru studiul cineticii reacţiilor catalitice, cu marcăr izotopic


Construcţia acestei noi direcţii de cercetare a determinat şi crearea de locuri de muncă „verzi” în Institut, atragerea de noi specialişti, dar şi consolidarea relaţiilor cu mediul universitar. Care au fost cele mai importante acumulări?

Trebuie să subliniez că, în ultimii doi ani, am putut dezvolta un grup de cercetare care lucrează în acest domeniu destul de substanţial şi sub aspect cantitativ. Forţaţi şi de indicatorii propuşi pentru proiectele finanţate din fonduri structurale, am reuşit să recrutăm un număr de 12 persoane şi suntem în plin proces de „căutare” de resurse umane calificate. Mai mult, cooperările noastre cu mediul universitar sunt cu dublu sens – pe de o parte pentru a realiza proiecte comune şi, pe de altă parte, pentru a disemina în rândul studenţilor topicul energiilor regenerabile şi a hidrogenului. Există, cu ajutorul nostru, cursuri de specialitate atât la Universitatea Politehnică Bucureşti, cât şi la Cluj, iar această implicare reprezintă pentru noi şi o posibilitate de recrutare de personal dedicat şi cu aptitudini reale în cercetarea din domeniul energiilor regenerabile.

ICSI Rm. Vâlcea a extins sensul clasic al conceptului de energie regenerabilă. Institutul are în portofoliu o invenţie extraordinară pentru sănătatea umană, Apa sărăcită în Deuteriu (ASD), o apă microbiologic pură, mineralizată, cu proprietăţi antiaging şi anticancer. Comercializată sub denumirea de QLARIVIA, ASD asigură energia regenerabilă pentru organism.

Apa Sărăcită în Deuteriu a primit în 2008 premiul pentru cel mai original transfer din cercetarea românească. De atunci, acest „success story” al Institutului nostru a crescut spectaculos, ajungând în momentul de faţă la vânzări de aproximativ 100 de tone/an şi fiind comercializat în mai multe reţele de farmacii din România. QLARIVIA, marcă sub care a fost scoasă pe piaţă ASD, este o apă potabilă de masă cu concentraţia de deuteriu de 25 + 5 ppm (aproximativ de şase ori mai mică faţă de cea de 150 ppm din apa obişnuită). Efectele biologice ale apei cu conţinut scăzut de deuteriu au fost evidenţiate într-un număr de cercetări efectuate pe plante, animale şi om, publicate în reviste de specialitate. Îmi place extrapolarea pe care aţi făcut-o, în sensul în care, într-adevăr ASD poate fi privită drept un element regenerabil pentru organism. Cercetătorii au evidenţiat faptul că numărul erorilor ireversibile în secvenţa ADN-ului este direct influenţat de concentraţia de deuteriu din celulă, astfel încât, chiar dacă nu este adevărat în sensul propriu al cuvântului, că ASD este energie regenerabilă, cel puţin poate fi privită ca o „încetinire a ireversibilităţii vieţii”.

La final, vă invit să ne prezentaţi viziunea dumneavoastră legată de viitorul energiilor regenerabile şi al Institutuli în relaţie cu acest domeniu de perspectivă.

Răspunsul la această întrebare ţine şi de modul în care cercetarea evoluează în general prin succesiunea unor acumulări cantitative, urmate de un salt calitativ. Forma actuală de dezvoltare şi implementare a surselor de energie regenerabile, pornită de altfel din necesităţi evidente ale umanităţii, nu va putea continua fără apariţia unui „breakthrough”, care să revoluţioneze fundamental acest domeniu. Dezvoltarea extensivă a câmpurilor de panouri fotovoltaice, chiar dacă acestea sunt continuu dezvoltate din punct de vedere al eficienţei de conversie, a staţiilor de energie eoliană pe suprafeţe din ce în ce mai mari, este doar o soluţie temporară de suplinire şi înlocuire a resurselor fosile. Probabil, pe baza cercetărilor exploratorii derulate în domeniul materialelor, a criogeniei sau a opticii, soluţii novatoare de producere sustenabilă a energiei vor putea fi găsite în viitorul apropiat.

ICSI Rm.Vâlcea încearcă să se afle în avangarda implementării şi dezvoltării tehnologice în acest domeniu, căutând continuu să deruleze proiecte care să includă „up-to-date” tot ceea ce putem asimila şi dezvolta în România. Departe de a fi un centru de cercetare cu experienţă în cercetarea fundamentală, Institutul are, însă, o lungă tradiţie în dezvoltare tehnologică, ceea ce îi permite derularea cu succes de proiecte în aceste domenii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
curiozitate
Faceti un reportaj privind evaluarea institutului la nivel national si international. Prezentati care este raportul intre banii cheltuiti si rezultate, banii cheltuiti pe echipamente fata de pretul real la furnizor.
23 Noiembrie 2012, 10:01:29