Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Securitatea, un subiect fierbinte în mediul mobil

17 Aprilie 2012



Studiile de piaţă demonstrează că securitatea reprezintă unul dintre principalii factori inhibatori ai adoptării pe scară largă a mobilităţii în mediul enterprise. Teama că device-urile mobile reprezintă o ţintă mult mai uşor de atins de către atacurile informatice – în comparaţie cu „clasicele“ PC-uri – este cât se poate de justificată.

Deşi acronimul BYOD (Bring Your Own Device) este relativ recent, fenomenul în sine nu este unul nou. Încă din 2009, cabinetul Gartner constata că peste 43% din angajaţii marilor companii americane utilizau deja propriile device-uri mobile în scop profesional. În cei trei ani care au trecut, odată cu explozia ofertei smartphone şi lansarea noilor generaţii de tablete, curentul a trecut Oceanul şi s-a extins la nivel mondial.
Adoptarea accelerată a curentului BYOD în cadrul companiilor din întreaga lume induce, însă, o eterogenitate crescută a mediului mobil, fapt care se traduce, în final, printr-o capacitate de control scăzută şi expunerea la un nivel de risc extrem de ridicat.

Ce spun studiile

Deşi cazuistica securităţii în mediul mobil este una bogată, iar pe piaţă oferta soluţiilor de protecţie a device-urilor mobile se diversifică permanent, un recent studiu realizat de compania Netgear relevă faptul că 83% din partizanii curentului BYOD ignoră riscurile reale la care sunt expuşi.
Concluzie confirmată şi de studiul Applied Research, realizat pe un eşantion de 6.275 de companii din 43 de ţări, care relevă că doar 24% din subiecţi consideră că utilizarea device-urilor mobile generează un risc de securitate ridicat. Aceasta în timp ce 39% sunt de părere că singurele probleme reale sunt fluxul crescut de spam şi riscurile aferente pierderii/furtului dispozitivului mobil.
Astfel de concluzii pesimiste sunt infirmate, parţial, de alte studii care demonstrează că, atunci când vine vorba de mediul mobil, companiile nu se comportă chiar atât de imatur. De exemplu, „The Impact of Mobile Devices on Information Security“, studiu publicat de Check Point la începutul acestui an, arată că 71% din reprezentanţii celor 750 de companii interogate (din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania şi Japonia) consideră smartphone-urile şi tabletele drept principalii responsabili pentru creşterea numărului de incidente de securitate în cadrul organizaţiilor lor.

Abordare diferenţiată

Dincolo de aceste rezultate mai mult sau mai puţin contradictorii, problema securităţii pentru utilizatorii de device-uri mobile în mediul profesional este cât se poate de reală. Conştientizarea ei este doar primul pas care trebuie urmat în crearea unei strategii, care să permită minimizarea riscurilor.
Într-o variantă simplificată, o astfel de stra-tegie se bazează pe trei elemente principale:
- aplicaţii de securitate a sistemului de informaţii (controlul accesului, al fluxului de date etc.)
- soluţii de securitate a terminalului în sine (soluţii antivirus, sisteme de autentificare, soluţii de criptare etc.)
- sisteme de management al parcului de terminale mobile, prin intermediul platformelor de tipul Mobile Device Management (MDM).
O astfel de abordare nu este, însă, accesibilă oricărui tip de organizaţie.
Deşi orice companie, indiferent de dimensiunea sa, se confruntă cu provocările specifice mediului mobil, problema securităţii creşte în amploare în cazul companiilor de dimensiuni mici şi mijlocii. Şi asta pentru că aceste organizaţii nu deţin nici resursele financiare şi nici competenţele necesare pentru a pune în practică o strategie, riscurile fiind, cel mai adesea, subestimate. Cu toate acestea, există soluţii accesibile şi în astfel de cazuri, recomandarea cea mai frecventă a specialiştilor constând în adoptarea unui sistem de securitate de tip Unified Threat Management (UTM).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite