Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tineri pentru tineri: Girls Programming Camp

17 Aprilie 2012




Girls Programming Camp 2011


La sfârşitul anului trecut, un grup de tineri entuziaşti de la Infoarena a organizat o tabără de programare pentru fete, la Bucureşti, cu sprijinul celor de la Facebook. Cum a ajuns să se implice celebra reţea de socializare în organizarea Girls Programming Camp? Aflată într-un internship la Facebook în vara anului trecut, Cristina Petrovici, vicepreşedinte Infoarena, a adus în discuţie proiectul lor la barbecue-ul organizat de Sheryl Sandberg pentru internii de la Facebook.


„În vara lui 2011 am fost la un internship la Facebook, împreună cu aproape toată echipa Infoarena. Ne gândisem înainte să mergem că am putea să le povestim despre noi. Am avut această ocazie la Sheryl Sandberg (Chief Operating Officer la Facebook – n.r) acasă, la un barbecue. Se întâlnea în fiecare an cu toţi internii, numai că anul acesta fiind prea mulţi a decis să facă un eveniment numai cu fetele. Am vorbit cu Sheryl şi cu Mike Schroepfer, Vice President of Engineering, care se ocupă de programul Women in engineering de la Facebook. Am apucat să-i spun lui Sheryl foarte puţin despre ce am vrea noi să facem, a zis că vrea să afle mai mult şi m-a rugat să-i trimit detalii pe mail. Au fost foarte deschişi, au desemnat pe cineva care s-a ocupat de noi, ne-au trimis doi ingineri în timpul taberei care au ţinut un curs şi ne-au oferit sponsorizare pentru tot evenimentul”, povesteşte Cristina Petrovici, vicepreşedinte Infoarena şi studentă în anul III la Facultatea de Informatică din Universitatea Bucureşti.

Cum s-a născut Girls Programming Camp?

Ideea unei tabere de programare pentru fete le-a venit celor de la Infoarena în urma participării la programul Google RISE – Roots in Science and Engineering – Awards.

Tinerii au aplicat pentru concursul de algoritmică, cel mai important concurs al Infoarena, care nu se încadra foarte bine în program, dar celor de la Google le-a plăcut şi le-au dat banii de premii, în schimb i-au sfătuit să se orienteze pe o nişă mai defavorizată. Aşa le-a venit ideea organizării unui eveniment pentru fete, deoarece sunt foarte puţine fete în informatică.

„Problema cred că porneşte din şcoală, pentru că firmele nu fac discriminare în general când angajează. Fetele tind să abandoneze, din cauză că sunt izolate în grupurile de băieţi. Din ce am observat eu la concursuri, băieţii nu ştiu foarte bine să interacţioneze cu fetele, tocmai pentru că nu prea au fost niciodată fete în grupul lor, şi atunci, în loc să-i dea atenţie fetei, tind s-o izoleze. Şi noi avem aceeaşi problemă la Infoarena. Organizăm concursuri de informatică foarte grele pentru cei mai buni din ţară, însă proporţia e foarte proastă. Sunt destul de multe fete interesate, dar nu au curaj să participe la concursuri. Noi am vrut să le motivăm, aşa că am decis să facem o tabără de pregătire numai pentru fete, să nu se simtă descurajate”, spune Cristina Petrovici.

Anunţul organizării taberei s-a bucurat de un succes neaşteptat. În urma unei preselecţii la care au participat 200 de fete, au fost selectate în final 31.

Dacă ştii algoritmi, treci de interviuri mai uşor

Girls Programming Camp s-a adresat în special studentelor din primii ani de facultate şi elevelor de liceu. Timp de o săptămână, plină de prezentări, cursuri, discuţii deschise, exerciţii, dar şi multă distracţie, tinerele fete pasionate de programare au învăţat în principal despre algoritmi, deoarece obţinerea unor cunoştinţe solide de algoritmi le garantează că vor trece cu uşurinţă interviurile de angajare la cele mai prestigioase companii de IT, precum Google, Facebook, Adobe.

„Ca proporţie între studente şi eleve, cred că au fost mai multe eleve. Am luat studente numai din anii I şi II, pentru că atunci se fac algoritmi. De ce am ales algoritmi? Pe lângă faptul că voiam să le stimulăm să participe la concursuri, unde se dau algoritmi, la toate companiile mari interviurile de angajare sunt exclusiv din algoritmi. Toată lumea consideră că dacă te descurci foarte bine cu algoritmii, care sunt mai complecşi, eşti apoi capabil să înveţi foarte uşor orice altceva legat de programare, development etc. Am vrut să le dăm acest start şi fetelor. Dacă în facultate ratează din diverse motive cursul de algoritmi, ratează un mare start în carieră şi voiam foarte mult să le ajutăm să înţeleagă asta”, explică Cristina Petrovici.

Multe dintre fetele care au participat la tabără sunt prezente acum mai des la concursuri. Cristina e realistă, nu crede că toate fetele care au fost la Bucureşti o să dezvolte o carieră din programare, însă consideră că, dacă un procent din ele face asta, tot e o mare realizare.

„Am vrut să aflu cum arată viaţa de informatician“

Cătălina Cangea este una dintre tinerele pasionate de programare care a participat la tabăra organizată în Capitală. Este elevă în clasa a XI-a la profilul matematică-informatică intensiv informatică, la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Ploieşti şi îşi doreşte să lucreze în viitor într-o companie IT, pe partea de programare, cel puţin la început.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite