Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Unde e Numitorul Comun?

21 Decembrie 2005



Lipsa unui numitor comun trebuie sa fie o boala cu un vadit caracter istoric la noi, existand de pe vremea cand munteni, moldoveni si ardeleni reuseau cu greu sa fie romani. Maladia nu a fost eradicata si dupa o etapa cronica manifestata prin apartenenta caragialeasca la diverse comitete si comitii, a devenit acuta in zilele noastre.


Sectorul IT&C de care ne ocupam indeosebi, dar cred ca situatia nu difera nici in alte sectoare, sufera de aceasta boala. Astfel, interese aparent comune nu isi gasesc o unica voce care sa le sustina. ARIES, ANIS, ATIC, ANISP, ACC, AOTR.... industria e reprezentata de prea multe asociatii si incerc sa inteleg daca pur si simplu ne plac acronimele sau ne lipseste numitorul comun. Situatia pare sa ii dea dreptate lui Dan Nica, fostul ministru care, extrapoland ideea ca prea multi inseamna nici unul, afirma ca nu a gasit un partener de discutie in industria romaneasca de profil. Cu sinceritate vorbind situatia nu cred ca i-a displacut chiar daca nu a fost un factor de progres.
Lipsa numitorului comun se simte mai peste tot. Cu doua milioane si ceva de locuitori Bucurestiul nu este un oras atat de mare dar are sase sectoare distincte. In cadrul unei strategii generale de informatizare a sectorului public, aceste Primarii de Sector, au beneficiat de suportul tehnologiei moderne si, cu ajutorul unor companii de software, au dezvoltat o serie de portaluri pentru a oferi cetatenilor instrumente moderne de informare. Pana aici toate bune insa aceste site-uri se numesc: primarie1.ro, ps2.ro, sector3primarie.ro, bucuresti5.ro, pmb.ro.


Daca intr-un singur oras apar astfel de situatii nici nu vreau sa ma gandesc ce se petrece la nivel national. Lipsa unui numitor comun, initiativele unor oameni inimosi din jurul ANIAP spre exemplu nu pot suplini inexistenta unei strategii nationale coerente, face ca aceasta problema marunta sa fie augmentata si exportata catre sisteme informatice care nu sunt gandite pentru a se integra, catre institutii care nu au acces la date de interes comun, catre functionari publici la care dreapta nu stie ce face stanga. Se fac eforturi dar numitorul comun e greu de gasit.


Situatia este oarecum similara in sectorul medical, avem insule frumoase si primitoare dar nici o barca sa navigam de la una la cealalta. Spitalele fac inregistrari in format digital le stocheaza dar le tin pentru ele. In continuare pacientul este trimis cu bratul de print-uri de la o investigatie la alta. O raza de lumina este in sistemul educational unde SEI si AEL au reusit sa se transforme intr-un sistem nervos central.


Zvonuri de bine sunt, au loc intalniri intre managerii unor companii din IT cu responsabili din sectorul public iar tema cautata este numitorul comun. Mai mult decat profitul hic et nunc, unii inteleg ca numitorul comun ar trebui sa fie perspectivele. Smart carduri in loc de permis auto si carte de identitate, numar unic de asigurari sociale, baze de date nationale, identificare de urgenta, suna atat de bine incat ma tem sa nu fie doar vis.


Iata ca ne-am luat insa cu vorba si am uitat urarile de sarbatori. Din partea intregii redactii va doresc un Craciun cu pace si tihna, cadouri frumoase din partea Mosului si fericire alaturi de cei iubiti.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite