Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Telemedicina de urgenţă avansează cu paşi mari

22 Mai 2012




Consultaţiile medicale sunt disponibile acum cu ajutorul pachetului Medic4you şi prin telefon, videoconferinţă sau direct din faţa computerului. O fişă medicală actualizată poate ajuta la stabilirea unui diagnostic rapid şi exact, de aceea pacienţii şi medicii Medic4all o pot consulta oricând online. Pe lângă consultaţii şi diagnostic, clienţii Medic4you pot obţine informaţii despre medicamente şi diverse denumiri comerciale sub forma în care pot fi găsite acestea în ţară sau atunci când călătoresc în străinătate. În cazuri de urgenţă, se pot solicita prin SMS informaţii medicale vitale, precum grupa sanguină, alergii şi alte date esenţiale din fişa personală.


Dispozitiv de monitorizare a sănătăţii, Wrist Clinic


Odata cu acest serviciu, cele două companii au pus la dispoziţia clienţilor şi un dispozitiv de monitorizare a sănătăţii, Wrist Clinic. Wrist Clinic este o brăţară de mână care realizează o multitudine de teste utile de control al sănătaţii şi de prevenire a afecţiunilor. Astfel, clienţii pot avea în permanenţă informaţii referitoare la tensiunea arterială, puls, EKG, temperatură, ritmul respirator, saturaţia oxigenului în sânge şi alţi parametri medicali. Rezultatele măsurătorilor se trimit automat prin Bluetooth către telefonul mobil şi apoi către fişa medicală online, prin reţeaua de date Orange.

Prin fişierul Internet Multilingual, medicii pot consulta fişa medicală a pacientului disponibilă în 18 limbi, îi pot prescrie reţete şi oferi un diagnostic sau îl pot direcţiona către un consult de specialitate în orice ţară.

În acest an, parteneriatul dintre Vodafone România şi SMURD a continuat cu extinderea soluţiei de telemedicină lansate în urmă cu 7 ani. O sută de ambulanţe SMURD din Bucureşti şi 26 de judeţe sunt acum dotate cu echipamente video ce permit paramedicilor să transmită către dispeceratul central şi Spitalele de Urgenţă atât imagini video cu pacienţii, cât şi parametri medicali. Echipamentele sunt conectate la reţeaua de date mobile a Vodafone.

„Programul demarat cu sprijinul Vodafone înseamnă un mare pas înainte pentru întreg sistemul de medicină de urgenţă din România. Paramedicul va avea fixată pe echipament o cameră video şi, astfel, medicii de la centru vor putea vedea în timp real bolnavul, accidentul şi toate amănuntele care îi interesează şi care îi pot ajuta să ia decizia corectă şi rapidă pentru a-i salva viaţa. Transmisia se va face prin sistemul 3G”, a declarat dr Raed Arafat. Echipamentele video sunt folosite de paramedici pe ambulanţele SMURD cu echipaj format doar cu paramedici, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi în Bucureşti.

Soluţia de telemedicină dezvoltată de Vodafone este formată din trei componente:

1. Aparatură medicală şi terminale GSM – colectează, la locul accidentului, informaţiile despre pacient şi le transmite către Unitatea de Primire Urgenţe şi către Dispecerat; în plus, ambulanţele sunt dotate şi cu telefoane mobile oferite de Vodafone

2. Serviciile de transmisie de date Vodafone permit transmisia „live” de informaţii medicale între ambulanţe şi Unitatea de Primire Urgenţe

3. Dispeceratul/Unitatea de Primire Urgenţe – datele de la locul accidentului sunt colectate şi prelucrate de medici specializaţi.

O altă iniţiativă a Ministerului Sănătăţii o reprezintă introducerea cardului naţional de sănătate – Novensys şi HP România vor lucra la soluţia tehnică – şi care reprezintă tot o formă incipientă a telemedicinei. Cardul este dotat cu un cip pe care vor fi stocate datele personale, bolile de care suferim, dar şi opţiunea de a deveni sau nu donator de organe.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite