Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Codurile de bare 2D reinventează tot mai multe procese de business

17 Aprilie 2012



Companiile care au nevoie să proceseze tot mai multe informaţii, în ciuda constrângerilor de spaţiu de pe etichetele produselor, sau cele obligate să se alinieze reglementărilor în vigoare sau cerinţelor furnizorilor, adoptă cu o viteză absolut uimitoare codurile de bare 2D. Despre avantajele şi beneficiile acestei tehnologii am vorbit cu specialiştii SmartID Dynamics România, companie specializată în soluţii pentru mobilitate şi portabilitate cu cea mai mare creştere a cifrei de afaceri din industrie în mai puţin de 2 ani de la înfiinţare: peste 270% la sfârşitul lui 2011, comparativ cu 2010, anul înfiinţării companiei.

Codurile de bare bidimensionale au revoluţionat încet – încet o multitudine de procese, începând cu mentenanţa echipamentelor, trasabilitate în productie şi retail, producţie, marketing, industrie, farmacie, sănătate, administraţie publică. Chiar dacă, iniţial, au fost privite ca o tehnologie de nişă şi au fost folosite doar pentru optimizarea anumitor procese, în ultimul timp sunt din ce în ce mai des folosite în industrii în care anterior nici măcar nu se lua în calcul tehnologia pe care sunt dezvoltate. În aceste condiţii rata de adopţie a acestei tehnologii se dublează de la an la an, comparativ cu creşterile înregistrate pentru tehnologia tradiţională 1D.

Cum poate fi explicată explozia acestei tehnologii, într-o perioadă relativ scurtă? „O rată de adopţie atât de mare se regăseşte, pe de o parte, în viteza cu care au evoluat recent procesele de business în multiple industrii, iar pe de altă parte în autolimitările tehnologiei 1D. Aplicaţiile de business care încorporează tehnologie 1D folosesc simbolurile 1D ca o referinţă pentru a accesa informaţii stocate în bazele de date. Este ca şi cum, pentru a afla informaţii suplimentare despre o maşină (culoare, an de fabricaţie, proprietar, adresă proprietar etc.) folosim pentru interogarea bazei de date numărul plăcuţei de înmatriculare. Prin urmare, informaţiile incluse în codul de bare sunt inutile, dacă nu sunt asociate cu o înregistrare din baza de date. În comparaţie cu această tehnologie, codurile de bare 2D sunt mai complexe, includ mult mai multe informaţii, citesc mult mai multe tipuri şi mărimi de coduri de bare, sunt omnidirecţionale (citesc un cod de bare indiferent de poziţia acestuia, fără a necesita o repoziţionare a produsului pe care este aplicat codul de bare), au o toleranţă la mişcare mult mai mare, citesc codurile de bare de la distanţe mari, pot capta semnături, imagini, şi pot înregistra filme, pot folosi datele extrase din scanarea unor documente şi pot procesa coduri de bare deteriorate sau aplicate pe suprafeţe lucioase, cum este de exemplu ecranul unui telefon mobil”, ne-a explicat Daniel Boangiu, Managing Director SmartID Dynamics România.

Utilitate & aplicabilitate

Probabil una dintre cele mai avangardiste evoluţii în tehnologia codurilor de bare 2D este posibilitatea de a îngloba extrem de multe informaţii într-un cod de bare. Codurile 2D pot include suficient de multe informaţii inteligente încât să pătrundă în procese mobile şi să fie folosite ca baze de date mobile, portabile, surse perfecte de informaţii inteligente, care accelerează procese şi decizii. De aceea, sunt extrem de folositoare în special atunci când codurile de bare trebuie aplicate pe produse foarte mici sau pe suprafeţe curbate. În plus, sunt mult mai durabile şi rezistă mai mult, indiferent de condiţiile de mediu în care sunt expuse.

Un angajat dotat cu o astfel de bază de date mobilă poate acoperi o gamă largă de operaţiuni în teren şi poate lua decizii în condiţiile în care informaţiile de care are nevoie însoţesc practic produsele. Am putea lua un exemplu din industria farmaceutică, unde pot fi identificate date şi loturi expirate sau unde pot fi retrase rapid de pe piaţă produse, fără a fi necesară interogarea suplimentară a bazelor de date ale producătorilor. Codurile de bare 2D asigură trasabilitatea de-a lungul întregului lanţ logistic pentru medicamentele recomandate prin număr de lot şi serial number. Prin simpla citire a codului de bare 2D, tipărit pe fiecare reţetă, se pot prelua şi verifica automat toate datele de pe reţetă (medicul prescriptor, datele pacientului, medicamentele recomandate/eliberate). Responsabilitatea pentru posibilele erori va fi transferată automat medicului prescriptor şi nu vor mai putea fi emise şi acceptate reţete completate incorect.

Toate aplicaţiile care necesită sortarea şi procesarea unor obiecte de diferite mărimi (cum sunt punctele de vânzare, punctele de verificare etc.) apelează în acest moment cu succes la tehnologia codurilor de bare 2D. În depozite, unde scanarea omnidirecţională accelerează, eficientizează şi creşte productivitatea angajaţilor, pot fi scanate produse aşezate în diverse unghiuri şi la distanţe foarte mari. În automotive, unde identificarea componentelor electronice şi a produselor de mici dimensiuni este extrem de importantă, în aplicaţii de loialitate, emiterea de tickete, marketing mobil, în banking, pentru procesarea datelor din documente şi folosirea acestora pentru înregistrarea unor tranzacţii, în field services, unde angajaţii pot înregistra modul în care funcţionează o maşină pentru a o folosi ca dovadă de bune practici etc. În industrie, aplicaţiile de trasabilitate şi automatizare a producţiei (în industria aviatică, automotive, apărare, electronice, semiconductoare, telecomunicaţii) sunt dezvoltate tot mai mult şi integrate cu scannere 2D.

Scanare coduri de bare 2D

Am selectat câteva scannere de coduri de bare, care pot fi folosite în anumite industrii pentru scanarea codurilor de bare 2D:


Motorola Li4208


Scannerul DS4208 de la Motorola este foarte eficient din punct de vedere costuri şi se pliază pe cerinţele reglementărilor în vigoare în domeniul trasabilităţii. Citeşte atât coduri de bare 1D, cât şi 2D, fără a influenţa performanţa, viteza şi calitatea şi permite userilor mai multă libertate de mişcare: elimină nevoia utilizatorilor de a face pauze între scanări şi de a alinia scanner-ul cu eticheta cu codurile de bare. Citeşte codurile de bare 1D sau 2D, indiferent de suprafaţa pe care sunt aplicate (ex: hârtie) sau afişate (ex: ecranul telefonului mobil). De asemenea, poate citi codurile de bare deteriorate sau prost tipărite. Poate fi folosit cu succes în industria alimentară, retail, servicii, producţie, pharma şi spitale. De asemenea, teatrele şi parcurile tematice pot folosi scanerele 2D pentru a citi ticketele mobile, la fel de uşor cum scanează ticketele printate pe hârtie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite