Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Metodologia de proiect – reteta pentru managementul proiectelor

21 Decembrie 2005



Dupa o etapa mai lunga de documentare pe diferite subiecte de managementul proiectelor, consider metodologia de proiect ca parte importanta, care asigura baza de plecare, pentru a intelege lucrul pe proiecte. Metodologia de proiect te invata practic cum sa procedezi in diferite faze ale ciclului de viata al proiectului. In mod concret terminologic comuna, tipul de formulare care se utilizeaza, cand si cine le completeaza/aproba, ce faci in anumite situatii din proiect etc. O companie care alege sa-si organizeze activitatea pe proiecte are doua cai de a se organiza prin intermediul unei metodologii. Exista metodologii comerciale pe care le poate achizitiona si utiliza intern sau isi poate crea propria metodologie.


Avantajul cel mai important al folosirii unei metodologii este faptul ca toata lumea va lucra la fel, se va genera un sistem de lucru uniform, consistent, consolidat astfel incat se vor putea planifica si urmari proiectele in mod unificat, raportarile vor fi complete si corecte putandu-se trage concluzii/invataminte si lua decizii in timp real pe baza de informatie, oamenii vor sti ce au de facut in orice moment al proiectului (crescand astfel eficienta si productivitatea lor), se evita conflictele de raportare etc. Practic se foloseste de o reteta comuna in abordarea proiectului.


„Folosirea unei metodologii de proiect nu garanteaza succesul unui proiect (intervin multi alti factori pe langa aplicarea unei metodologii), dar inexistenta ei iti garanteaza esecul proiectelor!”, sustine Hilde Corbu, PMP Managing Partner Trilex.


Standardul PMBOK la baza formularii metodologiilor


PMI, ca organizatie profesionala a realizat un standard, PMBoK (Project Management Body of Knowledge), care indica regulile generale de lucru in PM. Pornind de la acest standard, firme ca IBM, Microsoft, TenStep etc. au creat metodologii comerciale care vin cu procese bine definite pentru fiecare faza a proiectului si pentru fiecare zona de cunostinte din PMBoK, precum si cu formulare gata gandite si care trebuie completate in proiecte. Aceste metodologii pot fi achizitionate de catre orice firma.


Daca avem in vedere zona IT in care organizarea pe proiecte a luat amploare, metodologiile existente pe piata pot fi impartite in doua clase majore: metodologii IT si metodologii non-IT. Variatia in diferitele metodologii tin de pretul acestora, dar si de instrumentele software pe care le poti utiliza in functie de parteneri, de necesitatile pe care le presupune raportarea si accesul la training. Pentru IT exista: metodologia RUP – Rational Unified Process de la IBM, la un pret de circa 700 USD per user, metodologia MSF – Microsoft Solution Framework de la Microsoft care este free sau Prince 2.


Respectand anumite standarde comune, orice instrument software pentru managementul proiectelor se bazeaza pe o anumita metodologie specifica. Urmarind trendul pietei, principalii furnizori de software ca SAP, Oracle sau IBM, includ in platformele specifice si module dedicate urmarii proiectelor folosind metodologii proprii.


Pentru domenii diferite de IT se remarca metodologia TenStep, dar si altele care pot fi utilizate si in domeniul IT. In principiu, TenStep poate fi adaptata proiectelor de dezvoltare software, insa exista totusi particularitati care sunt mai bine tratate in metodologii specifice domeniului IT, sustine Hilde Corbu.


Achizitia unei metodologii comerciale


Achizitionand o metodologie comerciala companiile beneficiaza de experienta unor firme specializate in metodologie de proiect si care au contact in viata reala cu diversi clienti, situatii in proiecte, diverse moduri de lucru. Au la dispozitie o serie de exemple complexe si numeroase pentru a invata din experienta altora. Aceste metodologii iti arata cum trebuie facut pornind de la cele mai bune practici in domeniu insa se si adapteaza la nivelul de complexitate al proiectelor din firmele care le folosesc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite