Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

USAID sprijina certificarea in Management de Proiect pentru profesionistii romani din industria IT&C

21 Decembrie 2005



Semnarea acordului intre PMI Romania Chapter si CHF International Romania pe 5 decembrie 2005Pe data de 5 decembrie 2005 a avut loc un eveniment important pentru domeniul managementului de proiect din Romania: semnarea unui acord intre PMI Romania Chapter si CHF International Romania. Cele doua organizatii non-guvernamentale au gasit un punct comun printre obiectivele pe care fiecare si le-a propus: cresterea gradului de profesionalism in abordarea proiectelor prin cresterea numarului de persoane certificate profesional in domeniul Managementului de Proiect.


Pentru PMI Romania Chapter efortul sustinut in vederea cresterii numarului de certificati PMP® (Project Management Professional) este evident unul dintre obiectivele de baza ale asociatiei; la nivel global urmarirea acestui obiectiv a dus la cresterea notorietatii acestei certificari si deci a numarului de persoane interesate in obtinerea ei; cu peste 200.000 membri activi in 152 de tari (cu o crestere de aproximativ 50% la nivelul lunii august 2005 in comparatie cu august 2004) si cu peste 130.000 certificati PMP dintre acestia, PMI este la nivel mondial cea mai importanta organizatie de specialisti in Management de Proiect.


Pentru CHF Romania aceasta abordare este extrem de logica prin prisma programului pe care ea actualmente il coordoneaza. Este vorba de un program ce beneficiaza din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) de o finantare de 13 milioane de dolari pe o perioada de cinci ani (2003-2008) pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si a microintreprinderilor din Romania. Numele acestui program este Enterprise Development Strengthening (EDS) si el si-a propus sprijinirea accesului IMM-urilor la credite pe scara din ce in ce mai larga, intr-un cadru legislativ inbunatatit si in contextul cresterii competitivitatii acestui sector. Importanta acestui segment pentru economia nationala este foarte mare datorita faptului ca este extrem de dinamic, flexibil si profitabil si poate fi motorul sau mai bine zis scanteia care poate face ca economia romaneasca sa inceapa sa se miste din ce in ce mai bine in contextul global actual.


Domeniul IT&C a fost identificat ca fiind cel mai interesant de abordat in cadrul componentei de competitivitate a EDS, el putand avea influente in foarte multe alte industrii. La aceasta concluzie CHF a ajuns impreuna cu firma de consultanta Booz Alen Hamilton, o companie ce face parte din grupul extrem de select al celor cu peste 600 de angajati membrii PMI. Romania este recunoscuta ca un furnizor semnificativ de produse si servicii in zona IT&C, avand unele avantaje importante fata de alte tari cum ar fi India de exemplu (grad de pregatire mai bun, mai multe limbi de circulatie internationala cunoscute, etc.), dar si unele dezavantaje (lipsa unor standarde si procese de lucru eficiente cu efect negativ asupra productivitatii). Programul EDS si-a propus micsorarea acestor neajunsuri pentru a da posibilitatea valorificarii superioare a potentialului existent in aceasta ramura de activitate.


Obiectivul acestui proiect in care sunt implicate PMI si CHF este acordarea unui suport financiar consistent din partea USAID pentru aproximativ 40 de persoane interesate de participarea la cursurile de training in mana-gement de proiect organizate special de PMI Romania in vederea obtinerii certificarii PMP®. Prima faza a acestui contract se va incheia la jumatatea anului viitor si, in functie de rezultate, se va putea decide extinderea acestei activitati. Pentru a putea beneficia de facilitatile mentionate, participantii trebuie sa faca dovada cetateniei romane (prin actul de identitate) si sa puna la dispozitia organizatorilor cursurilor documente din care sa reiasa clar ca angajatorul este o firma romaneasca clasificata dupa codul CAEN in clasa 30 sau 72, adica IT&C (copie dupa certificatul de inmatriculare si o adresa semnata de angajator din care sa reiasa si structura actionariatului). Membrii PMI Romania vor avea tarife speciale si tratament preferential in cazul in care cererea depaseste numarul de locuri disponibile. Se spera mentinerea cresterii explozive din anii anteriori a numarului de membrii si a numarului de persoane certificate. Se intentioneaza ca din 2006 sesiunile curente de training ale PMI Romania sa nu mai fie oferite decat membrilor activi.


In intentia celor doua organizatii este si gasirea unei formule optime de motivare a celor care se inscriu si promoveaza examenul de certificare PMP® intr-un interval de 3-4 luni dupa participarea la cursuri; probabil mecanismul folosit va fi acela de acordare a unor discount-uri suplimentare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite