Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mituri şi adevăruri despre SIUI

17 Aprilie 2012




Dragoş Dobran, directorul
departamentului eHealth din SIVECO


Adevăr sau doar legendă? Nu vă provocăm la un joc, ci încercăm să aducem lumină într-un subiect viu discutat. Este vorba despre Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care funcţionează la CNAS. Dragoş Dobran, directorul departamentului eHealth din SIVECO, ne-a oferit „dezlegările” la problemele de mai jos:


Un absolvent de liceu începe facultatea. Este adevărat că nu mai apare ca asigurat în SIUI?

Este fals. El este asigurat şi după 18 ani, pe toată perioada studiilor, până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Pentru aceasta, e nevoie de o adeverinţă de la inspectoratul şcolar sau de la instituţia şcolară pentru a fi înregistrat la sediul CJAS în categoria de asigurat corespunzătoare. Dacă după 18 ani elevul se angajează, atunci firma îi va plăti asigurarea şi va rămâne asigurat.

Numai Casa de Asigurări poate face verificări asupra statutului asiguraţilor?


Este fals. Orice cetăţean poate să-şi verifice foarte simplu informaţia privind calitatea sa de asigurat, prin conectarea la portalul CNAS. Paşii sunt următorii: intraţi pe http://siui.casan.ro/cnas/servicii_online, introduceţi CNP şi numărul de verificare şi veţi primi un mesaj prin care sunteţi informat dacă aveţi sau nu calitatea de asigurat. În perioada 2010 - 2012, au fost şi zile în care s-au înregistrat peste 1.000.000 de accesări pentru verificarea calităţii de asigurat.

Un copil nou născut e automat asigurat?

Este adevărat. El trebuie să fie înregistrat cu CNP-ul său în SIUI. Copiii nou-născuţi pot intra în SIUI prin două căi: fie prin datele transmise de Evidenţa Populaţiei, fie prin raportarea medicului de familie către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În prima variantă, întârzierea în raportare poate fi de maximum 3 luni; de regulă, primul pas trebuie făcut de către medicul de familie, prin înregistrarea în lista de intrări lunare a naşterii copilului.

Furnizorii de servicii medicale sunt obligaţi să facă contracte cu casele judeţene?

Este adevărat. Dacă doresc să primească bani din FNUASS (Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate). Casele judeţene fac mai întâi contractarea serviciilor cu furnizorii medico-farmaceutici din judeţul respectiv. Evident, printr-un proces gestionat integral de SIUI. Apoi, în cadrul calendarului de raportare, preiau lunar sau bilunar raportările transmise on-line sau aduse pe suport optic de furnizorii de servicii medico-farmaceutice. Acestea sunt validate de SIUI atât formal, cât şi faţă de norme. Procesul este iterativ, şi până la urmă, medicul finalizează o raportare corectă. Ce nu este corespunzător normelor este explicat şi refuzat la plată. SIUI calculează deconturi, emite ordine de plată şi, după caz, note de refuz. Funcţionarul de la casa judeţeană ordonanţează facturile la plată, în limita bugetului repartizat de CNAS. La ghişeele Casei, anumite categorii de asiguraţi depun declaraţiile privind contribuţia personală la fondul de asigurare şi, de asemenea, fac plăţi corespunzător acestora.

SIUI este de vină când medicii au probleme cu raportările?

Este fals. Un medic foloseşte un program separat, prin care raportează în SIUI. Medicul poate să aibă probleme cu programul pe care îl foloseşte din mai multe motive: lipsa conexiunii la Internet, viruşii locali, absenţa unei actualizări de nomenclatoare sau a personalizării aplicaţiei proprii etc. Desigur, medicii pot fi nemulţumiţi că trebuie să raporteze. Există această reticenţă, pentru că activitatea lor este foarte densă şi nu au timp suficient. Dacă softul ar avea probleme, ar fi un lucru foarte grav, care s-ar simţi imediat în sistem şi ar afecta toate plăţile.

În sistem pot apărea erori?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite