Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul proiectelor finanţate din fonduri europene. Servicii sub marca PMSolutions

17 Aprilie 2012




Cătălin Hristea,
Director General PMSolutions


Investiţi în servicii de consultanţă de calitate şi oferiţi proiectelor dumneavoastră o şansă reală de a se transforma în realitate. Noi vă vom ajuta.

Sunt proiectele europene o oportunitate reală pentru administraţiile locale?

Prin intermediul Fondurilor Structurale, România are la dispoziţia sa peste 30 de miliarde de euro până în anul 2013, în scopul finanţării investiţiilor menite a reduce decalajele faţă de restul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Dacă în condiţii economice normale un asemenea volum de sprijin financiar ar fi o oportunitate atrăgătoare, în condiţiile actualei crize economice prelungite finanţarea proiectelor din fonduri europene devine o ofertă de nerefuzat pentru orice autoritate a administraţiei locale interesată de dezvoltarea comunităţii şi de optimizarea propriei sale activităţi.

Este administraţia un domeniu de interes pentru PMSolutions? Cum vă poziţionaţi în această piaţă?

Sectorul public a constituit o permanentă zonă de interes pentru noi şi am investit mult în ultimii 9 ani pentru a ne face cunoscuţi şi pentru a construi un portofoliu relevant de servicii pentru acest sector. Pe de altă parte, proiectele cu finanţare europeană au oferit beneficiarilor din acest sector posibilitatea finanţării serviciilor de scriere şi de management a proiectelor. Îmbinarea acestor două elemente a constituit pentru noi cheia succesului în ultimii 3 ani, pentru că oportunitatea finanţării nerambursabile a serviciilor de consultanţă ne-a găsit foarte bine plasaţi pentru a beneficia de avantajele competitive şi de imagine pe care le aveam. Pentru PMSolutions, managementul de proiect a fost un pol de competenţă, iar acest lucru ne-a diferenţiat de restul firmelor de consultanţă apărute peste noapte şi care ofereau servicii de management al proiectelor de investiţii cu fonduri europene.

Care sunt câteva dintre proiectele de referinţă ale PMSolutions în această perioadă?

În ultimii 3 ani, am asigurat servicii de consultanţă pentru peste 20 de proiecte cu finanţare europeană. Mai mult de jumătate dintre aceste proiecte s-au finalizat deja cu succes şi câteva dintre ele merită menţionate în mod deosebit.

Registrul Comerţului – sistem integrat back office şi portal de servicii electronice
Un proiect de referinţă este cel derulat împreună cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de la începutul anului 2010. Este proiectul cu cel mai mare buget din cadrul apelului 1 de proiecte e-Guvernare din cadrul Axei 3 a POS CCE (peste 60 de milioane lei) şi cel mai complex pe care l-am derulat, atât din punct de vedere al dificultăţii tehnice, cât şi al celei de implementare şi de gestiune a contractului de finanţare. Implementarea proiectului s-a finalizat în luna februarie 2012 şi a adus o schimbare majoră atât în modul în care Registrul Comerţului îşi desfăşoară activităţile de back-office, cât şi în modalitatea de interacţiune electronică cu beneficiarii serviciilor sale, prin intermediul serviciilor electronice care sunt acum disponibile într-un portal web sofisticat.

Primăria Alba Iulia – portal de servicii electronice şi sistem CRM
Urmărind o strategie complexă de informatizare pe care am creionat-o în urmă cu câţiva ani pentru Primăria Alba Iulia, am elaborat în anul 2009 un prim proiect care a primit finanţare nerambursabilă prin Axa 3 a POS CCE şi a cărui implementare s-a finalizat cu succes la sfârşitul anului 2010. Un al doilea proiect realizat de PMSolutions a fost selectat spre finanţare în anul 2011 cu cel mai mare punctaj din cadrul apelului de proiecte de e-Guvernare şi în acest moment asigurăm serviciile de management pentru implementarea sa. Acest proiect va aduce pentru prima dată conceptele de management al relaţiei cu clienţii (CRM) la nivelul administraţiei locale şi suntem convinşi că va ajuta la schimbarea radicală atât a modului în care cetăţenii percep administraţia, cât şi a modului în care administraţia măsoară performanţa serviciilor pe care le oferă.

Poliţia Română – managementul incidentelor
Un proiect interesant pentru care am realizat proiectarea şi a cărui implementare am finalizat-o în luna martie 2012 este Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor pentru
Poliţia Română, proiect finanţat prin PO-DCA şi care, începând cu trimestrul al II-lea al anului 2012, va schimba radical modul în care se înregistrează şi se analizează informaţiile privind toate incidentele tratate de către Poliţia Română. De asemenea, acest proiect a constituit o premieră în rândul instituţiilor de ordine publică şi un model de succes, care este acum replicat şi de alte structuri din subordinea MAI.

Primăria Slobozia – standarde de control managerial
Un alt proiect deosebit prin obiectivele propuse şi prin activităţile pe care le-am desfăşurat a fost acela derulat pentru Primăria Slobozia. Acest proiect este foarte relevant pentru toate instituţiile administraţiei publice, care trebuie să implementeze prevederile standardelor de control managerial, asigurând conformitatea cu prevederile OMFP nr. 946/2005. În cadrul acestui proiect am realizat o analiză instituţională complexă, am analizat procesele aferente a 10 standarde de control managerial, am redactat aceste standarde, am realizat re-ingineria şi optimizarea proceselor de lucru şi am proiectat instrumente informatice care să ajute la implementarea noilor procese de lucru.

Primăria Focşani – reabilitarea reţelei de termoficare
La sfârşitul anului 2011 am demarat un alt proiect de referinţă, de această dată în domeniul lucrărilor publice şi mediului. Astfel, am preluat managementul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiul Focşani, o investiţie de peste 150 de milioane de lei, care ne va solicita expertiza în următorii 3 ani. Chiar dacă este un domeniu diferit de cel IT, care ne-a făcut cunoscuţi, nu ne îndepărtăm de valorile şi competenţele noastre de bază în domeniul managementului de proiect, chiar dacă am lărgit aria sa de aplicabilitate.

Ce este diferit în abordarea PMSolutions?

Încă de la început, ne-am stabilit un cod etic de conduită şi l-am promovat ca diferenţiator major faţă de firmele concurente. Din perspectiva serviciilor pe care le furnizăm în contextul proiectelor finanţate din fonduri europene, acestea sunt semnificativ mai generoase decât cele oferite de firmele care au ca obiect de activitate exclusiv accesarea fondurilor europene. Astfel, pe lângă componenta de gestiune a contractului de finanţare, PMSolutions asigură cu proprii săi consultanţi întreaga gamă de servicii cu specific IT: analiza necesităţilor şi proiectarea sistemelor informatice, scrierea cererii de finanţare (inclusiv componenta tehnică), sprijin pentru evaluarea ofertelor tehnice şi selecţia furnizorului, revizuirea tuturor livrabilelor tehnice ale proiectului şi sprijin pentru procesul de testare şi acceptanţă. Întrucât managementul proiectelor IT este una dintre competenţele noastre de bază, nu trebuie să apelăm la furnizori de tehnologie şi astfel ne putem păstra independenţa, iar clienţii noştri beneficiază de sfaturi care sunt integral în beneficiul lor.

Lista beneficiarilor de servicii de management de proiect ale PMSolutions în proiecte finanţate din fonduri europene include: Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Poliţia Română, Primăria Alba Iulia, Primăria Braşov, Primăria Sibiu, Primăria Slobozia, Primăria Piatra Neamţ, Primăria Focşani, Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Prefectura Bistriţa Năsăud.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite