Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cinci pasi pentru migrarea la IPv6

17 Aprilie 2012



Peste numai două luni, pe 6 iunie, va fi lansat oficial IPv6. IPv6 este noua versiune a protocolului de internet. În februarie 2011, ultimele blocuri de adrese internet IPv4 au fost împărţite birourilor de înregistrare din întreaga lume pentru a fi alocate utilizatorilor. IPv6 dispune de un număr nelimitat de adrese IP, care fac loc pentru milioane de utilizatori individuali noi, dar şi pentru companii care conectează online miliarde de noi dispozitive şi aplicaţii web-based. Specific, IPv6 deschide o lume a inovării şi oportunităţilor pe internet. Vor fi companiile dumneavoastră pregătite?

Majoritatea site-urilor web din ziua de azi utilizează numai IPv4.

Deşi multe companii, în special din Asia, au început deja implementarea IPv6 în reţelele proprii, trecerea către IPv6 nu poate avea loc peste noapte. Cele două protocoale internet – IPv4 şi IPv6 – nu sunt compatibile, prin urmare organizaţiile vor trebui să le ruleze în paralel, pentru o anumită perioadă de timp. Chiar dacă organizaţia vrea să fie inovativă şi să adopte IPv6 sau doar vrea să-şi stabilească o simplă prezenţă pe noul internet, o abordare etapizată este cea mai inteligentă abordare din punct de vedere al eficienţei costurilor, pentru migrarea către protocolul internet de nouă generaţie.

1 Faceţi o evaluare a reţelei

Primul pas este de a verifica dacă nu cumva IPv6 face deja parte din reţeaua dumneavoastră. Trebuie să aflaţi ce echipamente compatibile IPv6 deţineţi deja în reţea şi ce alte echipamente noi aveţi nevoie să achiziţionaţi. Industria a făcut trecerea către IPv6 de acum mai bine de 10 ani şi mulţi furnizori, printre care Cisco şi HP, au adăugat deja capabilităţi IPv6 echipamentelor de networking pe care le comercializează.
Dacă aţi achiziţionat în ultimii câţiva ani un router sau un switch, acestea ar putea fi pregătite pentru IPv6.

2 Realizaţi un inventar software

Ca şi echipamentele de reţea, multe sisteme de operare conţin nativ IPv6, iar unele sunt chiar activate. IPv6 va afecta fiecare colţişor din ecosistemul dvs. IT, inclusiv aplicaţiile. Aşa că trebuie să ştiţi dacă deţineţi software compatibil cu IPv6 şi dacă aveţi aplicaţii web-based care vor trebui revizuite pentru noul protocol internet.

3 Analizaţi impactul IPv6 asupra afacerii

Acest pas este doar teoretic, dar va furniza informaţii asupra direcţiei pe care o va urma compania dumneavoastră în transformarea IPv6. Internetul de generaţie următoare pare a fi internetul lucrurilor ultraconectate. Noi echipamente se vor conecta online şi vor comunica între ele, companiile vor putea colecta informaţii extrem de detaliate din cantitatea enormă de date, iar programatorii vor dezvolta aplicaţii inovatoare peer-to-peer pentru a profita de capabilităţile IPv6. Organizaţiile vor trebui să decidă cum şi când vor migra către IPv6. Companiile care aleg să se afle printre „early adopters” ar putea introduce IPv6 în întreaga organizaţie şi să dezvolte aplicaţii bazate pe IPv6. Alte companii ar putea decide să blocheze tot traficul IPv6 către reţelele lor şi să aştepte ca tot mai mulţi jucători să instaleze noul protocol şi să facă trecerea la el. Însă cele mai multe companii se vor afla undeva la mijloc, permiţând trafic IPv6 şi construind un site compatibil IPv6, care le oferă o prezenţă pe internetul IPv6. Trebuie să ştiţi şi ce beneficii ar putea aduce companiei dumneavoastră trecerea către IPv6. De exemplu, ştiţi dacă în reţeaua IPv6 activează parteneri importanţi de afaceri? Vreţi să vă dezvoltaţi afacerea în internetul de nouă generaţie? Luaţi în considerare care dintre aceste elemente se potriveşte organizaţiei dumneavoastră, pentru a trece la planul de migrare.

4 Alcătuiţi un plan de migrare

Chiar şi cele mai entuziaste companii ar trebui să introducă IPv6 în timp, în loc să încerce o abordare de tipul „scoate şi înlocuieşte” a infrastructurii proprii. Unele echipamente vor trebui upgradate sau înlocuite pentru a suporta noul protocol internet, însă schimbarea tuturor în acelaşi timp se poate dovedi o operaţiune foarte costisitoare. Adăugaţi echipamente IPv6 în planul existent de achiziţii, după ce le-aţi identificat pe acelea care pot fi schimbate cu produse compatibile IPv6. Planul dumneavoastră de migrare ar trebui să arate clar unde anume în organizaţie vreţi să implementaţi mai întâi IPv6. Vreţi să dezvoltaţi mai întâi departamentul R&D? Sau vreţi să începeţi cu nucleul reţelei, unde ar putea fi mai uşoară emularea reţelei IPv4 existente cu noua reţea IPv6. Planul de migrare trebuie să ţină cont de metoda de implementare a IPv6. Traficul prin IPv6 trebuie să ruleze într-o reţea paralelă, separată de traficul IPv4. Pentru acest lucru puteţi utiliza acelaşi echipament, opţiunea numindu-se dual-stacking. Luaţi în considerare şi măsurile de securitate de care dispuneţi pentru a filtra şi monitoriza traficul IPv4 – aceleaşi măsuri de securitate trebuie asigurate şi pentru traficul IPv6.

Din acest punct de vedere, structura pe care protocolul IPv6 a fost construit este mai sigură. Din cauza nematurizării tehnologiei, pot exista, însă, anumite pericole, multe din tehnicile de securizare valabile pe tehnologia IPv4 nu vor mai putea proteja reţelele IPv6.

5 Treceţi la IPv6

După ce aţi identificat locaţia pentru prima etapă de migrare la IPv6, aţi instalat sau înnoit hardware-ul pentru reţea, aţi asigurat compatibilitatea aplicaţiilor software existente şi aţi configurat instrumentele pentru securitatea noii reţele, nu vă mai rămâne de făcut decât să permiteţi traficul IPv6 în reţeaua dumneavoastră.

Protocolul internet de generaţie următoare va permite scenarii care în prezent par futuriste, însă vor deveni la fel de banale ca smartphone-urile în viitorul apropiat.

Chiar dacă protocolul IPv6 nu este complet nou, implementarea la nivel global încă este la început. Pregătiţi-vă, aşadar, reţeaua astăzi şi fiţi parte a inovaţiilor care vor veni.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite