Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Suflantele centrifugale de aer produse de COMOTI rivalizează cu cele produse pe plan mondial

22 Mai 2012




Calculul de rezistenţă al rotorului centrifugal


Eficienţa în exploatare, avantajul major

Strategia în domeniul epurării se bazează în momentul de faţă pe procesul de regionalizare, prin concentrarea managementului serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare la circa 50 de operatori puternici, înfiinţaţi şi dezvoltaţi prin fuzionarea companiilor de utilităţi locale. Se urmăreşte întărirea capacităţii instituţionale, ceea ce permite accesarea de programe de investiţii, cu precădere a acelora care reduc costurile, îmbunătăţesc eficienţa serviciilor de bază. Procesul face posibilă implementarea de către România a prevederilor Directivei nr. 91/271/CEE referitoare la epurarea şi evacuarea apelor uzate orăşeneşti.

Suflantele centrifugale de aer sunt, din punct de vedere al eficienţei în exploatare, superioare suflantelor cu pistoane rotative de tip Roots. Aceasta se datorează eficienţei energetice, mai ridicate în cazul suflantelor centrifugale, dar şi cheltuielilor specifice asigurării funcţionării şi mentenanţei, mai scăzute în cazul acestora.

Din datele existente, preluate de la staţii de epurare din străinătate, dar şi din România, rezultă faptul că echipamentele de furnizare a aerului sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică, în funcţie de echipamente şi de tehnologia existentă procentul fiind între 40 şi 70 % din întregul consum al staţiei. Utilizarea unor echipamente eficiente energetic, optimizate în sensul producerii cantităţilor maxime de aer în condiţiile puterii furnizate de motoarele electrice, având fiabilitate ridicată şi costuri reduse de mentenanţă, conduce la scăderea costurilor generale de exploatare a staţiilor de epurare a apelor uzate, costuri suportate de către deţinătorii infrastructurii de gospodărire a apelor (municipii, asociaţii ale municipalităţilor etc.), în fapt de către consumatori.

Din păcate, în ceea ce priveşte echipamentele de furnizare a aerului pentru staţii de epurare, cererile de finanţare depuse în vederea obţinerii finanţărilor pentru proiecte nu includ decât în puţine cazuri specificaţii corespunzătoare suflantelor centrifugale şi cu atât mai puţin pentru suflante centrifugale produse în România. Aceasta, pe de o parte, pentru că multe dintre proiecte sunt realizate pe baza unor proiecte tip realizate de către firmele de consultanţă, aplicate anterior în diverse alte state ale Uniunii Europene, iar pe de altă parte din cauza faptului că firmele de consultanţă, de cele mai multe ori străine, preferă de regulă echipamentele produse în propria ţară. O soluţie ar fi obligativitatea ca în analiza costuri – beneficii, ce se realizează pentru fiecare proiect de finanţare pentru staţii de epurare, să fie inclusă o opţiune de alternativă tehnologică pentru furnizarea de aer, care să includă suflante centrifugale. Se impune acest lucru având în vedere ponderea energetică a producerii de aer comprimat la nivel de staţie de epurare. La nivelul întregii perioade de operare a echipamentelor, costurile sunt considerabil mai mici pentru suflantele centrifugale, iar produsele COMOTI, prin eficienţa şi costurile reduse de operare şi mentenanţă, asigură reduceri semnificative la nivelul costurilor generale, reduceri ce se reflectă, în final, în tarifele de operare şi în factura cetăţeanului român.

Dr. Ing. Valentin SILIVESTRU, Director General INCDT COMOTI
Ing. Dan IFRIM



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite