Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Canon PowerShot S100, o compactă cu surprize

17 Aprilie 2012





La prima vedere, noul PowerShot S100 pare o cameră foto „normală“ care se înscrie în caracteristicile gamei compacte de la Canon, cu nimic deosebită de media acestei clase. Şi totuşi constructorii japonezii au reuşit să „strecoare“ în corpul minuscul o serie de noutăţi.

În primul rând este vorba de dotările interne ale camerei – senzor CMOS de 12,1 MP de înaltă sensibilitate cu procesor de ultimă generaţie Digic 5. O combinaţie care, graţie sistemului proprietar High Sensitivity, permite o sensibilitate de până la ISO 6.400 (la acest nivel însă zgomotul de imagine devine deranjant) şi o viteză superioară de fotografiere în rafală (până la 9,6 fotografii pe secundă). Remarcabil este însă faptul că PowerShot S100 poate realiza fotografii în format RAW (există şi opţiunea RAW+JPEG), ceea ce este o noutate pentru acest tip de camere.
În ceea ce priveşte optica, noul Canon se laudă cu un obiectiv ultra-grandangular, zoom 5x (echivalent 24-120 mm), stabilizare în 4 trepte, f/2,0 - f/5,9, ceea ce nu este deloc rău pentru o ultracompactă. Ar mai fi de menţionat GPS-ul încorporat, dar această dotare a început să fie uzuală la noile generaţii de camere compacte, odată cu apariţia concurenţei făcute de smartphone-uri.
O a doua surpriză „ascunsă“ de micuţul Canon este inelul de control, plasat în jurul obiectivului, care permite schimbarea setărilor de zoom, diafragmă, timp de expunere, focalizare sau sensibilitate ISO (fiecare dintre aceşti parametri poate fi selectat cu ajutorul unui buton dedicat). Este o inovaţie foarte utilă, chiar dacă atunci când acţionează ca inel de zoom nu permite decât o evoluţie incrementală, cu valori prestabilite. Tot la capitolul noutăţi, ar mai fi de remarcat blitz-ul „acuns“ în corpul aparatului, cu setări avansate, cu rezerva că sistemul pop-up impune o priză ceva mai specială pe carcasa mică.
În rest, la capitolul funcţionalităţi, PowerShot S100 este dotat cu tot ce-i trebuie: moduri presetate (35 de scene detectate), dar şi manual, prioritate diafragmă şi timp de expunere, filmare (cu încă 21 de scene detectate), efecte fotografice etc. Să tot ai timp de testat...
Per total, Canon PowerShot S100 poate fi catalogat drept o compactă de top, care reuşeşte să se diferenţieze binişor de concurenţă. (R.G.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite