Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Intel ISEF 2012 si-a anuntat castigatorii

18 Mai 2012



Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai mare competiţie dedicată elevilor de liceu din lume si-a anuntat castigatorii in aceasta dimineata. Concursul s-a desfasurat la Pittsburgh, SUA, în perioada 13-18 mai.


Marele castigator al Intel ISEF 2012 este Jack Thomas Andraka. El a primit premiul Gordon E. Moore, oferit in onoarea co-fondatorului, fost chairman şi CEO al Intel, in valoare de 75.000 de dolari. Jack are 15 ani si este din Crownsville, Maryland, SUA. Proiectul sau a fost declarat castigator in categoria „Medicina si sanatate”. Jack Andraka a propus o noua metoda de detectie a cancerului pancreatic. Avand la baza modalitatile de testare a diabetului, Jack a creat un senzor prin care se pot testa sangele sau urina pentru a determina daca pacientul are sau nu cancer in stadiu incipient. Rezultatele studiului sau au demonstrat o acuratete a gradului de detectie de peste 90%, iar senzorul sau a dovedit ca este de 28 de ori mai rapid si mai ieftin si de peste 100 de ori mai precis decat actualele teste utilizate.


Nicholas Benjamin Schiefer, 17 ani, din Pickering, Ontario, Canada si Ari Dyckovsky, 18 ani, din Leesburg Virginia au castigat premiul Intel Foundation Young Scientist, in valoare de 50.000 de dolari.
Nicholas a facut cercetari asupra a ceea ce el denumeste „micro cautare”, adica abilitatea de a opera cautari in mediul de informare cu cea mai rapida rata de crestere: o cantitate redusa de continut, precum mesajele de pe Twitter sau statusul de pe Facebook. Nicholas spera sa imbunatateasca capabilitatile motoarelor de cautare, care la randul lor vor imbunatati accesul la informatii.


Proiectul lui Ari Dyckovsky a investigat teleportarea cuantica. El a descoperit ca, odata ce atomii se unesc printr-un proces denumit „panza de paianjen”, informatia pe care o transporta un atom va aparea intr-un alt atom dupa ce starea cuantica a primului atom este distrusa. Folosind aceasta metoda, organizatiile care au nevoie sa transmita informatii ce necesita un nivel ridicat de securitate, pot trimite mesaje criptate fara sa existe riscul ca acestea sa fie interceptate, pentru ca informatia nu va calatori catre noua locatie, ci va aparea pur si simplu acolo.


In acest an, la Intel ISEF au participat 1.549 de finalisti din 68 de tari, care au fost selectionati din cele 446 de targuri Intel International Science and Engineering Fair care au loc peste tot in lume.


Trei proiecte ale unor tineri români au participat la ediţia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair.
Ionuţ Alexandru Budişteanu, elev la Grupul Şcolar Oltchim Râmnicu Vâlcea, a înscris în categoria „Informatică”, un dispozitiv pentru nevăzători. Scopul proiectului este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă. El a castigat in acest an trei premii speciale pentru proiectul sau.


Tot la categoria „Informatică” a fost înscris proiectul lui Tudor Pătuleanu şi Vlad Daniel Pavel de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Proiectul celor doi se numeşte „Pixul digital”, un sistem de digitizare a mişcărilor mâinii în momentul scrierii, care înregistrează automat informaţia pe computer. Scopul platformei celor doi elevi suceveni este de a simplifica sistemul de învăţare, prin a oferi echipament hardware şi software ce digitalizează pe loc scrisul de mână şi îl adaugă într-o bază de date ce poate fi accesată ulterior folosind un portal web.


Al treilea proiect românesc din concurs este cel al lui Dragoş Ştefan Gherghescu şi al Alexandrei Elisabeta Matea-Moldovan de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. Proiectul, înscris la categoria „Medicină şi sănătate”, este o cremă din extracte naturale care vindecă scabia. Medicamentul nu are contraindicații și efecte adverse şi poate fi folosit de toate grupele de vârstă, fiind un unguent 100% natural.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite