Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

3 miliarde de pagini sunt printate zilnic!

17 Aprilie 2012



Deşi se fac eforturi susţinute pentru reducerea volumului de pagini printate, rezultatele nu sunt deloc vizibile. Ba, mai mult, volumul total de printuri creşte în continuare la nivel mondial. Pentru a pune capăt acestei creşteri exponenţiale, ale cărei costuri sunt greu de ţinut sub control, din ce în ce mai multe companii apelează la furnizorii de Managed Print Services.

Conceptul „Paperless office“ pare şi acum, după mai bine de trei decenii şi jumătate de la lansarea sa de către „Business Week“, unul imaginar. Iar consumul de hârtie creşte exploziv de la an la an.
Potrivit unui studiu IDC dat publicităţii la sfârşitul anului trecut, 3.100 de miliarde de pagini au fost printate în 2010 în zona EMEA. Ceea ce înseamnă o medie de 3 miliarde de pagini printate zilnic! Şi asta în pofida iniţiativelor ecologice şi eforturilor depuse de ţările industrializate de a reduce consumul de hârtie. Ţări care, conform sursei citate, au reuşit în 2010 o reducere de 1,3% a volumului de pagini printate, dar scăderea a fost anulată de creşterea înregistrată în ţările în curs de dezvoltare. De altfel, regiunea CEMA, reprezentată de Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, figurează în raportul IDC cu o creştere de 14% a consumului de hârtie. Aceasta în timp ce ţările Europei Occidentale deţin primul loc în ceea ce priveşte consumul de topuri A4 şi A3, cu 64% din volumul global printat.
Studiul IDC mai relevă faptul că 774 de miliarde de printuri au fost realizate pe imprimante laser monocrom (ceea ce reprezintă 84% din volumul total), în timp ce volumul de printuri color pe imprimantele laser a crescut cu 16%.
Un rezultat paradoxal, din moment ce imprimantele cu jet de cerneală, care reprezintă mai mult de jumătate din volumul de imprimante, nu sunt responsabile decât pentru 8% din paginile printate.

Care sunt costurile

Potrivit analiştilor IDC, una dintre principalele cauze care generează creşterea consumului de hârtie este numărul din ce în ce mai mare de echipamente multifuncţionale (MFP) achiziţionate de către companii. Extinderea rapidă a parcului de imprimante în cadrul companiilor, fără ca acestea să fie incluse într-un sistem coerent şi omogen de control şi monitorizare a modului în care sunt utilizate explică, în bună măsură, creşterea volumului de pagini printate.
Ceea ce încă prea puţine companii iau în calcul este costul pe care îl generează creşterea volumului de printare. Care nu este deloc neglijabil! La nivelul aceluiaşi an 2010, cabinetul de consultanţă Gartner estima costul total de operare aferent imprimantelor şi copiatoarelor undeva între 1 şi 3% din cifra totală de afaceri a unei companii. Asta în timp ce Aberdeen Group evaluează costul total de operare aferent imprimantelor şi copiatoarelor ca reprezentând între 3 şi 5% din totalul cheltuielilor operaţionale (potrivit studiu-lui „Category Expenditure Management: Print and Print Services“).

Evoluţia pieţei MPS

Există numeroase soluţii pentru ţinerea sub control a costurilor de printare, însă din ce în ce mai multe companii aleg să apeleze la furnizorii de Managed Print Services (MPS). Trend care devine din ce în ce mai vizibil în Europa, care, conform estimărilor specialiştilor, va deveni în scurt timp cea mai mare piaţă pentru serviciile de print management.
Astfel, potrivit studiului „2011 European MPS Market Update and Roadmap“, realizat de Photizo Group, piaţa MPS europeană va înregistra o creştere accelerată în intervalul 2012-2013. (Cabinetul de analiză citat defineşte Managed Print Services ca externalizarea device-urilor hardcopy – imprimante, copiatoare, faxuri şi multifuncţionale –, incluzând tot ce ţine de management, servisare şi servicii de mentenanţă.) Creşterea va propulsa Europa pe primul loc la nivel mondial, depăşind Statele Unite, care la momentul realizării studiului ocupa primul loc din punct de vedere al cifrei de afaceri realizate de piaţa MPS.
Specialiştii Photizo Group estimează că furnizorii europeni de servicii de print management vor beneficia, în intervalul menţionat, de oportunitatea a 5.000 de noi proiecte. Analiştii invocă drept argumente în favoarea acestei predicţii creşterea numărului de furnizori MPS în Europa şi tendinţa din ce în ce mai vizibilă în rândul companiilor de pe bătrânul continent de a externaliza serviciile care nu sunt core-business.
Pentru nivelul anului 2013, Photizo Group estimează o valoare totală a pieţei MPS mondiale de aproximativ 59 de miliarde de dolari, preconizând că în 2014 peste 50% din parcul total de echipamente de printare-copiere se va afla sub controlul furnizorilor MPS. Conform unei estimări realizate de InfoTrends, piaţa MPS va intra din 2014 într-o fază de saturare, rata de creştere descrescând semnificativ. Fenomen care va obliga furnizorii de servicii MPS să-şi diversifice oferta de servicii adiţionale.

Care sunt aşteptările

Privind din perspectiva clientului, printre principalele cerinţe ale acestuia de la un furnizor de servicii de print management se află:
- reducerea costurilor cu consumabilele (hârtie şi toner)
- reducerea perioadelor de downtime
- scăderea costurilor serviciilor de mentenanţă şi suport
- monitorizarea şi îmbunătăţirea disponibilităţii serviciului (SLA-ul)
- monitorizarea consumurilor pe utilizator, proiect, departament
- complianţa cu normele în vigoare (legale, de securitate, de mediu)
- creşterea nivelului de securitate şi confidenţialitate al datelor.
La toate aceste cerinţe, cărora furnizorii MPS le pot oferi soluţii optime, se mai adaugă un argument intrinsec externalizării şi anume cel al predictibilităţii costurilor, care are o pondere importantă în luarea deciziilor în actualul context economic.
După cum se poate vedea, cerinţele sunt multiple şi acoperă varii necesităţi, dar principalul obiectiv urmărit îl reprezintă economiile care se pot realiza. Şi care, potrivit studiilor statistice, pot reprezenta, în primul an de implementare, circa 50% din costurile totale aferente zonei de printing & imaging. Ori, dacă ţinem cont de estimările Gartner sau Aberdeen nu este deloc puţin.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite