Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Telemedicina de urgenţă avansează cu paşi mari

22 Mai 2012




Telemedicina de urgenţă
Centrul de comandă Spitalul Floreasca



Deşi se confruntă cu o lipsă acută de fonduri, sistemul de sănătate din România se poate lăuda, totuşi, cu un sector în care investiţiile au depăşit numărul degetelor de la o mână: sistemul medical de urgenţă. Mai multe premiere au avut loc în ultimii ani, la succesul acestora contribuind şi soluţiile oferite de companiile telecom şi IT care activează pe piaţa locală.

Acum trei ani, la Târgu Mureş era inagurat primul proiect de telemedicină de urgenţă din România. Sistemul a fost extins în mai multe oraşe, anul trecut. Sistemul care funcţionează la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş constă dintr-un sistem de interconectare audio-video şi de date, prin care spitalele mai mici din ţară pot primi sprijin şi recomandări medicale, pentru transferul bolnavilor aflaţi în stare critică, din partea unuicentrude coordonare, aflat la Târgu-Mureş. De asemenea, cu ajutorul acestui mecanism, medicii centrului regional de coordonare primesc informaţii despre parametrii vitali ai bolnavului – EKG, date personale, imagini radiologice şi de ecografie. În plus, aparatul mai permite şi consultarea unor specialişti pentru o a doua opinie, în cazuri de urgenţă. Proiectul cuprinde structurile de urgenţă a 40 de unităţi sanitare din judeţele Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care vor fi coordonate regional de la Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş.

Compania Avitech a fost cea care a oferit soluţia de comunicaţii, care include infrastructura de videoconferinţă de înaltă definiţie Tandberg – terminale de videoconferinţă, videoserver, server pentru comunicaţii video, gateway ISDN, precum şi camere video de supraveghere Samsung, sistem de înregistrare AverMedia şi infrastructura pentru comunicaţii de date Cisco.

Reţeaua de telemedicină de urgenţă a fost extinsă anul trecut în 16 spitale din ţară, cu centrul de coordonare în Bucureşti, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Medicii de la centrul de comandă oferă suport medical în timp real pe baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a 6 indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială.

Acum patru ani, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti inaugura o legătură de telemedicină în cardiologie cu spitalele Royal Brompton Hospital din Londra şi Saint Sofia Children’s Hospital din Atena. Legătura permite consulturi rapide pentru precizarea de diagnostice în cardiopatiile congenitale, dar şi o modalitate de educaţie medicală continuă pentru medicii tineri specialişti pediatri şi cardiologi.

Telemedicină în Deltă

Ministerul Sănătăţii are pentru acest an planuri ambiţioase şi în Delta Dunării, intenţionând să instaleze un sistem de telemedicină, întrucât în această zonă este un deficit mare de medici, lipsesc mijloacele de transport, iar oamenii nu beneficiază de îngrijiri medicale.

„Vom instala sistemul de telemedicină în Delta Dunării. Este vorba de un aparat EKG, un ecograf portabil, un sistem de monitorizare a parametrilor vitali. De asemenea, Ministerul Sănătăţii are încă un proiect care face parte din strategia pentru Delta Dunării. Acesta este însă pe termen lung şi vizează realizarea unui sistem de dispensare de telemedicină, în care la parterul clădirii sunt făcute consultaţiile, iar la etaj locuieşte medicul cu familia”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, la conferinţa organizată cu ocazia lansării raportului „Delta Warning Report 2012. Sănătatea copiilor din Delta Dunării”.

Orange şi Vodafone implicate în servicii de telemedicină

La sfârşitul lui 2008, Orange şi Medic4all lansau în România Medic4you, un serviciu de telemedicină bazat pe cele mai noi tehnologii şi soluţii de telecomunicaţii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite