Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Schimbari in definirea standardului ocupational de Management de Proiect

21 Decembrie 2005



„Obiectiv 2006: Noul Standard Ocupational in Management de Proiect” a fost tema discutata in cadrul seriei de evenimente PM Café, organizate de CODECS si Coaching Institute la inceputul lunii decembrie. Printre participantii initiatori ai acestei dezbateri s-au numarat manageri de proiect din cadrul companiilor private sau din domeniul administrativ, traineri recunoscuti in PM si presedintele PMI Romania, Augustin Purnus.


CODECS si Coaching Institute au propus dezbaterea competentelor asignate profesiei de manager de proiect, in scopul redefinirii in 2006 a standardului ocupational pentru acest domeniu. Asa cum am prezentat in cadrul rubricii noastre de Project Management, Asociatia Project Management Romania a introdus in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) profesia de „manager de proiect”, pozitie care a fost asignata din 2001, dar publicarea in COR a aparut in 2004.


Standardul britanic defineste complet misiunea de manager de proiect prin 95 de standarde ocupationale corelate cu competente personale, comportamentale. „La noi in tara din cele 95 au ramas 27 de standarde traduse aleatoriu”, dupa cum sustine Teodor Darabaneanu, director proiecte Ager Solutions, pentru a fi corelate cu profesia de „manager de proiect”. Standardul trebuie redefinit, sustine Darabaneanu, pentru ca nu exprima clar competentele profesionale. O competenta profesionala este definita tehnic, „nu am competenta daca nu am concept”.


Competentele managerului de proiect trebuie sa fie agreate de asociatiile profesionale, de firmele mari de training, de multinationalele din domeniu, ca o baza pentru organizarea proiectelor, indeosebi in vederea fondurilor europene pe care Romania trebuie sa le absoarba pentru a se integra in spatiul european.


Definirea ierarhiei in project management


Printre problemele discutate s-a numarat si modul in care se poate defini o ierarhie in aceasta profesie, „ne-am gandit sa definim competente obligatorii fara de care sa nu poti intra in ierarhie, apoi se poate completa treapta cu treapta”, a propus Raluca Cimpea, director curs management de proiect CODECS. In acest context, fiecare metodologie prevede o organizare diferita a structurii, fiind imposibila o definire exacta prin intermediul unui standard ocupational.


„Nu conteaza metodologia atat de mult, poate fi schimbata in cadrul unei companii, insa aceste competente sunt esentiale pentru managerul de proiect”, a subliniat Silviu Miron, PMO Specialist AVON.


In acest moment exista o echipa de lucru, deschisa la colaborari, din care fac parte atat teoreticieni, reprezentantii asociatiilor profesionale, traineri care sustin cursuri recunoscute in domeniu, project manageri din cadrul multinationalelor, dar si din administratia publica.


Desi absenti la aceste discutii, reprezentantii APMR sunt invitati sa participe in acest grup de lucru.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite