Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Ionut Budisteanu obtine trei premii speciale la Intel ISEF 2012

18 Mai 2012



Ionut Alexandru Budisteanu a castigat trei premii speciale in cadrul editiei 2012 a Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). El este elev la Grupul Şcolar Oltchim Râmnicu Vâlcea.



El a fost recompensat de China Association for Science and Technology, IEEE Foundation (Institute of Electrical and Electronics Engineers) si IEEE Computer Society, pentru proiectul sau înscris în categoria „Informatică”.


China Association for Science and Technology i-a oferit un premiu de 3.000 de dolari, iar IEEE Foundation i-a acordat lui Ionut o bursa de 10.000 de dolari pentru patru ani. De asemenea, IEEE Computer Society i-a oferit lui Ionut premiul I, in valoare de 1.000 de dolari.


Scopul proiectului lui Ionut Budisteanu este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.
Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.
Aşadar, persoanele nevăzătoare vor reuşi să înţealeagă imagini electrice mult mai detaliate cu ajutorul unei părţi a corpului mai sensibilă decât degetele, anume limba.


Ionuţ Budişteanu a participat şi în anii anteriori la Intel ISEF, aflandu-se deja la a treia participare. Anul trecut el a câştigat locul patru în cadrul secţiunii „Informatică”, cu un proiect bazat pe inteligenţa artificială. CV-ul lui Ionuţ cuprinde, printre altele, premiul I din partea Association for Computing Machinery, premiul I la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret 2009, secţiunea IT şi locul I la Concursul Studenţesc de proiecte în domeniul Ştiinţă şi Ingineria calculatoarelor „Hardware & software engineering 2010”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite